Foodguide: een heerlijk weekendje Knokke-Heist

Geüpdatet op 2 december 2022 door ELLE Partner
Foodguide: een heerlijk weekendje Knokke-Heist

De gezellige kustgemeente Knokke-Heist blijft ons verleiden met zijn natuur, cultuur, handelszaken en gastronomie. Hier vind je onze selectie adresjes om er heerlijk culinair te genieten.

 

Wat voorheen niet meer was dan een dorpje bij de duinen, groeide in de loop van de twintigste eeuw uit tot een gerenommeerd vakantieoord. Boetiekjes, villa’s, het casino en tal van restaurants bloeiden op en maakten van Knokke-Heist. ‘The place to be’ voor de beau monde uit Europa en ver daarbuiten. Tot op vandaag draagt de stad cultuur, natuur, sport en gastronomie hoog in het vaandel. Dat onze geliefde kustgemeente op culinair vlak heel hoog scoort, is geen geheim.

Daarbij komt nog dat de gemeente Knokke-Heist samen met Gault&Millau een gastronomische gids heeft opgesteld. ‘A Taste of Knokke-Heist 2021’ is de allereerste Gault&Millau-gids ter wereld die één bepaalde regio in de kijker zet. Het boekje is in augustus vorig jaar officieel aan het publiek voorgesteld en bevat de beste restaurants, ambachtslui, bars en chocolatiers van deze trendy bestemming. Van een lunch uit het vuistje tot een diner met alles erop en eraan in een sterrenrestaurant: ‘de gastropool van de Belgische kust’ telt niet minder dan tweehonderd restaurants. Perfect om tijdens een dagtrip of een verblijf aan de kust van te genieten. Een uitgebreid aanbod dat zowel de levensgenieters als de verfijnde lekkerbekken gelukkig maakt.

Onze adresjes

1. Rubens

Een wandelingetje op de dijk brengt je tot bij de oudste brasserie van Knokke-Heist. Dit is trouwens al sinds 1994 het hoofdkwartier van de familie Vandeperre. In dit traditionele, stijlvolle restaurant flirten de grote klassiekers van de Frans-Belgische keuken met een interieur dat aan een groots verleden herinnert. Vanuit de brasserie heb je een prachtig uitzicht op de zee en alles is er huisbereid. De kwaliteit van de producten komt voor alles: van de gruyère die over de pasta wordt uitgestrooid, tot het lekkere lapje vlees op je bord.

Zeedijk-Albertstrand 589, 8300 Knokke-Heist.
050 60 35 01

2. Pinot

Tom Lantsoght is al jarenlang de eigenaar van Bacchus en heeft de zaak onlangs een make-over gegeven: Pinot, het nieuwe concept, combineert een wineshop met lekker tafelen. Je kunt bij het eten dus kiezen uit een uitgebreide selectie natuurwijnen (die je trouwens ook gewoon aan de toonbank kunt kopen om mee naar huis te nemen). Bij Pinot Food staat de tweeling Charlotte en Sarah De Loof in voor eenvoudige maar overheerlijke verse gerechten. De zussen beweren geen ‘chef-koks’ te zijn, maar stellen wel elke week een nieuwe lunchselectie voor: ‘eten zoals thuis’, in de ontspannen sfeer van het eethuisboetiek of als takeaway.

Recept

Steak tartaar - 2 pers. Bereidingstijd: 15 min

  • 300 g Txogitxu-rundsvlees
  • 1/2 eetlepel gezouten kappertjes, gewassen en in melk geweekt
  • 1 eetlepel fijngehakte augurken
  • 1/2 eetlepel fijngehakte sjalotten
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1/4 eetlepel Tierenteyn-Verlent-mosterd
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel mascarpone
  • eetlepel gekonfijte mosterdzaadjes
  • 2 gemarineerde pareluitjes
  • grof zout, peper, olijfolie

1. Snij het rundvlees met een mes fijn. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met grof zout en peper.
2. Meng het vlees met de kappertjes, augurken, sjalotten, worcestersaus, mosterd en mayonaise.
3. Verdeel over twee borden en spreid de mascarpone, gekonfijte mosterdzaadjes en een gemarineerd pareluitje uit over de tartaar.

 

Lippenslaan 139, 8300 Knokke-Heist.
050 60 72 75

3. Tablàvins

Vier jaar geleden veranderde het restaurant Jardin in Tablàvins. De nieuwe eigenaars Geoffrey Adam (sommelier) en zijn vrouw Pamela Dewitte hebben indertijd beide bij de Jardin gewerkt. De Michelinster van die zaak hebben ze ingeruild voor een concept dat zich volledig op wijn richt. In een cosy interieur met warme kleuren kunnen fijnproevers hun hartje ophalen aan de Frans- Belgische keuken en semigastronomische gerechten met een bistrotouch. Het lunchmenu verandert ongeveer elke tien dagen maar verder zijn de gerechten uitsluitend à la carte. De heer des huizes geeft waardevol advies over de vele wijnreferenties (die met de seizoenen mee variëren) waar je uit kunt kiezen.

Zwaluwenlaan 12, 8300 Knokke-Heist.
050 61 07 98

4. De Waterlijn

De Waterlijn is erg geliefd bij de inwoners van Knokke-Heist. Drie jaar geleden namen de chef Patrick Smythe en zijn vrouw Alesia Rahavets het restaurant over en ze lieten er meteen een frisse wind door waaien. Ze serveren voornamelijk visgerechten, van royale garnaalkroketten over verse mosselen tot immense zeevruchtenschotels. Daarnaast staat er ook vlees op de kaart en werken ze bovenal met seizoensgebonden producten. ‘s Zomers proef je de specialiteiten van het huis zalig vanop het terras, vlak bij het strand.

