Deze 4 steden en hun hotspots mag je niet missen in Kroatië

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Noemi Dell'Aira en Lore Ginneberge
Deze 4 steden en hun hotspots mag je niet missen in Kroatië © Content Pixie - Unsplash

Natuurparken, historische centra, kristalhelder water, rijke gastronomie, mediterrane sfeer... Kroatië heeft tal van leuke verrassingen in petto. Welke steden mag je niet missen?

Met zijn aangenaam droge klimaat en mediterrane kustlandschap is Kroatië een van Europa's must-visit bestemmingen tijdens de zomermaanden - maar zeker ook daarna! Sluit je ogen en stel je voor: het zachte ritme van schone was die voor de ramen hangt, de bedwelmende geur van olijfolie die uit de restaurants waait, de koelte van de smalle straatjes waar je uren kan ronddwalen... La Dolce Vita, maar dan op z'n Kroatisch. Ontdek onze favoriete plaatsen waar je een heerlijke vakantie kunt doorbrengen met je gezin, vrienden of als stel.

Lees ook: Alle adressen en tips voor een droomvakantie in Martinique

1. Split

Als je een vakantie in Kroatië plant, is Split een must. Hoewel de ligging ideaal is als vertrekpunt voor uitstapjes naar de verschillende Dalmatische eilanden, slechts enkele uren per boot verwijderd, is de stad Split zelf even aangenaam om te bezoeken. Er is een levendige ambiance, verschillende markten om langs te slenteren, terrassen met zicht op zee en de oudste Romeinse kathedraal ter wereld. Split staat ook bekend om z'n nachtleven, goed voor onvergetelijke avondjes uit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Visit Split (@visitsplit)

Split is ook bekend als opnamelocatie voor enkele scènes in de cultserie 'Game of Thrones'. Fan van de reeks? Plan tijdens je verblijf een rondleiding door de straten van de oude stad om de anekdotes en de verschillende filmlocaties te ontdekken.

Overnachten in Split

Je vindt alle soorten accommodatie in Split: Airbnb's, B&B's en hotels van alle aard. Als je van een vijfsterrenverblijf wilt genieten, is er het Cornaro Hotel in het centrum van de stad. Het hotel ligt op een steenworp van het keizerlijk paleis van Diocletianus, dicht bij alle belangrijke bezienswaardigheden, talloze winkels, restaurants en bars, en biedt alles wat u nodig heeft voor de perfecte stedentrip. De kamers zijn subliem en de wellnessruimte super ontspannend. Het hoogtepunt? Het adembenemende uitzicht over de daken van de oude stad.

2. Hvar

De koningin van de Dalmatische eilanden, ook wel het 'kleine St. Tropez' genoemd, is ook het meest mondaine. Met zijn lavendelvelden, schilderachtige omgeving, chique restaurants, culturele schatten en nachtleven is het eiland Hvar ideaal voor een daguitstap of een korte trip. Eenmaal daar kan je de authentieke oude stad bezoeken en op zoek gaan naar de mooiste baaien om in af te koelen. Het weer is zonnig in de zomers en extreem mild in de winters, waardoor het een must-visit zelfs in het laagseizoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Visit Hvar (@visithvar)

Niet te missen in Hvar

Er zijn veel elegante, gezellige en goed ingerichte hotels op dit eiland. Hotel Maslina, wat 'olijfbomen' betekent, is onze favoriet. Dit totaal nieuwe vijfsterrenhotel biedt een geheel nieuw niveau van luxe. Elke hoek is oogverblindend, in een minimalistische, boho chique design stijl. Van de ruime en luchtige kamers/suites/villa's tot de spa en het sublieme restaurant met uitzicht op zee, geen detail is aan het toeval overgelaten. Een parel in het hart van de natuur.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Maslina Resort (@maslinaresort)

Zo'n vijftien minuten met de speedboot van Hvar liggen de sublieme Paklinski eilanden, ook bekend als de 'Duivelse eilanden'. Kliffen, stranden, inhammen, azuurblauwe zee, rotsachtige terrassen... Een magische plek voor natuurliefhebbers.

