Foodtrip: 8 hotspots in de Champagnestreek die je niet mag missen

Geüpdatet op 13 mei 2024 door Lore Ginneberge Foto’s: Janne Gooiker
Foodtrip: 8 hotspots in de Champagnestreek die je niet mag missen

Een weekendje Reims in het verschiet? Deze hotspots moeten op je bucketlist!

Natuurlijk mag een tasting in een gevestigd Champagnehuis of een bezoek aan de majestueuze kathedraal niet ontbreken, maar Reims en de omliggende dorpen in de Champagnestreek hebben nog meer verrassingen in petto. Wat dacht je van een fietsrit door de wijngaarden, een hippe wijnbar met live muziek of een hypermodern belevingscentrum over onze favoriete drank?

Eten in de Champagnestreek

RESTAURANT LE BELLEVUE

Het mooiste uitzicht van de streek krijg je te zien in Le Bellevue, onderdeel van het exclusieve vijfsterren Royal Champagne hotel.

champillon

Niet alleen het interieur, ook de borden bereid door Chef Jean-Denis Rieubland vinden hun inspiratie in de nabije omgeving. Lokale ingrediënten als jambon de Reims of gebakken kabeljauw in Champagnesaus staan centraal op het de steeds wisselende menu. Een uitgebreide Champagne- en wijnkaart maakt het plaatje compleet.

adressen reims champagnestreek restaurants

Adres: 9 rue de la république, 51160 Champillon 

COUVERT DE VIGNES

In dit stijlvolle restaurant tovert chef Benjamin Gilles een gevarieerde menu op het ritme van de seizoenen op tafel. De no-nonsense gerechten zijn steeds licht en evenwichtig, perfect bij een glas bubbels. De sommelier zoekt dan ook met plezier een passende wijn uit van bekende en minder bekende huizen uit de buurt.

 hotspots Champagne adressen restaurant

Adres: 4 bis Place Pommery, 51500  Chigny-les-Roses.

LE CLOS

Tijdens de zomermaanden waan je je in deze gemoedelijke wijnbar in het zuiden. Met palmbomen, houten tafels onder strooien parasols en street food toont het terras van Le Clos een andere kant van de Champagnestreek. Hier kom je samen voor een apero onder vrienden in het hart van de stad.

Reims hotspots Champagne adressen restaurant

Reims Champagne adressen restaurant

Adres: 25 Rue du Temple, 51100 Reims

LE GUEULETON

Bourgondiërs kunnen hun hart ophalen in Le Gueuleton. Met meer dan tien vestigingen verspreid over het land is dit een waar begrip onder Franse (en buitenlandse) bon-vivants. Op de kaart vind je duizend (!) soorten wijn en Champagne, vergezeld van gerechten met truffel, kazen en vlees.

Adres: 1 Place Martyrs de la Résistance, 51100 Reims.

Must-visit adressen in en rond Reims

L'HOTEL DE VENOGE

Op de befaamde Avenue de Champagne in Épernay kom je onder andere het huis de Venoge tegen. Hier krijg je niet alleen een rondleiding in het 19e-eeuwse pand met authentieke kamers en prachtige tuin, maar kan je in L'Ecurie de Venoge ook proeven van vintages vergezeld van kleine hapjes.

de venoge reims

Krijg je geen genoeg van dit prachtige domein? Boek een overnachting in het bijbehorende Les Suites du 33.

Reims hotspots Champagne adressen restaurant

Adres: 33 Avenue de Champagne, 51200 Épernay

RUINART

Een bezoek aan het oudste Champagnehuis mag niet ontbreken. Boven de grond een luxueus landgoed met prachtige proefzalen en hedendaagse kunst, maar eens je de stenen trappen afdaalt kom je in een andere wereld. De 8 kilometer lange krijtgroeves zijn sinds de 18e eeuw in gebruik voor het bewaren van de Champagneflessen en tonen de rijke geschiedenis van Maison Ruinart.

ruinart reims

Tip: combineer je bezoek met een Champagnebrunch!

Adres: 4 Rue des Crayères, 51100 Reims

PRESSORIA

Een gloednieuw belevingscentrum waarbij al je zintuigen geprikkeld worden. Pressoria is - de naam verraadt het al - een voormalig pershuis van Pommery dat tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. De oude wijnpersen zijn er nog aanwezig, maar daarnaast werd het museum van hypermoderne animaties en interactieve installaties voorzien die je op een speelse manier onderdompelen in de wereld van Champagne.

Adres: 11 boulevard Pierre Cheval, 51160 Aÿ-Champagne

LA CHEVALEE

Tussen Reims en Epernay bevindt zich het pittoreske dorpje Hautvillers, onder andere bekend als begraafplaats van Dom Perignon. Het glooiende landschap leent zich uitstekend voor fietstochten tussen de wijnranken en Champenois-huizen.

hautvillers

Champagne Pierre Fedyk is een voorbeeld van dat laatste, een kleinschalig familiedomein dat naast proeverijen en overnachtingen ook fietstochten aanbiedt. Pluspunt: met de elektrische fietsen van gastvrouw Cecile geraak je zelfs na een glaasje of twee de heuvels op.

hautvillers

Adres: 53 rue Henri Martin, 51160 Hautvillers

ONTDEK OOK: De 5 meest romantische plekken in Parijs