Foodpairing: ontdek de perfecte wijn bij al je visgerechten

Gepubliceerd op 30 juli 2021 door ELLE Partner
Foodpairing: ontdek de perfecte wijn bij al je visgerechten Rueda Wijnen

Je kent het gevoel vast: het menu van de avond heb je al helemaal uitgedokterd van hapje tot dessert, maar nu nog de passende dranken... Met onze gouden tips wordt de juiste wijn kiezen bakken eenvoudiger.

Het is namelijk heel erg simpel: staat er vis op het menu, of dat nu een zeevruchtenschotel is bij de apero, een hapje met makreel of een krokant gebakken witte vis als hoofdgerecht; wijn uit Rueda is je beste vriend!

Over Rueda wijnen

D.O. Rueda is een van de belangrijkste witte wijngebieden van Spanje. De regio is de bakermat van de verdejo (van 'verde', het Spaanse woord voor groen), een zeer frisse druivensoort. De wijnen gemaakt van verdejo druiven herken je aan het groene, grassige karakter en de tonen van perzik, grapefruit en groene meloen.

Deze frisse noten verklappen ook meteen de link met vis. De wijnen hebben namelijk een mooie zuurgraad en een uitgesproken aroma van citrus, appel, peer, bloemen en kruiden. Ze zijn vol van smaak, maar niet té overheersend. Daarom zullen ze niet over de vis ‘heen walsen’, maar versterken de smaken elkaar alleen maar. Het kruidige en mineraalachtige karakter van de wijn past ook nog eens goed bij de zilte smaak van visgerechten allerhande.

Rueda wijn en vis: een match made in heaven

Rueda Verdejo

Er zijn Rueda wijnen in verschillende soorten en maten, maar bij twijfel zit je steeds goed met een klassieke Rueda Verdejo, hét paradepaardje uit de appellatie.  De Verdejo is een veelzijdige wijn die bij heel veel vissoorten past, denk aan geroosterde zwaardvis, rode mul, scheermessen of kokkels.

Sauvignon Blanc

De verdejo is dan wel de bekendste druivensoort van de streek, het is zeker niet de enige. Ook de Sauvignon Blanc uit de Rueda-regio wordt gekenmerkt door lichte, frisse toetsen. De Sauvignon Blanc is daarom de perfecte compagnon bij oesters, pikant gekruide gamba's of gegrilde langoustines.

Houtgerijpte wijnen

Fan van lekker romige visbereidingen? Om de stevige smaken aan te vullen is een houtgerijpte Rueda een uitstekende keuze. Je herkent deze wijnen aan ‘Fermentado en Barrica’ op het etiket. Deze wijn is dankzij de houtrijping een stuk voller van smaak, en kan daarom beter met zwaardere gerechten, denk aan een romig vispotje met venkel en witte wijn.

 

Kortom: voor ieder visgerecht is er wel een geschikte Rueda wijn te vinden! En ook voor eender welk aperitief zit je met een wijn uit deze bijzondere Spaanse streek altijd goed!

 

Volg Rueda Wijnen op Facebook en Instagram!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Rueda Wijnen. 
Ruedawijnen.be

Lees ook:

Summer time: 10 heerlijke koude soepen voor foodies

Beauty secrets: Tiany Kiriloff verklapt het geheim achter haar stralend wit gebit

Agenda: steun Les Restos du Coeur aan de Belgische kust