De ideale plek voor een chique diner met uitzicht op de jachthaven? Het erfgoedhotel Palace Elisabeth serveert een vernieuwende mediterrane keuken. Op het menu: carpaccio van rundvlees met parmezaanschilfers en rucola, aardappelpuree met lamsvlees en truffel en als klap op de vuurpijl een citrus-kaastaart. Het hotel zelf is ongelooflijk mooi en wordt beschouwd als een historisch monument (daterend uit de 13e eeuw) met zijn Venetiaanse en Oostenrijkse architectonische details. Kroonluchters, zijden hanglampen, fluwelen fauteuils, antieke meubels,... De decoratie komt zo uit een sprookje.

Lees ook: Dit zijn de populairste reisbestemmingen voor 2022

3. Korcula

Korcula staat bekend als het groenste eiland van Kroatië met zijn vele wijngaarden, bossen en olijfboomgaarden en is gezegend met een wilde en authentieke natuur. De plaats is ook rijk aan geschiedenis en tradities. De plaatselijke bevolking leeft op het ritme van volksliederen en -dansen die van het eiland afkomstig zijn. De beroemdste? De Moreska, een oorlogsdans die al 400 jaar uitgevoerd wordt met zwaarden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Visit Korčula (@visitkorcula)

Onze hotspots in Korcula

Korcula is ook beroemd om zijn complexe, lekkere wijnen. Levensgenieters zullen graag de verschillende variëteiten proeven voor de wijngaard van Vina Popic in het dorp Lumbarda, vergezeld van een kaas- of charcuterieschotel. Daarnaast is het eiland Mljet een must om z'n natuurpracht. Het is een wild eiland met een groot nationaal park en een rijke variatie aan vegetatie. Terwijl sommigen rustig over de paden wandelen, zullen de sportievelingen kiezen voor een tocht door het park per fiets of om de meren te verkennen aan boord van een kajak, op zoek naar een plekje beschut van de ogen om te zwemmen. In het midden van het grote meer ligt het pittoreske eilandje St. Mary met zijn oude benedictijnerkerk en klooster uit de 12e eeuw. De sfeer hier is mystiek en spiritueel, alsof je echt afgesloten bent van de rest van de wereld.

v

Het must-try gastronomische adres in Korcula? Het restaurant van het Lesic Dimitri Palace hotel. Het met een Michelin-ster bekroonde restaurant ligt in het hart van de oude stad, met een terras dat uitkijkt over het water. Chef Marko Gajski biedt een verfijnde keuken vol verrassende smaken die met de seizoenen evolueert.

4. Dubrovnik

Deze stad staat bekend als de 'Parel van de Adriatische Zee', en dat is niet onterecht. Dubrovnik (van het woord 'Dubrava' dat 'oud bos' betekent) ligt aan de kust en heeft een aangrijpende geschiedenis die wordt verteld door de vele culturele en historische monumenten en de weelderige oude stad. Er heerst een zekere sereniteit in de smalle straatjes van Dubrovnik, waar je kan dwalen op zoek naar een schaduwrijk plekje voor een ijsje, een souvenirwinkel of een kleine plaatselijke markt waar handwerk wordt verkocht.

Niet te missen in Dubrovnik

In het hart van het historische centrum van Dubrovnik vind je visrestaurant Proto. Het restaurant - opgenomen in de Michelin-gids - biedt een mediterrane keuken met kwaliteitsvis en -vlees. Op weg naar buiten hoorden we een gids aan zijn groep vertellen dat Michael Jordan en Beyoncé hier al aan tafel schoven... Je zal ze maar eens tegenkomen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door (@proto_fishrestaurant_dubrovnik)

In 10 jaar tijd (sinds 2012 tot vandaag) kwamen er meer dan 100.000 bezoekers naar Dubrovnik dankzij de serie 'Game of Thrones'. De stad telt maar liefst 120 filmlocaties van de iconische serie, van het tweede tot het laatste seizoen. Een tip voor wie een rondleiding in thema wilt!

LEES OOK: Naar deze bestemmingen reis je makkelijk met de nachttrein vanuit Brussel