Mocktails in de mix: 10 alcoholvrije drankjes waar je geen hoofdpijn van krijgt

Gepubliceerd op 19 juli 2021 door Lore Ginneberge
Mocktails in de mix: 10 alcoholvrije drankjes waar je geen hoofdpijn van krijgtMaxime Degée

Ook na Tournée Minerale blijven mocktails in trek. Een blik op het groeiend aantal non-alcoholische alternatieven van eigen bodem, en je weet: de ‘low and no’-trend (low sugar, no alcohol) is een blijver. Deze tien promillevrije drankjes brengen evenveel fun, minus de kater.

1. Ceder's

Zweeds bronwater en Zuid-Afrikaanse botanische kruiden komen samen in deze non-alcoholische alt-gin. Jeneverbes, citrus, komkommer en kamille geven een authentieke smaak en maken Ceder’s de ideale bondgenoot in mocktails allerhande.

Ceder's
Ceder's

Ceder’s Stinger: 65 ml Ceder’s Crisp, 10 ml citroensap, 5 ml gomme, 12 muntblaadjes

€21,49 in de supermarkt. 

2. Nona June

Nona mag zich de eerste Belgische alcoholvrije gin noemen, maar is intussen geliefd ver buiten onze landsgrenzen. Het succes schuilt in de combinatie van negen kruiden die een citrusachtige smaak geven met
aromatische toets.

mocktail recept Nona June
Nona June

Nona Bee: 50 ml Nona June, 30 ml citroensap, 20 ml honingsiroop, muntblaadje, ijsblokken

€29,90 in de supermarkt en drankenhandel. 

3. STRYYK

Met promillevrije versies van vodka, gin en rum maakt het Britse STRYYK zowat elke cocktail ‘low and no’-proof. Vooral de No Rum is een schot in de roos. Met zijn zoete toetsen van suikerriet, rozijn en vanille, aangevuld met aroma’s van eikenhout, is dit het onmisbare ingrediënt in virgin mojito’s.

mocktails
STRYKK

Not Rum Mojito: 50 ml STRYYK Not Rum, 20 ml limoensap, 10 ml suikersiroop, 6 muntblaadjes

€24,95 bij LN Drinks

4. Martini Non Alcoholic

Als het aan Martini ligt kan de vrijdagse apero voortaan ook zonder alcohol. De Non-Alcoholic-versie van de klassieke vermout drink je puur, met tonic of in een mocktail met Italiaanse flair.

mocktails martini non alcoholic drankjes
Martini Non Alcoholic

Vivace Vivace: 50 ml Martini Non-Alcoholic Vibrante, 50 ml roze pompelmoessap, ginger beer, passievrucht (ter garnering)

€10,49 in de supermarkt.

5. Feliz

Ook Belgisch is Féliz, een samenwerking tussen Ghost in a Bottle en El Gusto Loco. Het resultaat is een bruisend drankje met de allures van schuimwijn, minus de alcohol en suikers. Gefermenteerde zuren maken dit een gezond alternatief met een complexe smaak. Serveer gekoeld in een champagneglas voor de volledige ervaring.

Feliz
Feliz

€5,50 in de drankenhandel. 

6. Botaniets

Het succesrecept van de Belgische Botaniets Gin? Een geheim recept uit 1887 en de combinatie van natuurlijke kwaliteitsingrediënten met deskundige distillatietechnieken. Kruidige toetsen van jeneverbeszaad, kardemom, rozemarijn en gember geven een ongeëvenaarde smaak. Wat tonic erbij, en je zit goed.

Botaniets
Botaniets

Gintoniets: 60 ml Botaniets Gin, 125 ml tonic, 1 ml Angostura Bitters, ijsblokken, schijfje komkommer

€31,95 in de drankenhandel.

7. Gimber

Zoals de naam doet vermoeden, is gember hier het hoofdingrediënt. Deze gouden wortel geeft het Belgische drankje een pittige smaak, maar ook verschillende gezondheidsvoordelen. Meng met bruiswater voor de ‘perfect serve’ of mix in mocktails.

Gimber mocktail recepten
Gimber

Gimber Mule: sap van een halve limoen, 30 ml Gimber, 150 ml bruiswater, ijsblokken

€24,95 in de supermarkt.

8. Vintense

Ook aan tafel laat je alcohol makkelijk achterwege. Vintense specialiseert zich in het dealcoholiseren van wijn met behoud van de subtiele aroma’s en complexiteit. Het aanbod varieert van Sauvignon en Syrah tot een sprankelende rosé om mee te toosten.

Vintense
Vintense

€4,49 in de supermarkt. 

9. Seedlip

Als allereerste non-alcoholische spirit en favoriet in sterrenzaken, hoeft Seedlip geen introductie. Het Britse drankje is laag in calorieën maar boordevol smaak, en bestaat inmiddels in drie varianten – van citrusachtig tot complex kruidig. Het gezonde, premium alternatief op de volgende apero!

Seedlip
Seedlip

Cosnopolitan: 50 ml Seedlip Grove 42, 30 ml cranberrysap, 15 ml limoensap, 10 ml suiker

€29,95 in de drankenhandel.

10. The Mocktail Club

Klaar om meteen in te schenken, dat is het gemak van The Mocktail Club. De promillevrije drankjes op basis van verse vruchten, denk rabarber-venkel of appel-tijm, zijn verrassend kleurrijk. Bovendien vormen deze Belgische mocktails een gezonder alternatief voor frisdrank, want zonder geraffineerde suikers en bewaarmiddelen. Onze favoriet? De pittige combo van rode biet en gember.

The Mocktail Club
The Mocktail Club

€11,95 in tal van concept stores.

LEES OOK: ontdek alles over cold brew, het populairste drankje van het moment