10 Belgische modemerken met een hart voor de planeet

Geüpdatet op 27 september 2022 door ELLE België
10 Belgische modemerken met een hart voor de planeetFam the Label

Duurzaamheid staat hoog op de agenda in de modewereld. Tijd om duurzame ontwerpers van eigen bodem in de verf te zetten.

1. Eva Maria

Eva Maria maakt unieke stuks uit deadstockstoffen. Van elke creatie is er maar één. Ze ziet mode als een kunstvorm en dat zie je aan haar speelse creaties.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Eva Maria Bogaert (@evamaria.bogaert)

2. Atelier Minimalist

Niet zo'n fan van uitbundige prints? De naam verraadt het al, voor minimalistische en vooral duurzame kleding moet je bij Atelier Minimalist zijn. De inspiratie voor deze tijdloze kleding komt uit de architectuur.

3. Daily Menu

Daily Menu is het project van twee Belgische ontwerpers: Doriane Van Overeem en Maximilian Rittler en één Tsjechische ontwerper: Karolina Jurikova. Het trio maakt nieuwe creaties uit oude stoffen en wil zo de mode-industrie duurzamer maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DAILYMENU FASHION (@dailymenufashion)

4. Wright

Dit familiebedrijf maakt al drie generaties lang vrouwelijke en tijdloze kleding. Wright zet kwaliteit boven kwantiteit en kiest daarom voor 'slechts' twee collecties per jaar. Op die manier is Wright de term van 'slow fashion label' meer dan waardig.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door WRIGHT. (@wright_label)

5. Fam The Label

Voor Fam The Label staat connectie centraal. Met haar duurzame kleding wil het Belgische label mensen dichter bij elkaar brengen. Ook Fam The Label maakt slechts twee collecties per jaar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FAM• (@famthelabel)

6. Borrenberghs

Dit jong merk heeft een luxueuze uitstraling, maar is tegelijk ook comfortabel. Oprichtster Tessa Borrenberghs ontwerpt elegante, moderne kleding die de vrouwelijke vormen accentueren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Borrenberghs (@borrenberghs)

7. Re°Invented

Ontwerper Anne Nagels gebruikt versleten kleding van de Kringwinkel en tovert ze om tot innovatieve collecties. Haar laatste collectie heeft een Aziatische toets, denk aan bloemenprints en kimonomouwen. Anne toont daarmee dat duurzame kleding allesbehalve saai hoeft te zijn.

8. Façon Jacmin

Alexandra Jacmin en haar tweelingzus Ségolène Jacmin zijn de powervrouwen achter Façon Jacmin. Hun merk draait rond duurzame jeans. Ze spelen met het androgyne van de jaren zeventig en negentig: denim met een twist.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FAÇON JACMIN (@faconjacmin)

9. Âme

Casual en tegelijk luxueus. Âme gebruikt twee neutrale kleuren per collectie. Zo zijn de stukken perfect te combineren met wat je al hebt. Van comfortabele pakken en sweatshirts tot elegante zijden jurken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door âme (@ame_antwerp)

10. Furore

Furore focust zich op terugkerende essentials en voegt hier limited edition-stukken aan toe. In haar laatste collectie spelen pastelkleuren de hoofdrol. De silhouetten zijn eerder klassiek, maar de kleuren en prints maken de collecties fris en verfijnd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Furore Fashion (@furorefashion)

Lees ook: Musthave merk: duurzaam active- en loungewear label Stronger.

Lees ook: Dit duurzame Antwerpse juwelenlabel is onze nieuwe jewelry crush.