Ik had een hekel aan koffie – tot ik deze espressomachine in huis haalde

Geüpdatet op 10 oktober 2022 door Lore Ginneberge
Ik had een hekel aan koffie – tot ik deze espressomachine in huis haalde Natanja Grun - Unsplash

Voor velen maakt koffie net als tanden poetsen of haren kammen deel uit van de dagelijkse ochtendroutine. Ik had bij mezelf gezworen om nooit lid te worden van de 'but first, coffee'-club, oftewel zij die zweren dat ze pas functioneren na een eerste kopje. En hoewel ik nog steeds allergisch ben aan koffiesnobs, smaakt de koffie zelf steeds naar meer... Dit is de espressomachine die me over de streep trok.

Voor beginnende én bedreven barista's

Eerlijk, toen Sage Appliances vroeg om de nieuwe Barista Express Impress-koffiemachine te testen, dacht ik vooral aan hoe mooi het toestel zou passen op mijn aanrecht. Ik begon de smaak van koffie nog maar net te appreciëren, laat staan dat ik er zelf eentje kon zetten. Maar net daarom werd dit toestel zo'n hit in huis, want je ervaart zowel het gemak van perfecte koffie als de mogelijkheid om te experimenteren naar eigen smaak. "Het toestel biedt een oplossing voor de twee grootste uitdagingen waar thuisbarista's mee worstelen: hoe een perfecte en constante dosering te krijgen en hoe de rommel binnen de perken te houden", beaamt Phil McKnight, Sage Appliances' Global Business Manager. Het doel van de nieuwe Barista Express Impress? Kwaliteitskoffie bij je thuis dankzij een espressomachine die het harde werk voor jou doet.

sage appliances beste koffie espressomachine
Sage Appliances

De perfecte dosering

Iemand die niets van koffie kent (ik), kan al doende leren en experimenteren. Dankzij een digitale (gratis!) Sage Appliances masterclass krijg ik een-op-een advies voor mijn specifieke espressomachine. Aangezien ik nog niet weet welk smaakprofiel mijn voorkeur heeft, geeft de barista me enkele basisregels mee. De rest wijst zichzelf uit, want het slimme systeem past zich aan aan de maalinstelling en bonensoort, en berekent automatisch de dosering op basis van de laatste maling. Vervolgens komt de koffie exact in het midden van het filterbakje terecht, wat zorgt voor een gelijkmatige verdeling en een optimale extractie. Oftewel: ik hoef me geen zorgen te maken om de juiste instellingen en kan focussen op proeven.

sage appliances espressomachine
Sage Appliances

En nu kan ik niet meer zonder

Na enkele weken oefenen krijg ik de smaak van mijn koffieritueel te pakken. Niet alleen dat, ik krijg ook handigheid in het grinden, tampen, extraheren en steamen - mijn nieuw verworven woordenschat spreekt boekdelen. Sinds kort heb ik er dan ook buitenshuis een nieuw accessoire bij: een chique, herbruikbare koffiebeker waar ik afwisselend haver latte's en matcha latte's in meeneem naar het werk. Want als ik kan kiezen tussen 11 minuten aanschuiven bij Starbucks in het treinstation of zelf even lekkere koffie zetten in 5 minuten, dan is de keuze snel gemaakt! Nu nog oefenen op de latte art...

sage appliances Barista Express Impress Espressomachine getest
Barista Express Impress Espressomachine, Sage Appliances, €829

Hier te koop

MEER TIPS: Met deze tips en toestellen maak je thuis de allerlekkerste koffie ooit