Recept: zelfgemaakte pumpkin spice latte voor een fractie van de prijs

Geüpdatet op 13 oktober 2023 door Lore Ginneberge
Recept: zelfgemaakte pumpkin spice latte voor een fractie van de prijs Toa Heftiba - Unsplash

In de herfst verruilen we onze geliefde ijskoffie voor pumpkin spice latte. Zo maak je dit cozy drankje thuis, voor een fractie van de prijs.

Onze garderobe krijgt een update bij het wisselen van de seizoenen en dat geldt ook voor onze koffiebestelling. Terwijl de warme maanden volledig in het teken staan van koffiecocktails en gekoelde drankjes, kiezen we vanaf oktober massaal voor de kruidige, zoete pumpkin spice latte.

Wat is een pumpkin spice latte?

De Pumpkin Spice Latte is een koffiedrankje met verschillende kruiden als kaneel, nootmuskaat en kruidnagel, gestoomde melk, espresso en vaak suiker, eventueel afgewerkt met slagroom en pumpkin spice kruiden (vergelijkbaar met onze speculaaskruiden). De populariteit is te danken aan Starbucks, die het in de herfst van 2003 introduceerde als nieuw seizoensoptie. Langzaam maar zeker werd dit hét drankje naar keuze van zodra de bladeren van de bomen vallen.

pumpkin spice latte recept thuis maken
Unsplash

Recept: homemade pumpkin spice latte

Omdat alles beter smaakt als je het zelf maakt en het bereiden van pumpkin spice lattes een gezellige herfstactiviteit is, vind je hier het recept voor je huisgemaakte, kruidige koffie.

Ingrediënten voor 1 kop

  • 200 ml volle melk of plantaardige alternatief zoals havermelk
  • 1 halve pompoen of pompoenpuree uit blik (je hebt ongeveer 2 eetlepels nodig per kopje)
  • 1 eetlepel suiker (naar smaak)
  • Vanille-extract
  • 2 espressoshots (30 ml)
  • 2 theelepels pumpkin spice kruiden

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.  Snijd je pompoen doormidden en schep de pitten eruit - deze kun je bewaren om te roosteren of weggooien.  Bestrijk de binnenkant van de pompoen met plantaardige olie (optioneel) en leg de pompoen met de gesneden kant naar beneden op de bakplaat. Prik met een vork in de schil zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Plaats in de oven en rooster gedurende 40-50 minuten of tot een vork gemakkelijk in de schil kan prikken. Laat afkoelen.
  2. Zodra de pompoen is afgekoeld, schep je het vruchtvlees eruit en doe je het in een keukenmachine. Pureer de pompoen tot een gladde massa - je kunt een paar druppels water toevoegen als de machine moeite heeft met pureren.  Je kan deze pompoenpuree bewaren in de koelkast tot je de latte maakt.
  3. Doe de melk, 2 eetlepels pompoenpuree en de suiker in een steelpan en verwarm deze op middelhoog vuur. Laat dit mengsel niet koken, want dan kan de melk stremmen.   Zodra het mengsel is verwarmd, voeg je de kruiden, het vanille-extract en 30 ml vers gezette koffie toe.  Roer en giet in een mok en geniet!

LEES OOK: 5 magische specerijen die je koffie pimpen en jou een vitamineboost geven