Alle culinaire en culturele highlights in het achterland van Imperia in Ligurië

Geüpdatet op 27 juli 2023 door ELLE Partner
Alle culinaire en culturele highlights in het achterland van Imperia in Ligurië ©Shutterstock

Olijfbomen en groene bossen met zilveren tinten zover het oog rijkt... In Imperia en de dorpen van het achterland vloeit de traditioneel geproduceerde olijfolie rijkelijk. Een bezoek aan deze streek in het Italiaanse Ligurië moet dan ook op de bucketlist van elke foodie.

Imperia

In 1923 werden Porto Maurizio en Oneglia verenigd tot het huidige Imperia. Oneglia heeft een moderne, industriële ziel en een betoverende oude haven met authentieke vissershuizen en talrijke visrestaurants. Je proeft er de beroemde Brandacujun, een gerecht op basis van gedroogde kabeljauw, aardappelen en delicate extra vergine Taggiasca olijfolie. Aangezien Imperia het hart is van de olijfolieproductie, is een bezoek aan het Olijfmuseum een absolute must. Proef zeker ook de typische Stroscia di Pietrabruna, heerlijk gebak op basis van olie, bloem en likeur.

Porto Maurizio is de oudste ziel van Imperia: een labyrint van kleine straatjes bijna verticaal op de rots. Het mooiste uitzicht heb je vanuit Parasio, een oud middeleeuwse dorp waar je de kathedraal en het kleine maar fijne Oratorio di S.Pietro kan bezoeken.

Ponente Ligure, het langste fietspad van Ligurie met zijn 24 km - ©Foto Archivio Agenzia In Liguria

Lucinasco

Ga via La strada statale 28 naar Chiusavecchia en bereik dan Lucinasco, een oude plek gewijd aan de ambachtelijke olijvenpluk en de kunst. Dit is een van de meest idyllische Ligurische dorpen: tuinen, prachtig onderhouden parken, Romaanse kerken, culinaire parels... En voor een streepje cultuur is er het Lazzaro Acquarone Museum. In de herfst- en wintermaanden mag je de handmatige olijvenpluk niet missen.

Volg de aanwijzingen richting San Bernardo di Conio, dan Colle D'Oggia en ontdek een wildere natuur met een adembenemend uitzicht: de uitgestrekte zee vanaf de berg.

Montalto

Volgende stop? Montalto, vernoemd naar het hoofdpersonage uit een legendarisch liefdesverhaal. De Loggia degli Sposi is zo beroemd dat mensen er van ver komen om te trouwen. Stenen huizen dicht op elkaar, de indrukwekkende klokkentoren van San Giovanni Battista... Hier vind je overal romantiek. Ontdek de romaans-gotische kerk van San Giorgio en geniet van het typische streekgerecht in Montalto, de frandura op basis van aardappelen, melk en kaas.

Badalucco

Vlakbij Montalto ligt Badalucco, een oud dorp waar met een uitstekende cuisine: kwaliteitsvolle olie, de beroemde stokvis op Badalucco wijze en bonen.

Badalucco's populariteit groeit naarmate het dorpje steeds mooier wordt: de straten lijken wel een openluchtmuseum, met muurschilderingen en keramiekwerken op de stenen en op het pleisterwerk van de middeleeuwse huizen.

Montalto Ligure - ©Comune di Montalto Ligure

Taggia

De laatste halte is het oude Taggia, trots op zijn agrarische ziel en de bakermat van de beroemde Taggiasca-olijven. Bezoek het prachtige klooster en de kerk van de Dominicanen. Richting zee vind je het meest toeristische centrum, Arma di Taggia, met zandstranden en restaurantjes. De culinaire schatten geliefd bij fijnproevers zijn de canestrelli, koekjes met venkel erin, en de zogenaamde figassa, een lokale focaccia met tomaten, ansjovis, olijven en knoflook. In dit gebied wordt dit ook wel Sardenaira genoemd.

Mis het belangrijkste evenement in Taggia niet, de Furgari, op de tweede zaterdag in februari: het is een van de oudste historische tradities in Ligurië en gaat terug tot 1626. Voor de paleizen en op de historische pleintjes steekt men furgari aan, klein vreugdevuur.

Terugkeren naar Imperia kan via het prachtige fietspad langs de kust en andere mooie dorpjes zoals Santo Stefano al Mare, Riva Ligure en San Lorenzo al Mare.

Meer informatie via lamialiguria.it en experienceliguria.com

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.
italia.it

LEES OOK:
24u in Rotterdam: topadresjes van locals
Een dag in het leven van influencer Jaël Ost
Op gastronomische wijnroute langs het onontdekte Langhe Roero Monferrato