5 magische specerijen die je koffie pimpen en jou een vitamineboost geven

Geüpdatet op 29 juni 2022 door Camille Vernin en Virginie Dupont
5 magische specerijen die je koffie pimpen en jou een vitamineboost geven © Unsplash

Koffieliefhebbers, laat jullie van je creatiefste kant zien!

Elke ochtend haal je je favoriete mok uit de kast, mik je een lepel - al dan niet gemalen - koffie in de koffiezet en druk je op de knop. Alles gebeurt inmiddels zodanig op automatische piloot, dat je de koffie vaak niet eens meer smaakt. Dus wat dacht je ervan om dat ochtendritueel wat op te spicen en geurige, lekkere specerijen aan je kopje zwart toevoegen? Ze geven je koffie niet alleen een verrassende, stimulerende smaak, maar versterken je ook met vitamines, antioxidanten en voedingsstoffen. Hier vind je vijf pittige ideetjes om je koffie te pimpen!

Kaneel

café vitamines épices
© Unsplash

Waarom?

Dit ingrediënt is eigenlijk perfect voor eender welk drankje, zeker in de herfst en winter. Zijn zachte, licht zoete smaak maakt je koffie iets milder. Tegelijk is het een echte antioxidantboost, ideaal voor 's ochtends. Kaneel geeft je ook meer energie en vitaliteit, stimuleert de bloedsomloop en versterkt het metabolisme. In de Chinese geneeskunde wordt het gebruikt om verkoudheden, spijsverteringsproblemen en krampen te behandelen. Kaneel bevat ijzer, mangaan en veel calcium. Daarmee is het een waardige bondgenoot om ons immuunsysteem een opkikker te geven.

Hoe maak je kaneelkoffie?

Over het algemeen volstaat het om 1/4 eetlepel kaneel aan je kopje koffie toe te voegen. Je kunt natuurlijk ook met een kaneelstokje door je koffie roeren en je laten meedrijven op de heerlijke geur.

Kurkuma

café vitamines épices
© Unsplash

Waarom?

Dit geurige, oranjegele poeder heeft intussen een vaste plek in onze keuken. Dus waarom zouden we er ook niet wat van in onze koffie schudden? Deze specerij is een krachtige antioxidant en heeft ontstekingswerende eigenschappen. Van kurkuma is ook bekend dat het de lever helpt ontgiften en bijdraagt aan een goede spijsvertering. Bovendien verzacht het pijn aan de gewrichten. Volgens diverse studies zou curcumine uit kurkuma ook erg doeltreffend zijn bij de behandeling van depressie.

Hoe bereid je een Golden coffee?

Kurkuma kun je door een latte of warme melk roeren. Als je het met koffie mengt, wordt het een golden coffee. Daarvoor zet je eerst koffie en daarna voeg je er een koffielepel gemalen kurkuma aan toe. Om ervoor te zorgen dat dit heilzame poeder goed door de lever wordt opgenomen, raden we aan om er ook wat peper bij te doen. Dat bevat veel peperine en verhoogt de werkzame stoffen.

Maca

épices café vitamines
© Shutterstock

Waarom?

Deze stimulerende plant geeft ons een extra shot lichamelijke en mentale energie. Maca is rijk aan aminozuren, vetzuren, eiwitten en vitamine C. Daarnaast bevat het veel antioxidanten, verhoogt het onze weerstand, werkt het opwekkend en regelt het onze stress. De Inca's gebruiken de plant al ruim tweeduizend jaar als een krachtig afrodisiacum. Maca zou bovendien een positieve invloed hebben op de vruchtbaarheid en het hormonale evenwicht bij vrouwen.

Hoe maak je macakoffie?

Maca heeft een lichte smaak van ongezoete gekaramelliseerde noten en wordt het beste in poedervorm in onze voeding verwerkt. Maar je kunt het ook doorslikken, in vloeibare vorm of in capsules. Laat een koffielepel macapoeder in warme koffie oplossen en je kunt meteen genieten.

Gember

gingembre épices
© Unsplash

Waarom?

Gember hoeven we al lang niet meer voor te stellen! Zijn voordelen zijn haast eindeloos. Eerst en vooral heeft gember meer dan veertig antioxidanten. Die zijn goed voor onze lichaamscellen. Op die manier zou het een efficiënt middeltje zijn tegen hart- en vaatziekten, bepaalde tumoren en andere ziektes die gelinkt zijn aan ouder worden.

Gember helpt tegen misselijkheid en overgeven en zou een positieve invloed hebben op de spijsvertering. Verder zit het barstensvol voedingstoffen en vitamines, en het is een bron van mangaan, ijzer, koper, magnesium, kalium en de vitamines B3 en B6. Als je gember met knoflook of ui combineert, worden zijn antioxiderende effecten nog sterker.

Hoe maak je lekkere gemberkoffie?

Koop een flesje gembersiroop of maak die zelf. Bij het merk Gimber vind je een biologisch gemberconcentraat. Maak je de siroop liever zelf? Breng dan water met suiker en stukken gember aan de kook en laat dit een goed uur doorkoken zodat het mengsel een mooie infusie vormt. Daarna haal je de gember eruit. Het resultaat is heerlijke siroop die je in een glazen fles kunt gieten en in de koelkast bewaren.

Cacao

épices vitamines
© Unsplash

Waarom?

Geweldig nieuws: cacao is niet alleen heel lekker, het barst ook van de voedingsstoffen. Maar dan moet je het wel in zijn rauwe vorm eten. Het is niet alleen een erg krachtige antioxidant maar ook een belangrijke bron van ijzer. Cacao is goed voor het hart, want zijn ontstekingswerende eigenschappen verlagen de bloeddruk en verhogen de goede cholesterol. Met zijn psychotrope eigenschappen en de werking van een antidepressivum helpt het ons door de donkere dagen heen.

Hoe maak je lekkere cacaokoffie?

Meng een eetlepel rauwe cacao door je kopje koffie. Zo krijg je meteen een extra portie voedingsvezels, antioxidanten en magnesium binnen. Nog een kleine tip: kies voor rauwe biocacao. Zo geniet je maximaal van de weldadige werking. Let ook goed op het verschil tussen rauwe cacao en cacaopoeder.

LEES OOK

Foodtrend: 4 recepten voor cocktails met koffie

Kurkuma kokos latte

Wat is kombucha en hoe maak je je eigen gefermenteerde drank?