Op gastronomische wijnroute langs het onontdekte Langhe Roero Monferrato

Geüpdatet op 27 juli 2023 door ELLE Partner
Op gastronomische wijnroute langs het onontdekte Langhe Roero Monferrato ©Can't Forget Italy

Het Italiaanse Piëmont staat bekend om de gastronomie, maar niet alle plekken in het Noorden zijn even bekend. We verklappen de grootste onontdekte parels via de wijnroute Langhe Monferrato Roero.

Over Langhe Roero Monferrato

Een land vol schatten op culinair gebied, dat is het belangrijkste kenmerk van de heuvels van Monferrato en Roero. Dit wijngaardlandschap van Piemonte in Italië is onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed dat bestaat uit 'vijf verschillende wijnbouwgebieden met uitzonderlijke landschappen'. Het is de geboortestreek van heel wat internationaal bekende producten, van wijnen tot witte truffels. Maar dat is niet alles, want het gebied biedt nog veel meer, waaronder minder bekende maar even uitzonderlijke, authentieke producten.

Langhe Monferrato Roero, ©Marco Badiani

Langhe Roero Monferrato in vier stops

Tijdens een eet- en wijnroute langs de meest verborgen plekjes van Langhe Monferrato Roero kun je kennismaken met unieke culinaire parels op en rond de heuvels.

1. Ceresole d’Alba: unieke visgerechten

Beginnen kan ten noorden van Roero in Ceresole d'Alba. Dit dorp, bekend om z'n kasteel, ligt op een vochtig en kleiachtig gebied. Hierdoor zijn enkele kleine kunstmatige meren ontstaan, die visvijvers of 'tampe' worden genoemd en in aantal toenemen. In deze visvijvers wordt de zogenaamde 'ceresolese zeelt' gekweekt, een magere karperachtige vis. Na een bezoek aan de zeeltvijvers kun je halt houden in een plaatselijk restaurant om dit bijzondere gerecht, dat ook een Slow Food presidium is geworden, te proeven. Het restaurant La Campana bijvoorbeeld bereidt het op de meest traditionele wijze. Als je Ceresole bezoekt, is een bezoek aan het MuBATT (Battle Museum) in het stadhuis een aanrader. Je leert er alles over de slag in 1544 tussen Frankrijk en Italië.

2. Canale: weelderige wijngaarden

Wanneer je Ceresole verlaat en naar het zuiden gaat, bereik je Canale, de hoofdstad van de Roero-heuvels, omgeven door weelderige wijngaarden. Hier moet je beslist een glas Arneis proeven als aperitief in de Enoteca Regionale del Roero, dé plek om de wijn- en gastronomische productie van het gebied te ontdekken. Vergeet daarbij zeker geen traditionele geroosterde plakjes ham te proeven, de in een houtoven gebakken specialiteit wordt bereid volgens een recept dat van generatie op generatie is overgeleverd tussen lokale plattelandsfamilies.

3. San Damiano d’Asti: goddelijke desserts

Na het aperitief reis je door naar de derde stop op deze gastronomische route: San Damiano d'Asti. Gelegen op de grens tussen Roero en Monferrato, ligt San Damiano aan de linkerkant van de Borbore Monferrato rivier en staat bekend om zijn wijnproductie van Nebbiolo, Bonarda en Barbera. Het meest typische product is echter een dessert: de Sandamianesi, waarvan het binnenste gedeelte bestaat uit een chocolade- en hazelnootcrème, omhuld met een wafel van suiker, hazelnoten, eiwit en cacao.

Tip: Pasticceria Scagline is een adresje midden in de oude stad waar ze dit goddelijke nagerecht serveren.

4. Costigliole d’Asti: beroemde digestief

De laatste stop op deze reis op zoek naar onontdekte smaken is Costigliole d'Asti, waar je kunt genieten van een goed digestief in de distilleerderij Beccaris, opgericht in 1951 en een van de meest gerenommeerde in de streek. Een absolute aanrader is de Grappa di Moscato. Er gaat niets boven een wandeling door het dorp ter afsluiting van een tour vol proeverijen. Een essentiële stop is het kasteel, imposant en elegant, dat dankzij zijn vier indrukwekkende torens een bijna sprookjesachtige sfeer creëert. Het is ook de thuisbasis van ICIF, een vereniging die werd opgericht om typisch Italiaanse culturele producten in het buitenland bekend te maken. De beste manier om het kasteel in al zijn schoonheid te zien is door er rond te dwalen in het park.

Costigliole d'Asti, ©Archivio Ente Turismo LMR

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.
italia.it

LEES OOK:
Reistip: het Firenze van Michelangelo
Beauty-adventskalenders: bij The Body Shop zijn ze er al!
Recept: zelfgemaakte pumpkin spice latte voor een fractie van de prijs