Wat is kombucha en hoe maak je je eigen gefermenteerde drank?

Gepubliceerd op 20 mei 2022 door ELLE België
Wat is kombucha en hoe maak je je eigen gefermenteerde drank? Shannon Nickerson Unsplash

Kombucha treedt buiten de biowinkel en doet steeds vaker z'n intrede op de menukaart van restaurants en cafés. Hoe maak je kombucha en is het echt zo gezond?  Alles over de wondere wereld van gefermenteerde drankjes.

Wat is kombucha en is het gezond?

Dit drankje gemaakt op basis van thee wordt twee weken lang gefermenteerd met een soort theeschimmel. Wat is fermentatie? Het is een proces waarbij  bacteriën worden samengevoegd in een afgesloten omgeving. Zo transformeren ze na verloop van tijd in kombucha. Deze bacteriecultuur wordt ook wel de 'scoby' genoemd. De bacteriën en gisten eten de suikers op waarbij ze verschillende zuren, enzymen en vitaminen produceren.

De vraag die steeds rijst: 'is dit drankje wel zo gezond?' Het bevat inderdaad goede probiotische bacteriën die een rol spelen bij een optimale spijsvertering. Een goede darmgezondheid zorgt voor een sterk immuunsysteem, maar er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect op je darmen.  Zeker is dat kombucha minder suiker en calorieën bevat, een goed alternatief voor frisdrank dus. Op zoek naar hulpmiddelen voor je spijsvertering? Probeer eens  voedingssupplementen uit.

Het basisrecept voor homemade kombucha

Ingrediënten

  • 1 liter kraanwater of bronwater zonder koolzuur
  • 2 tl biologische en pure groene of zwarte thee (ga voor pure thee zonder toegevoegde aroma's)
  • 100 gram biologische rietsuiker per liter water
  • 1 kombucha-scoby
  • 30 ml witte natuurazijn per liter als starter (of gebruik 50ml kombucha van een eerdere drank)
  • schone glazen pot met een inhoud van minimaal 1 liter
  • glazen beugelflessen
  • PH-strips
  • thermometer
  • luchtdoorlatende doek
  • elastiek

Bereidingswijze

  1. Breng het water aan de kook. Ik gebruik zelf een ketel om het water te koken, dus ik giet na het koken het water over in een theepot. Voeg hieraan de theeblaadjes toe en laat dit een kwartiertje trekken. Hierna kun je de thee zeven en af laten koelen.
  2. Laat de thee afkoelen tot ongeveer 45 graden en voeg de suiker toe. Roer even goed door en giet over in je glazen pot.
  3. Kombucha houdt van temperaturen tussen de 15-30 graden. Laat de thee dus afkoelen tot 30 graden voordat je de scoby bij de thee doet.
  4. Voeg samen met de scoby ook de azijn toe (of de kombucha van een eerdere drank). Door zuur toe te voegen aan je drank geef je jouw zuurminnende scoby de beste start en bovendien voorkomt de zure omgeving de groei van ongewenste bacteriën.
  5. Dek de glazen pot af met een luchtdoorlatende doek, doe er een elastiek omheen en zet weg op een zuurstofrijke plek op kamertemperatuur. Vermijd een plek in de zon.
  6. Een dag of 10-14 bij kamertemperatuur geeft gemiddeld genomen een lekker en zoetzuur resultaat. Hoe langer je de kombucha laat fermenteren, des te zuurder je theedrank wordt. Er worden namelijk meer suikers omgezet naarmate je de kombucha langer laat fermenteren.
  7. Na 10-14 dagen kun je de ph meten van de kombucha. Deze zou tussen de 2,5 en 4 moeten zijn. Is dit het geval?
  8. Dan kun je de scoby verwijderen en de thee overgieten in een glazen beugelfles. Denk eraan, wel even zeven. Hiervoor kun je een schoon stuk kaasdoek, een zakdoek of een papieren filter gebruiken.
  9. Bewaar wat van de drank als starter voor je volgende kombucha en natuurlijk om je zwam in leven te houden.
  10. Tijdens het tweede fermentatieproces (dus na het overgieten in de afgesloten fles) ga je druk opbouwen. De resterende zuurstof geeft namelijk nog een nagisting. Tijd voor de bubbels dus! Na een dag of 2 is jouw kombucha ready to go! Bewaar aangebroken kombucha in de koelkast.

Recept via Eat Pure Love

ELLE Eten tip: Wil je graag nog een extra smaakje toevoegen aan je kombucha, dan kan je dit doen tijdens de tweede fermentatie. Lekkere opties zijn aardbei, perzik-peer, ananas-chili, gember-citroen...

Genieten maar!

(Stagiaire Fleur Tollet)