10 slechte gewoontes die je haar beschadigen

Gepubliceerd op 2 november 2020 door Malvine Sevrin en Virginie Dupont
10 slechte gewoontes die je haar beschadigenImaxtree

Je zou het misschien niet denken, maar deze kleine, alledaagse handelingen kunnen schadelijk zijn voor de schoonheid en de gezondheid van je haar. We overlopen enkele slechte gewoontes om af te leren en nieuwe reflexen om aan te nemen voor haar dat stralender is dan ooit!

1. Je haar droog wrijven

Dit is de meest voorkomende fout die veel mensen maken wanneer ze uit de douche komen! Je natte haar droog wrijven met een handdoek zorgt immers voor gebroken en gespleten haarpunten. In plaats daarvan knijp je je haar beter zachtjes uit om het overtollige water te absorberen zonder te wrijven. Je kunt ook een absorberende tulband gebruiken die het water sneller uit je haar opneemt zonder het te beschadigen.

turban absorbant cheveux
Tulband van microvezel, Aquis

Shop hier

2. Vergeten je borstel regelmatig te wassen

We staan er niet genoeg bij stil, maar haarborstels hopen veel onzuiverheden op (hoofdschilfers, stof, productresten). Om te voorkomen dat ze weer in je lokken terechtkomen, is het belangrijk om je borstel regelmatig te wassen met een beetje warm water en zeep.

brosse cheveux
Borstel voor vochtig haar, Tangle Teezer

Shop hier

3. Elke dag je haar vastbinden

Probeer je haar niet iedere dag van het jaar in een superstrakke paardenstaart te binden à la Bella Hadid, want dit kan je haar verzwakken. Erger nog, het kan leiden tot haaruitval op sommige plaatsen! Geef je haar – en je hoofdhuid, die dagelijks onder spanning staat – eens een pauze en wissel je kapsels af. Kies voor zachte scrunchies en rekkers en blijf uit de buurt van haarelastiekjes met metalen sluitingen. Vermijd ook metalen speldjes en clips, de ergste nachtmerrie van je haar.

4. Je haar te vaak wassen

We kennen allemaal het probleem: je hebt vettig haar, dus je wast het bijna om de twee dagen. Zo kom je echter in een vicieuze cirkel terecht omdat het alleen maar vettiger wordt wanneer je het te vaak wast. Idealiter zou je je haar twee keer per week moeten wassen. Bouw rustig af en laat zoveel mogelijk tijd tussen je shampoobeurten door je haar in een knotje vast te binden of door je vettige haarwortels met droogshampoo te verbergen (uiteraard zonder te overdrijven).

shampoing sec cheveux
Droogshampoo voor licht of donker haar, Moroccanoil

Shop hier

5. Geen hittebeschermende producten gebruiken

Het is van essentieel belang om een hittebeschermend serum of spray te gebruiken wanneer je een föhn of stijltang wilt gebruiken. Deze stap mag je nooit overslaan en neemt slechts enkele seconden in beslag. Pomp afhankelijk van de lengte van je haar één of twee keer product in je hand en verdeel het over je haarlengte vooraleer je je haar föhnt, krult of stijlt.

KÉRASTASE RESISTANCE CIMENT THERMIQUE
Resistance Ciment Thermique hittebstendige lotion voor gespleten punten, Kérastase

Shop hier

6. Je haar spoelen met warm water

Wanneer je je haar spoelt met te warm water, verwijder je de natuurlijke oliën en het vocht uit je haar. Het resultaat? Je hoofdhuid droogt uit en je haar wordt broos. Spoel je haar liever aan het einde van je douche met koud water, het is goed voor de glans en zorgt ervoor dat de haarschubben zich sluiten!

7. Je puntjes niet knippen

Zelfs als je ervan droomt om even lange lokken te hebben als Rapunzel, moet je je puntjes af en toe laten knippen. Als je dit niet doet, zal dit het tegenovergestelde effect hebben, omdat je gespleten punten dan groter worden. Bovendien zal je haar sneller gaan groeien wanneer je regelmatig je puntjes knipt.

8. Elke dag stylingapparaten gebruiken

Het is geen geheim: je haar elke dag krullen of stijlen is zeker geen goed idee voor een gezonde haardos. Probeer je föhn of stijltang niet iedere dag te gebruiken, kies de juiste temperatuur voor jouw haartype en breng altijd warmtebescherming aan. En waarom probeer je niet enkele alternatieven zonder warmte om je haar te krullen, zoals deze schoonheidstips die je op TikTok vindt?

9. Je haar niet invlechten voor je gaat slapen

Om wrijving te voorkomen, kun je je haar het best vlechten vooraleer je gaat slapen. Doe het niet met nat haar (tenzij je wakker wilt worden met golvend haar) en trek het niet te strak aan. Het idee is gewoon om te vermijden dat je haar ’s nachts alle kanten opgaat, maar je vlecht moet wel vrij los zitten.

élastiques cheveux
Haarrekkers van pure zijde, Slip Silk

Shop hier

10. Slapen op katoen

Tijdens de nacht wrijft je haar over het katoen en klampt het zich eraan vast, waardoor het uiteindelijk breekt. Omdat we veel slapen, kunnen we net zo goed investeren in een betere kussensloop. Wij raden de zijden kussensloop aan, die zeer zacht en zijdeachtig is, zorg draagt voor je haar en voorkomt dat het in de war raakt.

taie d'oreiller soie
Zijden kussensloop, The Big Silk

Shop hier

LEES OOK

Getest door de redactie: haarverzorging bij je thuis voor een ‘net terug van de kapper’ look, het hele jaar door

Alle tips om statisch haar te voorkomen