Healthy lifestyle: Ken jij het pegan-dieet al?

Gepubliceerd op 3 juli 2018 door Maxine Detaellenaere
Healthy lifestyle: Ken jij het pegan-dieet al?

Pegan: de Brangelina van de dieetwereld

'Clean eating', vetvrij, suikervrij, mediterraans, vegetarisch... in de eeuwige zoektocht naar de ideale manier van eten duiken regelmatig nieuwe trends op. Zo zitten ook een veganistisch voedingspatroon, waarbij men ervoor kiest om enkele plantaardige voedingsmiddelen te eten en het paleo-dieet, dat kijkt naar hoe onze voorouders leefden en alle zuivel schrapt de laatste tijd sterk in de lift.

Maar nu is er dus een nieuwe trend waarbij het beste van twee werelden - zijnde vegan en paleo - gecombineerd wordt. Op het eerste gezicht lijkt dit nogal tegenstrijdig, want het paleo-dieet focust nogal op vlees, terwijl geen haar op het hoofd van een zichzelf respecterende veganist eraan denkt een dierlijk product in zijn of haar mond te steken.

Dus wat moeten we ons nu voorstellen bij een pegan-dieet? De gemene deler bij deze eetwijzen is het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen (snoep, taart, chips, voorverpakte maaltijden) en het belang van groenten en fruit. Ook blijft het pegan-dieet weg van zuivel en de meeste graansoorten. Meer specifiek houden de regels van deze nieuwe voedingstrend het volgende in:

  • 5 kopjes groenten
  • 4 porties koolhydraten
  • 3 porties proteïnes
  • 2 porties gezonde vetten
  • 1 zuivelvervanger

Dit verspreid je over drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag. Blijft de vraag, is dit dieet nu eigenlijk gezond? Op het eerste gezicht wel, want je eet veel groenten en de gezonde vetten zorgen voor een verzadigd gevoel. Ook het vermijden van bewerkte producten is een goed idee. Maar of deze voedingstrend echt lang vol te houden is, dat is een andere vraag...

Lees ook '5 variaties op vegan power balls' en 'Zo maak je heerlijk comfort food van gezonde groentes'.