Aop Bleu d’Auvergne de belofte van smaakvolle momenten

Geüpdatet op 23 april 2024 door ELLE Partner
Aop Bleu d’Auvergne de belofte van smaakvolle momenten © Pierre Soissons

Gemaakt in de Auvergne, in het hart van het groene hart van het Centraal Massief, is de AOP Bleu d’Auvergne een blauwaderkaas met een uitgesproken karakter! Het leent zich voor allerlei culinaire bereidingen dankzij zijn perfecte balans tussen kracht en zachtheid.

Beleef deze lente heerlijke en intense momenten terwijl je geniet van de Bleu d’Auvergne!

Een stukje geschiedenis

Met zijn ivoorkleurige deeg dooraderd met blauw, zijn natuurlijk bloeiende korst en zijn smeltende textuur met een krachtige smaak, haalt deze kaas, ontstaan in het midden van de 19e eeuw, zijn karakter uit het vruchtbare en vulkanische land waarop hij wordt geproduceerd. Ontstaan in het hart van de Monts Dore, wordt de Bleu d’Auvergne vandaag de dag geproduceerd in 630 gemeenten tussen de departementen Puy-de-Dôme en Cantal, op een hoogte tussen 600 en 1600 meter, in een middelgebergtegebied. In deze bloemrijke weiden is de flora overvloedig en gevarieerd, net als de aromatische variëteit: ideale omstandigheden om koeien, geboren en getogen in de herkomstbenaming, rustig te laten grazen.

Deze uitzonderlijke biodiversiteit heeft een onmiskenbare invloed op de kwaliteit van de melk, die de AOP Bleu d’Auvergne zijn karakter en authenticiteit geeft. Met aroma’s van wilde paddenstoelen, room en bosgrond is de AOP Bleu d’Auvergne het resultaat van eeuwenoude knowhow, van generatie op generatie overgedragen gedurende meer dan 150 jaar. Met 6 zuivelfabrieken die melk van meer dan 1100 producenten en 8 boerenproducenten verwerken, weerspiegelt de AOP Bleu d’Auvergne zijn land: genereus, authentiek en met een uniek karakter.

Recepten om te proberen !

PASTASALADE MET GEPOFTE TROSTOMAATJES EN AOP BLEU D’AUVERGNE

Ingrediënten (voor 2 personen): 150 g AOP Bleu d’Auvergne, 400 g pasta, type conchiglioni, 170 g trostomaatjes, 90 g gerookt spek, 1 teentje knoflook, oregano, peper en zout

bleu d'auvergne aop recette pâtes
©Sabine Alphonsine

Voorbereiding (30 minuten): 

 1. Kook de pasta in een ruime hoeveelheid gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
 2. Snijd de AOP Bleu d’Auvergne in stukjes.
 3. Verdeel de trostomaatjes over een ovenschaal met een scheutje olijfolie, zout en peper.
 4. Pof ze in de oven op 180°C. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Bak de gesnipperde knoflook met het gerookte spek en de oregano al roerend gedurende 3 à 4 minuten.
 5. Voeg de gekookte pasta toe en schep snel om gedurende 30 seconden zodat de saus goed aan de pasta gaat zitten.
 6. Breng op smaak en haal de pan van het vuur.
 7. Serveer met de gepofte trostomaatjes en de AOP Bleu d’Auvergne.

WRAPS MET SCHARRELKIPFILET EN AOP BLEU D’AUVERGNE

Ingrediënten (voor 4 personen): 150 g AOP Bleu d’Auvergne, 4 tarwetortilla’s, 2 filets van hoevekip uit de Auvergne, 1 rijpe avocado in schijfjes, 1 rode paprika in reepjes, blaadjes sla, type Little Gem, 1 rode ui in ringen, 3 el volle room, 1 teentje gehakte knoflook, tijm, oregano, zout, vijfbessenmix

recette wraps AOP bleu d'auvergne

Voorbereiding (30 minuten): 

 1. Maak de saus door 50 g AOP Bleu d’Auvergne te mengen met de volle room en wat vijfbessenmix.
 2. Snijd de kipfilets in reepjes.
 3. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de kipreepjes bruin samen met de knoflook, de tijm en de oregano. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de paprikareepjes toe en bak nog 2 minuten.
 4. Haal de pan van het vuur.
 5. Verhit een pan zonder vetstof en bak de tortilla’s aan beide kanten goudbruin.
 6. Leg op elk bord een tortilla en schik daarop blaadjes Little Gem, reepjes kipfilet, reepjes rode paprika, uienringen, schijfjes avocado en AOP Bleu d’Auvergne. Werk af met de AOP Bleu d’Auvergne-saus. Doe hetzelfde voor elke wrap.
 7. Serveer onmiddellijk
Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met AOP Bleu d'Auvergne. fromage-aop-bleu-auvergne.com.
LEES OOK: