3 AOC Côtes du Rhône-wijnen voor een heerlijke maaltijd

Geüpdatet op 18 januari 2022 door ELLE Partner
3 AOC Côtes du Rhône-wijnen voor een heerlijke maaltijd © Côtes du Rhône

Ook al liggen de feestdagen weer acheter ons, het is altijd gezellig om samen met je geliefden een maaltijd te delen. Niemand gaat dan tegen een lekker glaasje wijn! De AOC Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages wijnen zijn uitzonderlijke producten die de traditie respecteren, alles wat nodig is voor een geslaagd moment te delen.

Traditie en topkwaliteit

Al tweeduizend jaar lang strekt zich in de Rhônevallei zo'n 42 000 hectare wijngaarden uit. De Rhône kronkelt erdoorheen en voert kiezels en Geschiedenis mee. De wijnen die uit deze streek afkomstig zijn, zijn bekroond met een Appellation d’Origine Contrôlée, een gecontroleerde oorsprongsbenaming, en moeten aan een streng lastenboek voldoen. Het resultaat is een combinatie van uniek vakmanschap uit verschillende streken, met de zekerheid dat je een authentieke wijn van topkwaliteit drinkt. Het zijn elegante en verfijnde wijnen met rijke en gevarieerde aroma's. Die aromatische rijkdom hebben ze te danken aan het uitgebreide en complexe palet van druivenrassen. De AOC Côtes du Rhône- en Côtes du Rhône Villages-wijnen zijn immers assemblagewijnen, wat betekent dat er verschillende beroemde wijnsoorten samen worden gevoegd tot één wijn. Bij het maken van AOC Côtes du Rhône-wijn kunnen tot 23 druivensoorten worden gebruikt. De belangrijkste zijn syrah, grenach en mourvèdre. Die diversiteit maakt eindeloos veel interpretaties, aanpassingen, smaken en kleuren mogelijk.

Ontdek onze selectie

Zoom in op deze drie biowijnen uit een selectie van Côtes du Rhône 2021. Je mag op hen zeker rekenen om je maaltijden opvrolijken!

  • Rood, elegant en complex

Wijn - Domaine de Verquière, AOC Côtes du Rhône Villages, 2017Domaine de Verquière, AOC Côtes du Rhône Villages, 2017

Deze rode streekwijn met een intense glans is een knappe assemblage van verschillende druivenrassen (grenache noir, syrah, cinsault en mourvèdre). De neus wordt gedragen door zwart fruit, kreupelhout en kruiden, met gerookte accenten. In de mond proef je mediterrane smaken met een duidelijk zuiders karakter. Een biowijn met een complexe kracht, vol charme en karakter, en tegelijk soepel en evenwichtig. Om te drinken met vlees in saus.

  • Zinderende en frisse rode wijn

Wijn : Maison Lumian & Bonnefoy, AOC Côtes du Rhône Villages Valréas, 2015Maison Lumian & Bonnefoy, AOC Côtes du Rhône Villages Valréas, 2015

Deze rode wijn is het resultaat van een liefdesverhaal. Dat van Gilles Phétisson, eigenaar van het domein Lumian, en zijn vrouw Caroline Bonnefoy, eigenares van het gelijknamige domein. Grenache noir, syrah, carignan en mourvèdre vloeien samen en vormen deze opmerkelijke wijn die in vaten van Franse eik wordt bewaard. Zijn donkerpaarse kleur en frisse neus met rood fruit, vormen een fijn evenwicht in de mond. Een zinderende en krokante wijn met aroma's van zwarte bessen en kirsch, ideaal om bij kaas te drinken.

  • Een minerale en aromatische witte wijn

Wijn : Cuvée Charline, Domaine Dionysos, AOC Côtes du Rhône, 2020Cuvée Charline, Domaine Dionysos, AOC Côtes du Rhône, 2020

Deze Charline-wijn is een trotse vertegenwoordiger van de Côtes du Rhône-Benaming. Het is een droge en gulle witte biowijn en bevat evenveel roussanne als marsanne. Zijn goudkleurige glans laat zijn delicate smaakprofiel doorschemeren. Toetsen van abrikoos, kamperfoelie, peer en hazelnoot leiden een bewonderenswaardig evenwichtige smaak in, tussen minerale frisheid en een volle textuur. Hij is lekker en geurig, heerlijk bij een schotel zeevruchten, vis of schaaldieren.

 

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Côtes du Rhône.
www.cotesdurhone.com

 

Lees ook:

Zien: de KISS-verzameling van Marnik Bellecoste

Cozy & fun: Sonos brengt de ultieme luisterbelevenis tot bij jou

Versterk je immuniteit op natuurlijke wijze en voorkom winterkwaaltjes