Zeedijk-Heist 173, 8301 Knokke-Heist.
050 51 35 28

5. Gellius

In dit Italiaans restaurant wordt niets aan het toeval overgelaten: van het interieur tot het eten zelf, alles is pico bello. Je smult er van authentieke verfijnde Italiaanse specialiteiten en verse, huisgemaakte desserts. Die worden begeleid door een glaasje wijn die uiteraard ook uit het land van het dolce vita komt. Onlangs is dit restaurant in de editie 2022 van de gids ‘Top Italian Restaurants’ bekroond met de titel ‘beste Italiaans restaurant in het buitenland’. De gids is opgesteld door het Italiaanse culinaire platform Gambero Rosso.

Maurice Lippensplein 26, 8300 Knokke-Heist.
0471 08 23 28

6. John Lee Burgers & Sushi

Terwijl je door het centrum kuiert, stoot je op een nieuw eethuis met een naam die je op zijn minst origineel kunt noemen. John Lee Burgers & Sushi is de trots van Erika Vanrenterghem. Zij is slager van opleiding en gepassioneerd door sushi. Haar professionele slagerservaring en vele reizen naar het land van de rijzende zon hebben Erika ertoe aangezet om John Lee te openen. Hier geniet je van een perfecte fusion tussen de Amerikaanse en de Japanse keuken. De veredelde burgers smaken extra lekker dankzij de huisbereide sausjes, terwijl de verse seizoensvis de sushi op-en- top Japans maakt.

Keith Haringplein 1, 8300 Knokke-Heist.
0478 09 87 32

7. Bistro Jett

Just Enjoying Time Together. Dat is het motto van dit eethuis in het hart van de polders, aan de rand van Knokke-Heist. Samen met zijn jonge ploeg bereidt Dries Huisseune innovatieve en geraffineerde gerechten. Hij werkt in een open keuken die goed zichtbaar is vanuit de zaal, waar Sarah Deputter de gasten ontvangt. Hier geniet je van een klassieke seizoenskeuken met accenten uit de hele wereld. Het interieur is intiem en gezellig en je kunt er zowel terecht voor een snelle lunch als voor een vier-, vijf- of zes-gangendiner.

Dorpsstraat 113, 8300 Knokke-Heist.
0479 46 73 27

8. Cuines 33

Dit sterrenrestaurant ligt niet ver van het station van Knokke-Heist. Al sinds 2012 kun je je er te goed doen aan een vijf- of zesgangenmenu met lokale seizoensingrediënten en een internationale toets. De gerechten met een lekker wijntje of sapje worden bereid door chef Edwin Menue en zijn team. In de zaal heeft echtgenote Fleur Boussy de touwtjes in handen. Met zijn kosmopolitische en trendy sfeer is dit een verplichte halte voor elke zichzelf respecterende gastronoom.

Smedenstraat 33, 8300 Knokke-Heist.
050 60 60 69

9. La Sapinière

In maart 2019 heeft Nicolas Decru La Sapinière overgenomen. Deze tempel van de gastronomie bestaat intussen al meer dan dertig jaar. Er worden moderne en klassieke gerechten met een mediterrane toets geserveerd. De kaart is opgesteld door de Iers Belgische chef McGarrity. Ze evolueert met de seizoenen mee en verandert dus vier keer per jaar. Elke week is er een nieuw lunchmenu. In een warme sfeer en zonnig interieur geniet je zeven dagen per week van typische gerechten zoals pasta met truffel of kreeft ‘La Sapinière’. Het restaurant ligt op een rustige plek en het hele jaar door kunnen de gasten er ontspannen op het grote terras (dat ‘s winters wordt verwarmd).

Oosthoekplein 7, 8300 Knokke-Heist.
050 60 22 71

10. Ugly Duckling

The Pharmacy-familie heeft er een nieuw broertje bij. Na 25 jaar in de modebranche maakte Jan Van Ongevalle in 2013 een carrièreswitch: hij opende de beroemde speakeasy bar The Pharmacy. Maar hij wilde nog een droom waarmaken: een restaurant openen. Het resultaat? Ugly Duckling, een unieke plek met een bijzondere sfeer die volledig in het teken staat van ‘fun dining’ en ‘delen’. Hier kom je niet alleen eten, hier leef je! Met muziek uit de jaren 70 en 80 op de achtergrond, genieten de gasten van gevarieerde gerechten die met hart en ziel zijn bereid. De streetfoodinvloeden zijn duidelijk merkbaar, maar de recepten zijn verbeterd en uitgebreid met een lokale toets.

Recept

Tom Kha Kai op de wijze van de Ugly Duckling - Bereidingstijd: 30 min -  Kooktijd: 2 uur

  • 1 l verse langoustinesoep
  • 1/2 l verse gevogeltefond
  • 5 cl rijstazijn
  • 500 ml kokosmelk
  • 1 paksoi
  • 150 g noordzeekrab
  • 1 stengel citroengras
  • een handvol vermicelli
  • srirachasaus

1. Maak de bouillon. Laat de langoustinesoep voor de helft indikken, voeg er daarna de verse gevogeltefond en het citroengras aan toe en laat gedurende 2 uur op een zacht vuur doorkoken. Doe er aan het einde van de kooktijd de kokosmelk en rijstazijn bij.
2. Giet een handvol vermicelli, de fijngesneden paksoi en het krabvlees in een kom. Voeg er een scheutje srirachasaus aan toe.
3. Giet er bouillon bij tot die de hele bereiding bedekt.

 

Lippenslaan 98, 8300 Knokke-Heist.
050 62 39 00