5 feministische Netflix documentaires die je gezien moet hebben

Gepubliceerd op 6 maart 2023 door Laurence Donis en Isabelle
5 feministische Netflix documentaires die je gezien moet hebben

Ze informeren, verrassen, openen de ogen én geven je occasioneel ook de drang om op de barricades te gaan staan. Vijf belangrijke feministische docu’s waarover je moet kunnen meespreken:

Feminists: what were they thinking?

Wat weten we eigenlijk echt over de tweede feministische golf die in de jaren zeventig voor ophef zorgde? Dolle mina’s en verbande beha’s, zo wil het cliché, maar de realiteit was een pak genuanceerder en rijker dan dat. Aan de hand van oude fotoreportages stap je in de voetsporen van de vrouwen die toen hun rechten verdedigden, ontdek je hun leven en de context waarin ze hun strijd opnamen.

Waarom mag je deze niet missen? Omdat dit een kleine bijbel van het feminisme is, een ode aan vrijheid en een aanklacht tegen de beperking ervan. Die mag vandaag dan wel vijftig jaar oud zijn, het thema is nog steeds brandend actueel en er vallen heel wat wijze lessen te trekken uit het verleden.

Miss Representation

Wist je dat evenveel zevenjarige meisjes als jongens “later” president van de VS willen worden? In de categorie vijftienjarigen is het verschil tussen beiden al een pak groter.Wat is er in die tussentijd gebeurd? Waarom lieten meisjes hun ambitie varen? In deze confronterende docu ontdek je hoe de manier waarop vrouwen worden afgebeeld in de media rechtstreeks gelinkt is aan het feit dat ze zo ondervertegenwoordigd zijn in machtsposities. Een onderwerp dat ons allemaal aangaat, gezien de alomtegenwoordigheid van de media en de mate waarin ze ons dagelijks leven beïnvloeden. De docu zoekt ook een antwoord op de vraag hoe we dit naar een positievere toekomst kunnen laten evolueren.

Reversing Roe

“Vergeet nooit dat één politieke, economische of religieuze crisis voldoet om de rechten van de vrouw in te perken. Wees je hele leven lang op je hoede!” Het zijn wijze woorden die Simone de Beauvoir ooit uitsprak, en die vandaag meer dan ooit tot hun recht komen. In deze prent wordt ingezoomd op de abortuskwestie in de Verenigde Staten en de manier waarop verschillende politieke spelers het recht op abortus de laatste jaren probeerden terugschroeven. De docu is analyserend en genuanceerd, een belangrijk stukje moderne geschiedenis.  Ook in Europa, ook in België, ligt de kwestie regelmatig onder vuur en is deze specifieke strijd nooit gestreden.

Seeing Allred

De Amerikaanse advocate Gloria Allred verdedigde de voorbije veertig met bijzonder veel passie de rechten van vrouwen waarvoor niemand het durfde opnemen. Onderwerpen als seksuele intimidatie, racisme en gelijkheid van gender werden door haar out in the open gesmeten lang voor ze onder invloed van de #metoo en Time’s Up bewegingen het politieke debat domineerden. In de rechtbank, op televisie of op social media: de vrouw met het karakteristieke rode mantelpakje is nog lang niet uitgepraat, neem even de tijd om naar haar te luisteren.

She’s beautiful when she’s angry

Net als What Were They Thinking gaat deze docu terug naar de beginselen van het moderne feminisme, naar de “schandalige”, briljante vrouwen die aan de wieg van ons gedachtengoed stonden in de sixties. De beelden zijn heerlijk vintage en nostalgisch, de boodschap dan weer actueler dan ooit.

Wil je je verder verdiepen in de kwestie? Ontdek hier de uitdagingen van het afrofeminisme, waarom we body positive lingerie zo hard nodig hebben, en beluister deze girl power podcasts.