Deze 5 ochtendrituelen zorgen voor meer energie en minder stress

Geüpdatet op 13 augustus 2019 door Lore Ginneberge
Deze 5 ochtendrituelen zorgen voor meer energie en minder stress

De uitdrukking 'met het verkeerde been uit bed stappen' is geen verzinsel. Hoe je opstaat en wat je 's ochtends doet heeft impact op je hele dag. Voel je je de laatste tijd futloos, uitgeput of gestresst? Probeer jezelf een betere ochtendroutine aan te leren. Je krijgt vanzelf meer energie, een betere concentratie en minder stress. Hier is hoe:

1. Start met sport

Dit klinkt als een verschrikkelijk onrealistisch begin van de dag, dat weten we. Hoe begin je in hemelsnaam aan een work-out als je amper de energie hebt om de wekker af te zetten? Toch is een vroege sportsessie één van de beste methodes om je dag energiek en stressvrij te beginnen. Michelle Obama doet het, Anna Wintour doet het en ook Victoria Beckham is fan. En als deze drukke dames er tijd voor hebben, dan jij vast ook. Joggen, fitness of tennis (zoals Mrs. Wintour), kies een haalbare sport die je oprecht graag beoefent.

ritueel ochtend energie

De truc is natuurlijk om je wekker vroeg genoeg te zetten. Dat is in het begin nogal pijnlijk, maar nieuwe gewoontes leren zichzelf niet aan. Bovendien bewijzen talloze studies dat vroege vogels gelukkiger zijn én dat sporten in de vroege ochtend het meest effectief is. Daarnaast zou je ook gezonder eten doorheen de dag, niets dan voordelen dus!

2. Laat je inspireren door Ayurveda

Je hoort steeds vaker over de voordelen van Ayurveda bij ons. Deze eeuwenoude gezondheidsleer uit India gelooft dat lichaam en geest onlosmakelijk verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden. Wanneer beiden in balans zijn, leidt je een gelukkig en gezond leven. Die balans bereik je door meditatie, gezonde voeding en via allerlei rituelen. Een typisch Ayurvedisch ochtenritueel verloopt als volgt:

  • Drink een glas lauwwarm water (met citroen)
  • Schraap je tong
  • Doe aan 'oil pulling': spoel je mond met kokosolie
  • Dry brush je huid
  • Masseer je lichaam met natuurlijke olie

ayurveda ochtendritueel meer energie

3. Wees dankbaar

Klinkt een beetje suf, maar het zijn soms kleine dingen die het verschil kunnen maken. Begin je dag met positieve gedachten, door bijvoorbeeld 3 dingen op te sommen waar je op dat moment dankbaar voor bent. Er zijn er waarschijnlijk honderd, maar we staan er met z'n allen veel te weinig bij stil.

4. Hou een dagelijks doel voor ogen

Of je dit trucje nu spiritueel of praktisch interpreteert, het voornaamste is om je dag te beginnen met een plan. Jouw persoonlijk doel kan gaan van 'iemand blij maken' tot 'die ene lastige taak afwerken'. Schrijf je doel op en hou het in gedachten gedurende de dag. Op die manier geef je je dag betekenis en heb je meer kans om die doelstellingen effectief te halen.

ochtendrituelen energie minder stress

5. Bereid je voor

Een belangrijke stap in het reduceren van stress is een goede voorbereiding. Concreet doe je dit door de avond voordien je ontbijt al klaar te maken, je outfit klaar te leggen en eventueel al het weerbericht te checken. Zorg verder dat je spullen netjes klaarliggen en dat je huis min of meer opgeruimd is. Je ochtend zal nog nooit zo vlot verlopen!

Lees ook: