3 onverwachte oorzaken van een opgeblazen buik

Geüpdatet op 6 april 2022 door Lore Ginneberge
3 onverwachte oorzaken van een opgeblazen buik Semen Zhuraviev - Unsplash

Je eet gezond, beweegt regelmatig en voelt je fit, maar toch lijkt je buik na elke maaltijd opgeblazen. Herkenbaar? Misschien ligt de oorzaak wel helemaal niet aan je voedingspatroon en zijn er stiekem andere redenen voor dit opgeblazen gevoel. Hier drie mogelijke oorzaken en oplossingen.

Eerst het minder goede nieuws: volgens gastroenteroloog (darmspecialist) Robynne Chutkan zijn er meer dan honderd (!) redenen voor een opgeblazen gevoel. Het is dus geen eitje om de aanleiding te achterhalen.

Het goede nieuws: slechts een klein deel van deze oorzaken hebben te maken met voeding. Hoewel een ongezond voedingspatroon natuurlijk nog steeds een mogelijke oorzaak is, zijn er heel wat andere redenen waar je waarschijnlijk nooit aan dacht, maar die je wel (makkelijk) kan oplossen. Dit zijn drie veelvoorkomende mogelijkheden:

Stress

Oorzaak: Daar is 'ie weer, de meest vervelende boosdoener van allemaal: stress. De laatste jaren wordt in de medische wereld steeds vaker het verband gelegd tussen het darmstelsel en stress, meerbepaald de wederzijdse invloed die deze op elkaar uitoefenen. Ook je opgeblazen buik kan hier een symptoom van zijn, omdat stress je darmwerking vertraagt. Nog een reden dus om mentale spanning zoveel mogelijk uit je leven te bannen.

Oplossing: Er zijn eindeloos veel manieren om stress te weren uit je dagelijkse leven. Denk aan meditatie, yoga en mindfulness, of probeer onze makkelijke ochtendroutine-tips voor een dag zonder zorgen.

Lees ook: dit is de impact van stress op je huid

Je bureaujob

Oorzaak: Sta er eens bij stil: je spendeert het merendeel van je dag zittend achter een bureau. Dit heeft een grote impact op je lichaam en zorgt mogelijk voor dat opgeblazen gevoel. Door het urenlange neerzitten vertraagt je maag-darmstelsel, en daar ligt dus de oorzaak voor je opgeblazen buik. Tegelijkertijd kunnen ook je eetgewoontes op het werk meespelen. Aan alle drukbezette businessvrouwen: lunch nooit achter je bureau! Wanneer je zonder nadenken je salade wegwerkt, hap je veel meer lucht binnen en zwelt je buik op.

Oplossing: Je hoeft niet meteen van job te veranderen om van dat vervelende gevoel af te komen. Zorg ervoor dat je voldoende korte pauzes neemt waarbij je even rondloopt en neem de tijd om te lunchen. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, dus na een lange kantoordag kan een stevige workout wonderen doen. Geen sporty spice? Ook yoga, fietsen en wandelen zorgen voor een platte buik.

De anticonceptiepil

Oorzaak: Er wordt al te weinig aandacht geschonken aan de bijwerkingen van de hormonale anticonceptiepil. Deze variëren per persoon en ook nog eens per pil, dus wanneer de ene soort jou verschrikkelijke migraine bezorgt, kan die voor je vriendin perfect werken. Een opgezwollen buik is echter een vaak voorkomend symptoom, dus houdt dit in het achterhoofd wanneer je aan de pil bent.

Oplossing: Als je opgeblazen gevoel aanhoudt ondanks een gezond voedingspatroon en genoeg beweging, en je vermoedt dat de pil aan de oorzaak kan liggen, plan dan een bezoek aan de gynaecoloog.