15 energieke ontbijtrecepten voor een gezonde start van de dag

Geüpdatet op 22 juli 2024 door Sofie Kegelaers
15 energieke ontbijtrecepten voor een gezonde start van de dag Rezel Apacionado - Unsplash

Hoe vaak heb je jezelf voorgenomen om beter te ontbijten, maar eindig je toch weer met een snelle, ongezonde hap? Een goed ontbijt is de sleutel tot een productieve en energieke dag. Of je nu een drukke professional bent, een student met lange dagen, of gewoon iemand die wil genieten van een actieve levensstijl: een gezond ontbijt maakt echt het verschil.

Ontdek vijftien smakelijke en voedzame ontbijtrecepten die het goed doen op Pinterest, en die je gegarandeerd de energie geven om elke dag perfect te beginnen. Tip: combineer verschillende van deze gerechten en je hebt een brunchtafel om het weekend in te zetten.

1. Hartige ontbijtkom met quinoa

Je eerste maaltijd van de dag hoeft niet zoet te zijn! Dit ontbijtkommetje met quinoa, avocado en ei bevat alleen maar gezonde componenten die je voldoende energie bezorgen.

Recept

2. Citroen en gembersmoothie

Meer fan van een vloeibaar ontbijt? Deze snelle en plantaardige smoothie bevat niets dan goede ingrediënten om je gezondheid een boost te geven.

Recept

3. Zelfgemaakte graanrepen

Maak je eigen gezondere versie van voorverpakte graanrepen, in dit geval met bessen en yoghurt, maar volledig te personaliseren naar eigen smaak.

Recept

4. Chiapudding met kiwi

Simpele chiapudding ken je misschien al, maar deze versie met kiwipuree en getoaste kokos geeft een nieuwe dimensie aan het glutenvrije ontbijtrecept.

Recept

5. Carrot cake havercups

Haver zorgt voor een gezond ontbijt, maar is niet meteen het meest sexy ingrediënt. Gebakken in deze carrot cake cups zorgt het echter voor een snack waar je 's ochtends naar uitkijkt.

Recept

6. Groen sapje van appel en selder

Maak een snel sapje dat je onderweg naar het werk kunt meenemen. Deze bevat appel, selder en komkommer en kan je maken zonder juicer.

Recept

7. Matcha smoothie bowl

Een smoothie bowl maar dan gezond: met matcha poeder, amandel- of kokosmelk, dadels, chia en spinazie. Snel gemaakt en super lekker.

Recept

8. Overnight oats

Dit makkelijke ontbijtrecept is de perfecte energiebron om je dag goed te starten en een redder in nood op doordeweekse dagen.

Recept

9. Gezonde ontbijtpizza met fruit

Pizza als ontbijt? Dat kan! Deze gezonde ontbijtpizza heeft een bodem van havermout en een topping van kwark. Je werkt 'm af met vers fruit, zelf te kiezen!

Recept

10. Koolhydraatarme crêpes met citroenricotta en aardbeien

Dit koolhydraatarme ontbijt is niet alleen smaakvol en feestelijk, maar ook nog eens rijk aan goede voedingsstoffen die je helpen om langer een verzadigd gevoel te krijgen.

Recept

11. Slabootjes met gerookte zalm, avocado en kwarteleitjes

Deze koolhydraatarme slabootjes zijn super gezond en makkelijk te maken. Ideaal voor een uitgebreid ontbijt of een gezellige brunch.

Recept

12. Bananenbrood met blauwe bessen

De healthy versie van bananenbrood is minstens even lekker als de ongezonde(re) variant. Je werkt 'm af met pure chocolade, pecan en blauwe bessen.

Recept

13. Gezonde eiwrap

Een gezonde vervanger van je normale wrap, koolhydraatarm én zelf te vullen met je favoriete cominaties.

Recept

14. Havermoutwafels met banaan

Wafels zijn altijd een goed idee. En al zeker als ontbijt, je maakt ze dan gewoon met havermout en banaan. Werk ze af met kaneel, kwark en besjes en je hebt een heerlijk én voedzaam gerechtje waar je met plezier voor wakker wordt.

Recept

15. Romige yoghurt met hazelnoot en banaan-chocolade crunchies

Een bowl romige yoghurt met hazelnoot en banaan-chocolade crunchies, dat is exact wat je nodig hebt 's ochtends. De zelfgemaakte havermout crunchies zijn snel klaar en ontzettend lekker!

Recept

Lees ook: