Waarom zitten er probiotica in je huidverzorging?

Geüpdatet op 21 april 2022 door Lore Ginneberge
Waarom zitten er probiotica in je huidverzorging?Imaxtree

Met probiotica in voeding ben je intussen misschien bekend, maar de veelbesproken bacteriën verschijnen steeds vaker in cosmetica. Waarom zou je in hemelsnaam levende micro-organismen op je huid smeren? En zijn er nadelen aan skincare met probiotica? We praten je bij.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die een positief effect hebben op ons spijsverteringsstelsel. Je vindt ze bijvoorbeeld in yoghurts en supplementen, waar ze helpen om ziektes te blokkeren en de bacteriën in de darmen in balans brengen om een opgeblazen gevoel, buikkrampen en andere problemen tegen te gaan.

Wat kunnen probiotica doen voor de huid?

Net zoals probiotica problemen in de maag behandelen en voorkomen, staat de topische versie bekend om haar kalmerend effect op de huid. Door de toevoeging van goede bacteriën wordt de huidbarrière versterkt, wat dan weer leidt tot een beter gereguleerde olieproductie en een gehydrateerde huid. Bovendien helpen de micro-organismen bij het afweren van vrije radicalen. Klinkt als iets wat we allemaal willen, toch?

probiotica huid
Imaxtree

De positieve effecten aanduiden is een ding, het ontwikkelen van doeltreffende probiotische verzorging is andere koek. Dat beaamt ook Sophie Van Elslander van YUN, een Belgisch verzorgingsmerk op basis van probiotica: "Het gebruik van goede probiotische bacteriën werd al jaren bestudeerd voor gastro-intestinale toepassingen. Voor de huid bleek het echter technisch veel moeilijker, aangezien er zijn veel minder bacteriën aanwezig zijn dan in de darmen. YUN is een pionier in het verwerken van levende bacteriën in huidverzorgingsproducten dankzij een unieke micro-encapsulatietechniek. In samenwerking met Universiteit Antwerpen ontwikkelen we specifieke probiotica om de microbioombalans te helpen herstellen, beschermen en versterken."

Orale versus topische probiotica

Kunnen ook orale probiotica in de vorm van supplementen iets doen voor de huid? En welke toepassing is het meest doeltreffend? Aurelia Ngoko, Scientific & Regulatory affairs specialist bij Vichy: "Een probioticum in verzorging werkt rechtstreeks in op de huid. Een probioticum dat oraal wordt ingenomen, werkt anders: het moet kunnen overleven in het maagdarmkanaal en verschillende fases doorstaan om via de bloedbaan in te werken op de huid. Het duurt ook minstens tien dagen vooraleer een oraal probioticum werkt, maar er zijn zeker positieve effecten mogelijk op eczeem, rosacea of een gevoelige huid. Of de twee toepassingen een complementaire werking hebben, moet nog worden aangetoond."

Probiotica versus prebiotica

Om het nog dat tikje ingewikkelder te maken zijn er ook prebiotica, die op hun beurt kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Aurelia Ngoko verklaart het verschil: "Probiotica zijn levende micro-organismen in de vorm van bacteriën, virussen of gisten. Prebiotica daarentegen zijn vormen van vezels die dienen als voedingsbron voor probiotica. Prebiotica helpen bij de modulatie van de huidmicrobiota en wanneer ze op de huid worden aangebracht kunnen zo mee om het evenwicht te bewaren."

probiotica huid
Imaxtree

Probiotica tegen acne

Probiotica kunnen huidproblemen allerhande verhelpen, maar worden vaak in een adem genoemd met de bestrijding van onzuiverheden. Acne kan verschillende oorzaken hebben, gaande stress tot hormonale schommelingen en antibacteriële bewaarmiddelen. Deze laatste zijn de ideale voedingsbodem voor cutibacterium acnes, de bacterie die acnesymptomen veroorzaakt. Door de overgroei van deze bacterie raakt de huidflora uit evenwicht en verschijnen ontstekingen. En je raadt het al, probiotica kunnen dat evenwicht herstellen en dus komaf maken met acne. Zo ontwikkelde YUN bijvoorbeeld de ACN Therapy-lijn met goede bacteriën specifiek voor tieners en volwassenen met acne.

Shopping: de beste huidverzorging met probiotica

YUN ACN Therapy set

ACN Wash en ACN Cream die de huid reinigen en voeden op een milde manier. Het natuurlijke evenwicht van de huid wordt beschermd, versterkt en hersteld.

yun acn therapy acne
YUN

Shop hier

Vichy Minéral 89 Probiotica Fracties

Acute interne en externe stress tasten de huid drastisch aan. Daarom ontwikkelde Vichy een compleet nieuw ingrediënt: fracties van haar eigen probioticum. Gecombineerd met
het mineraalrijk vulkanisch water uit Vichy zorgt dit voor een beter afweersysteem en een sterkere huidbarrière.

 

vichy
Vichy

Tata Harper Purifying Mask

Dit masker zit propvol natuurlijke ingrediënten, waaronder probiotica, om de huid van een flinke detox te voorzien.

tata harper
Tata Harper

Shop hier

Valmont PRIMARY

De PRIMARY-lijn van Valmont draait volledig rond probiotica en prebiotica. De vijf producten zijn bedoeld om het ecosysteem van de huid te herstellen en kalmeren zelfs de meest gevoelige velletjes. Dankzij de UHT-sterilisatie (sterilisatie op hoge temperatuur) bevatten de producten een minimum aan bewaarmiddelen.

valmont primary solution probiotica
Valmont

Shop hier

BABOR Cleanformance

Om je te helpen het evenwicht van je huidmicrobioom te bewaren op een natuurlijke manier, is er de Cleanformance-lijn BABOR. De producten bestaan voor 98% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong, waaronder pre- en probiotica die de huidflora versterken en werken als beschermingsschild tegen milieustress.

BABOR CLEANFORMANCE Renewal Overnight Mask, 75 ml
BABOR

Shop hier

 Antipodes Culture Probiotic Night Recovery Water Cream

Dompel je huid onder met hyaluronzuur en goede bacteriën en wordt compleet gehydrateerd wakker. Het specifieke KalibiomeAGE Probioticum helpt de epidermale lagen van de huid af te sluiten, waardoor waterverlies wordt verminderd en bescherming wordt geboden tegen externe irriterende stoffen.

probioticum skincare
Antipodes

Shop hier