Koffie en sinaasappelsap is de meest onverwachte combo die iedereen wil testen

Gepubliceerd op 26 juli 2023 door Lore Ginneberge
Koffie en sinaasappelsap is de meest onverwachte combo die iedereen wil testen Shutterstock

Als je iced oat latte's, coffee & tonic of koffie met adaptogenen al exotisch vindt, laat je deze trend beter aan je voorbijgaan. De laatste nieuwe smaaksensatie gespot op de kaart van je lokale koffiebar bestaat namelijk uit koffie gemengd met sinaasappelsap.

Waarom passen sinaasappel en koffie samen?

1. Complementerende s

De bitterheid van de koffie kan mooi in balans worden gebracht door de zoete en zure smaak van sinaasappelsap. Dit contrast zorgt voor een verkwikkende smaaksensatie.

2. Aroma-interactie

De frisse, citrusachtige geur van appelsien kan de rijke aroma's van de koffie versterken, waardoor een diepere olfactorische ervaring ontstaat.

3. Textuur en mondgevoel

De viscositeit van koffie in combinatie met het lichte en sappige karakter van sinaasappel zorgt voor een unieke textuur in de mond die zowel verfrissend als complementerend is.

Waar komt het idee van koffie met sinaasappelsap vandaan?

De opkomst van deze ongewone combinatie lijkt te zijn begonnen in Phoenix, Arizona, een plaats bekend om zijn verzengende hitte gedurende het grootste deel van het jaar. De mix van koffie en appelsiensap is niet alleen complex en verrassend harmonieus qua smaak, maar biedt ook een verfrissende afkoeling, wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan zijn populariteit in zo'n warm klimaat. Vanuit Phoenix wist de trend zich snel te verspreiden naar koffiehuizen doorheen de Verenigde Staten en nu ook bij ons.

koffie appelsiensap sinaasappel cold brew
Shutterstock

Hoe test je deze koffietrend zelf?

Voor de avontuurlijke koffiedrinker die deze trend zelf wil ervaren, volgt hier een eenvoudig recept:

Ingrediënten

  • Een dubbele shot espresso of 1/2 kopje cold brew of AeroPress koffie
  • 1/2 kop versgeperst sinaasappel (zonder pulp)
  • IJsblokjes

Bereiding

  1. Neem een glas en vul het voor ongeveer ⅔ met ijsblokjes.
  2. Giet het sinaasappelsap in het glas.
  3. Als je espresso gebruikt, giet dan de dubbele shot voorzichtig over het appelsiensap. Voor andere soorten koffie, zoals cold brew of AeroPress, gebruik je een lepel om het laagje voorzichtig te gieten zonder te mengen met het sinaasappelsap.
  4. Als optionele finishing touch kun je het glas garneren met een schijfje appelsien.

Door de specifieke schenktechniek krijg je een prachtig kleurverloop in het glas, vergelijkbaar met de Instagram-waardige koffiedrankjes die je in koffiebars ziet.

Waar drink je espresso met sinaasappelsap?

Geen zin om zelf te experimenteren? De trend heeft inmiddels onze steden bereikt. Bij Bisou in Elsene drink je cold brew met een hint van bloedsinaasappel en bij Barkboy in Brussel bestel je sinaasappelsap met espresso. In Antwerpen serveert Black & Yellow een 'black limonade' met cold brew coffee en limonade op basis van orange bitters.