Texel: de leukste adresjes voor een weekendje weg

Geüpdatet op 13 april 2023 door Lisa Aelvoet
Texel: de leukste adresjes voor een weekendje weg Pixabay

Texel is het grootste van de West-Friese eilanden en staat bekend om zijn ongerepte stranden, pittoreske dorpjes en gevarieerde natuur. Of je nu een natuurliefhebber bent, van geschiedenis houdt of op zoek bent naar een originele bestemming om lekker uit te waaien: scroll dan vooral verder.

Op slechts een paar uur afstand van België liggen de Nederlandse Waddeneilanden, erkend als UNESCO-werelderfgoed en geliefd bij wandelaars wereldwijd vanwege het voortdurend veranderende landschap. De Waddeneilanden huizen namelijk een uniek ecosysteem met meer dan 10.000 plant- en diersoorten. Zo kan je er eindeloos wandelen tussen de duinen, in het bos, op het strand en boerenland. Opteer je voor een tochtje met een rubberboot, dan bestaat de kans bovendien dat je onderweg zeehonden spot.

Texel vormt dus de ideale bestemming om te herconnecteren met de natuur en volledig tot rust te komen. Wij verzamelden de leukste tips voor een bezoekje aan Nederlands mooiste eiland.

LEES OOK: Romantische date-ideeën voor 2023

1. Vuurtoren van Texel

Op het noordelijkste puntje van het eiland staat een oude vuurtoren waarop je van een prachtig panoramisch uitzicht op de Noordzee en het omringende landschap geniet. De toren telt 118 treden en is open voor bezoekers.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VVV Texel (@vvvtexel)

2. Beachclub Texel

Of het nu lekker warm of berekoud is: bij Beachclub Texel kan je het hele jaar door van het Texelse strand genieten. Op het menu staan typische Hollandse snacks als kibbeling, poffertjes en kroket. Extra leuk: in de zomer organiseert Beach Club Texel ook cinema-avonden op het strand. Romantischer wordt het niet!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Beachclub Texel (@beachclub.texel)

Klik hier voor meer info.

3. Restaurent & Hotel Bij Jef

'Bij Jef', dat is een hoogstaand restaurant - bekroond met een Michelinster - en een luxueus vijfsterrenhotel ineen. Aan tafel ontdek je er de culinaire schatten die het eiland te bieden heeft en in de fraaie suites van het hotel kom je heerlijk tot rust na een dagje uitwaaien op het eiland. Bovendien biedt Jef zijn gasten de mogelijkheid om een twee uur durende privéwandeling met duinboer Benno Bakker mee te maken. Deze leidt je langs het leefgebied van grazende koeien, exmoorpony's en honderden soorten vogels.

Reserveer je verblijf hier.

4. Ecomare

Ecomare is een natuur- en zeehondenreddingscentrum waar bezoekers zeehonden, vogels, vissen en andere zeedieren van heel dichtbij kunnen zien. In het natuurmuseum kom je meer te weten over het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en de natuur op Texel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ecomare (@ecomaretexel)

Meer informatie vind je hier.

5. Kaasboerderij Wezenspyk

Wie Nederland zegt, zegt ook 'kaas'. Texel telt verschillende kaasboerderijen die je een bezoekje kan brengen. Kaasboerderij Wezenspyk ligt aan de grondslag van de klassieke Texelse Boerenkaas en beschikt ook over een kaaswinkel én kaascafé. Je smult er van lekkere Texelse kazen terwijl je alles te weten komt over het kaasmaakproces op de boerderij. Lekker en leerrijk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kaasboerderij Wezenspyk (@wezenspyk)

Meer informatie vind je hier.

6. Oudeschild

Het charmante Oudeschild is het enige dorp van Texel dat direct aan de zee ligt. Het vissersdorpje telt een aantal bezienswaardigheden waaronder een pittoreske haven, het Museum Kaap Skil en de Texelse Bierbrouwerij. Foodies kunnen er in de lokale restaurants, zoals 't Pakhuus, proeven van heerlijk verse vis.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VVV Texel (@vvvtexel)

Tips om Texel te verkennen

Ben je verkocht? Dankzij deze tips haal je het meeste uit je verblijf:

Huur een fiets

Texel is relatief klein en gemakkelijk met de fiets te verkennen. Huur een fiets in een van de verhuurwinkels op het eiland en geniet van een verfrissend fietstochtje langs de duinen, door de bossen en langs de gezellige dorpjes.

Bezoek in het voorjaar

Texel is vooral mooi in het voorjaar, wanneer de wilde bloemen bloeien en het weer zacht is. Het is ook een rustige tijd om het eiland te bezoeken, want het hoogseizoen start pas in de zomer.

Laat je rondleiden

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis en de natuur van het eiland, overweeg dan een rondleiding met een gids. Denk aan: een wandeltocht, boottocht of zelfs een 'schapensafari' waarbij je de befaamde Texelse schapen van dichtbij kan aanschouwen.

Kortom: het eiland Texel vormt een prachtige en diverse bestemming voor een weekendje weg of een weekje uitwaaien. Met zijn prachtige stranden, charmante dorpjes en rijke natuur valt er voor iedereen wel iets te beleven.