Recept: zo maak je de perfecte margarita (én bijhorende snacks)

Geüpdatet op 5 mei 2021 door Commercieel team
Recept: zo maak je de perfecte margarita (én bijhorende snacks)Cointreau
‘Cinco de Mayo’ is een Mexicaanse hoogdag die de cultuur en het culinaire erfgoed van het land in de bloemetjes zet. En wie Mexico zegt, zegt margarita. Deze heerlijke cocktail is dé nationale drank van het land op basis van Cointreau en tequila en wordt op 5 mei dan ook massaal geserveerd. Vier jij mee?
Een korte geschiedenisles leert ons dat de margarita in 1948 het daglicht zag in Acapulco, Mexico. De stijlvolle socialite Margarita Sames hield er legendarische feesten waar ze een mix van haar favoriete dranken (tequila en Cointreau) serveerde. Zo’n zeventig jaar later groeide de margarita uit tot één van de populairste cocktails wereldwijd. Het recept blinkt bovendien uit in simpliciteit: 30 ml Cointreau, 50 ml witte tequila, 20 ml vers limoensap en een randje zout. Meer heb je niet nodig om deze klassieker op tafel te toveren.
Speciaal voor ‘Cinco de Mayo’ komt Cointreau op de proppen met een nieuw recept en een twist op de klassieke margarita. Wij zijn alvast fan van deze heerlijke lentevariant!

Recept: Cointreau's lente margarita

 

Lente margarita o.b.v. Cointreau
Cointreau's lente margarita

Ingrediënten:

  • 30 ml Cointreau
  • 50 ml witte tequila
  • 20 ml vers limoensap
  • 5 ml rozensiroop
  • himalayazout

Zo ga je te werk:

  1. Breng een randje roze himalayazout aan op een champagnecoupe (gewoon zout kan ook).
  2. Doe de Cointreau, tequila, limoensap en rozensiroop in een shaker en vul hem met ijs.
  3. Schud tot het mengsel goed koud is.
  4. Giet de cocktail in het glas.
  5. Versier met een rozenblaadje.
  6. ¡Salud!
En omdat cocktails nóg lekkerder smaken met de juiste snacks erbij, verzamelden we twee recepten die de ideale food pairing bij jouw zelfgemaakte margarita vormen.

Recept: Tartaar van rode biet, groene erwten en gravad lax

Dit recept van de hand van Samuel Albert, winnaar van het populaire Franse kookprogramma ‘Top Chef’ is een variatie op de traditionele ‘ceviche’, een Mexicaanse specialiteit op basis van rauwe vis.
cointreau margarita
Tartaar van rode biet, groene erwten en gravad lax, Samuel Albert

Ingrediënten:

  • 1 kg verse zalm
  • 1 kg gekookte rode biet
  • 5 limoenen
  • 500 g groene erwten
  • 1 pak kroepoek
  • 100 g suiker
  • 20 g zout
  • 20 g roze peper
  • 50 ml frambozenazijn
  • 150 ml olijfolie

Zo ga je te werk:

  1. Marineer de zalm een dag vooraf met suiker, zout, roze peper en de schil van de limoenen. Laat de marinade een nachtje rusten (minstens 12 uur).
  2. Snijd de volgende dag de gekookte rode biet in kleine blokjes en breng op smaak met olijfolie en frambozenazijn. Voeg de uitgelekte erwten toe en zet het geheel in de koelkast.
  3. Spoel de zalm grondig af, laat uitlekken en snijd in kleine blokjes. Hak de koriander fijn.
  4. Leg eerst de in blokjes gesneden rode biet op de bodem van een kleine glazen schaal en dresseer vervolgens de blokjes zalm erbovenop.
  5. Werk af met een beetje gehakte koriander en wat verkruimelde kroepoek.

Recept: Tostadas gambas

Ook Alexis Delassaux is een ‘Top Chef’-alumnus en bovendien eigenaar van het bekende Frans-Mexicaanse restaurant ‘Luz Verde’ in Parijs. Zijn recept voor ‘tostadas gambas’, een andere Mexicaanse klassieker, valt gegarandeerd in de smaak!
Tostadas gambas, Alexis Delassaux
Tostadas gambas, Alexis Delassaux

Ingrediënten:

  • 2 maïstortilla's
  • 100 g bakolie
  • 6 kleine gamba's

Chipotlemayonaise

  • 20 g chipotlepuree
  • 1 eidooier
  • 100 g zonnebloemolie
  • 3 g zout

Mangochutney

  • 1 mango
  • 1 rode chili
  • 1/2 rode ui
  • 1/4 bosje koriander

Zo ga je te werk:

  1. Doe voor de mayonaise het eigeel, de chipotlepuree en het zout in de blender en mix terwijl je beetje bij beetje de olie toevoegt.
  2. Hak voor de mangochutney alle ingrediënten fijn en meng ze.
  3. Bak de maïstortilla's in de olie tot ze knapperig zijn.
  4. Bak de garnalen in de olijfolie gedurende 2 minuten.
  5. Smeer een dun laagje chipotlemayonaise op de tortilla, voeg 1 lepel mangochutney en de warme gamba’s toe.
Een fles Cointreau van 70cl koop je tegen de richtprijs van €21,89 bij de betere cavist, in de supermarkt of online bij o.a. Carrefour, Colruyt of Delhaize.
Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Cointreau.
Ons vakmanschap drink je met verstand.
Lees ook: