RECEPT: Kerstkrans met olijven en rozemarijn 

Gepubliceerd op 16 december 2022 door ELLE Partner Foto’s: Estelle Hercot
RECEPT: Kerstkrans met olijven en rozemarijn 

Als je op kerstochtend wilt genieten van een heerlijk zacht brood met een knapperige korst, en dat zonder keukenmachine, dan is dit recept iets voor jou. Deze kerstkrans is ook perfect als versiering op je kersttafel, maar we kunnen niet garanderen dat er de volgende ochtend dan nog wat overblijft!

 

Ons geheim om ervoor te zorgen dat je het gewenste resultaat krijgt? Gebruik de juiste ingrediënten, zoals Soubry oergranenbrood bloem. Het bevat onder meer gierst, amarant, boekweit, quinoa en chia. Deze bloem bevat hoogwaardige eiwitten, die zorgen voor de gouden korst waar we zo van houden.

INGREDIENTEN:

6 personen / voorbereidingstijd: 25 min / bereidingstijd: 30 min / rusttijd: 1 uur

  • 1 kg Soubry bloem voor oergranenbrood
  • 20 g verse bakkersgist
  • 600 ml lauw water
  • 100 g ontpitte olijven
  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
  • Enkele takjes verse rozemarijn voor de versiering
  • 2 el zout
  • 4 el sesamzaad

VOORBEREIDING:

  1. Meng de Soubry bloem voor Oergranenbrood en het zout in een kom. Los de verse bakkersgist op in een kom met 50 ml lauw water. Maak een kuiltje in de bloem en giet er de opgeloste gist en het resterende lauwe water in.
  2. Kneed het deeg met een houten lepel tot het zacht en glad is. Dek de kom af met een schone handdoek en laat het deeg 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
  3. Bebloem je werkvlak en ontgas het deeg. Voeg nu de gesneden olijven en de gedroogde rozemarijn toe. Kneed het deeg goed. Vorm er een grote bal van en verdeel de grote bal in 8 kleinere ballen van gelijk gewicht. Bewaar genoeg deeg om de bodem van de krans te maken.
  4. Rol het deeg voor de bodem met een deegroller uit tot een cirkel en leg het op een vel bakpapier. Leg de 8 kleine balletjes op de buitenste rand van de cirkel. Snijd het deeg van de bodem in 8 driehoeken vanuit het midden. Vouw elke driehoek over de bijbehorende bal. Maak met een voedselborstel de niet door de driehoeken bedekte gebieden nat en bestrooi ze met sesamzaad. Bedek de kroon met een schone keukenhanddoek en laat hem 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
  5. Verwarm je oven voor op 200°C. Bak je krans 20 tot 30 minuten. Haal het uit de oven en laat onmiddellijk afkoelen. Steek er een paar takjes verse rozemarijn in.