Foodspiration: 5 x vegan energy balls in een handomdraai

Geüpdatet op 11 september 2018 door Tine
Foodspiration: 5 x vegan energy balls in een handomdraai

Vegan, glutenvrij en zonder toegevoegde suikers: energy balls zijn de next big thing in het snackdepartement. De powersnacks op basis van noten, zaden en gedroogde vruchten zijn een natuurlijke bron van energie en antioxidanten. Counter je suikerdip zonder schuldgevoel! Have a ball met deze vijf recepten.

#1 Dadelballetjes met pinda’s en kokos

energy balls met pinda's en kokos
Dadelballetjes met pinda's en kokos (c) JC Amiel

Voorbereiding: 15 min

Voor ca 25 energy balls: 100 g amandelen, 40 g pinda's (gegrild en gezouten), 150 g gedroogde abrikozen, 150 g dadels, 30 g geraspte kokos

Laat de amandelen 30 min weken in koud water. Laat ze uitlekken. Ontpit de dadels. Mix de amandelen met 30 g pinda's, 20 g geraspte kokos en de abrikozen tot een compacte bol. Hak de rest van de pinda's fijn. Meng met de rest van de kokos. Maak kleine bolletjes en rol ze door de gehakte pinda-kokosnoot. Doe de balletjes in een luchtdichte doos en bewaar ze maximaal 3 dagen in de kast.

Tip: Deze zoet-zoute balletjes zijn extra snel klaar omdat ze geen
rusttijd nodig hebben.

1/

#2 Gierstsnacks met walnoten en gojibessen

 

energy balls met walnoten en gojibessen
Gierstsnacks met walnoten en gojibessen (c) JC Amiel

Voorbereiding: 15 min
Rusttijd: 2u 30 min

Voor 25 stuks: 45 g gierstvlokken, 1 banaan, 70 g walnoten, 1 handvol gojibessen (plus enkele extra voor de afwerking), 1 koffielepel kurkuma

Laat de walnoten 30 min weken in koud water en laat uitlekken. Spoel de gojibessen in lauw water en laat uitlekken. Pel de banaan, snijd hem in plakjes. Mix de banaan, de gierstvlokken, de walnoten en de kurkuma tot een compacte bol. Voeg de gojibessen toe, meng en wikkel het deeg in vershoudfolie. Laat 2u rusten in de ijskast.

2/

#3 Havermoutkoekjes met gember

energy balls met gember
Havermoutkoekjes met gember (c) JC Amiel

Voorbereiding: 5 min
Rusttijd: 2u 30 min

Voor 25 stuks: 20 g havermoutvlokken, 40 g gekonfijte gember, 100 g amandelen, 4 druppeltjes essentiële gemberolie, 150 g gele rozijnen, 1 koffielepel witte sesampuree, 1 koffielepel gegrilde sesamolie

Laat de amandelen 30 min weken in lauw water en laat uitlekken. Hak de gember fijn. Mix de amandelen, de rozijnen, de gemberolie en de sesampuree. Mix tot een compacte bol. Voeg de gehakte gember toe. Wikkel de bol in vershoudfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast. Maak balletjes van het deeg of rol het uit tussen twee lagen bakpapier en snijd in vierkantjes. Bewaar ze in een luchtdichte doos in de koelkast. De gemberballetjes zijn maximum 3 dagen houdbaar.

Tip: gember is een natuurlijke energizer die de weerstand verhoogt. De ideale oppepper vlak voor een fysieke activiteit of na een vermoeiende dag.

3/

#4 Powerrepen van pruimen, sojavlokken en moerbeien

energy balls met pruimen, sojavlokken en moerbeien
Powerrepen van pruimen, sojavlokken en moerbeien (c) JC Amiel

Voorbereiding: 20 min
Rusttijd: 2u 30 min

Voor 25 stuks: 150 g ontpitte pruimen, 50 g ontpitte dadels, 100 g ontvelde pistachenoten, 3 soeplepels geroosterde sojavlokken, 5 druppels essentiële citroenolie, enkele gedroogde moerbeien

Laat de pistachenoten 30 min weken in koud water en laat uitlekken. Mix de pistachenoten, de helft van de sojavlokken, de pruimen en de dadels tot een compacte bol. Voeg de essentiële citroenolie toe. Bestrooi een vel bakpapier met de resterende helft van de sojavlokken. Rol het deeg open op het bakpapier tot een dikte van 1 cm. Bestrooi met de rest van de sojavlokken. Verdeel de moerbeien over het deeg. Bedek het deeg met nog een vel bakpapier. Laat 2 uur rusten in de koelkast. Snijd het deeg in repen van 4 cm. De repen zijn 2 à 3 dagen houdbaar in de koelkast, in een luchtdichte doos.

Tip: deze repen zijn rijk aan vezels, proteïnen en koolhydraten.

4/

#5 Vierkantjes van gedroogde abrikozen, pecannoten, chiazaadjes

energy balls met gedroogde abrikozen, pecannoten en chiazaadjes
Vierkantjes van gedroogde abrikozen en chiazaadjes (c) JC Amiel

Voorbereiding: 15 min
Rusttijd: 2u 30 min

Voor 25 stuks: 3 soeplepels chiazaadjes, 100 g pecannoten, 150 gedroogde abrikozen, 1 soeplepel lijnzaadolie

Laat de pecannoten 30 min weken in koud water, laat uitlekken. Laat de helft van de chiazaadjes opwellen in koud water, laat uitlekken. Snijd de abrikozen in stukjes. Mix met de pecannoten, de chiazaadjes en de lijnzaadolie tot een compacte bol. Spreid het deeg uit tussen twee laagjes bakpapier (om te voorkomen dat het gaat kleven) en rol het uit tot een dikte van 1 cm. Snijd in vierkantjes. Bestrooi langs beide kanten met de rest van de chiazaadjes, bedek de vierkantjes met vershoudfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast.