5 manieren om je make-up milieuvriendelijk(er) te verwijderen

Geüpdatet op 20 april 2022 door Malvine Sevrin en Virginie Dupont
5 manieren om je make-up milieuvriendelijk(er) te verwijderen © Shutterstock

Elke avond verwijderen we braaf onze make-up. Het is een deel van onze beauty routine. Maar kan dat niet wat milieuvriendelijker? We gaan dieper in op groene afschminkalternatieven die mild zijn voor de huid én de planeet.

1. Stoffen reinigingsdoekjes

Gedaan met de wattenschijfjes of - nog erger - wegwerpdoekjes! Stoffen reinigingsdoekjes zijn perfect om je make-up milieuvriendelijk en goedkoop te verwijderen. Je vindt ze in boetieks, op onlinebioshops, bij ontwerpsters van afvalvrije accessoires... Of je volgt een tutorial op YouTube en je maakt gewoon je eigen reinigingspads.

carrés démaquillants réutilisables écolo
Wasbare en herbruikbare reinigingspads van katoen en sponsstof - Paulette & Cléo

Koop hier

2. Herbruikbare schijfjes

Nog een optie om removerdoekjes voor eenmalig gebruik te vervangen: herbruikbare en wasbare katoenen doekjes. Ze zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen (biokatoen, hennep, bamboe) en ze zijn goed voor je huid en voor het milieu. En je hebt meteen veel minder afval.

disques démaquillants écolo
Removerdoekjes van microvezel - Spa Collection Notino

Koop hier

3. Make-up verwijderen met water

Het zal je misschien verbazen, maar eigenlijk is het poepsimpel: je kunt je make-up gewoon met water verwijderen, zonder enig ander product. Het milieuvriendelijke label H2o verkoopt handschoenen van microvezel. Als je die nat maakt met lauw water, verwijdert hij delicaat alle make-up en onzuiverheden van de dag. De kers op de taart? De handschoen van microvezel is wasbaar en herbruikbaar. Hij is dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portefeuille. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Dankzij deze handschoen belanden elk jaar ongeveer 2200 wattenschijfjes en plastic flesjes minder in je vuilnisbak!

gant démaquillant écolo
Herbruikbare handschoen van microvezel voor het verwijderen van make-up - Revolution Skincare

Koop hier

4. Afschminken met plantaardige olie

Vervang de chemische bestanddelen door zachte en ultravoedende plantaardige olie. Kies voor neutrale plantaardige olie zoals abrikozenpit-, amandel-, hazelnoot-, argan- of jojobaolie. Die breng je met je vingertoppen met cirkelvormige bewegingen op je gezicht aan. Deze vetten zijn ongelofelijk doeltreffend. Ze verwijderen elk spoortje make-up, zelfs wanneer die waterproof is!

cahier green power
Boek "Mon cahier green power" (Franse uitgave), Adeline Gadenne en Françoise Couic-Marinier, Éditions Solar - € 7,90

BESTEL HET BOEK

Een tip uit het boek "Green Power" van de uitgeverij Éditions Solar: Verfijn je make-up dankzij de Japanse "layering"-techniek. Nadat je de make-up met plantaardige olie hebt verwijderd, verstevig je de huid met hydrolysaat (zoals rozenwater). Je eindigt met een fijne gezichtsmassage met enkele druppels plantaardige olie, zodat je huid de volgende ochtend nog mooier straalt.

Lees ook: BE-OO-KAY: een Belgische webshop voor Koreaanse schoonheid

5. Je eigen make-upremover maken

Hou je van DIY-cosmeticarecepten? Dan kun je ook je eigen remover maken! Met dit recept uit het boek "Ma Bible de la Slow Cosmétique" van Julien Kaibeck maak je gemakkelijk zelf een zeer milde reinigingsmelk. Zorg voor een schoon en leeg flesje mineraalwater van 33 cl en giet er achtereenvolgens in:

  • 12 eetlepels gel van aloë vera
  • 10 eetlepels volle of amandelmelk
  • 3 druppels essentiële olie van lavendel, lavandin of niaouli

Sluit het flesje en schud krachtig tot je een romige melk verkrijgt.

Je kunt deze mengeling drie weken in de koelkast bewaren. Hij is geschikt voor de ogen maar verwijdert geen waterproof make-up. Beëindig de verzorging met een wattenschijfje met bloemenwater om het afschminken te voltooien. Te zware make-up verwijder je best met plantaardige olie.

livre slow cosmétique
Boek "Ma Bible de la Slow Cosmétique", Julien Kaibeck, Édition Leduc.S - € 29,90

BESTEL HET BOEK

LEES OOK

Zero waste in de keuken: deze ecologische producten heb je nodig

Duurzaam shoppen: deze stuks zijn het investeren waard tijdens de solden

Green heroes shampoo bars, je nieuwe groene bondgenoten op het vlak van beauty