Hairgoals: hoe kies je de juiste stijltang?

Geüpdatet op 26 april 2019 door Marie-Noëlle Vekemans en ELLE België
Hairgoals: hoe kies je de juiste stijltang?

Je hebt besloten om een nieuwe stijltang aan te schaffen. Er is maar een probleem: de keuzestress door het uitgebreide gamma stijltangen op de markt.

De gepaste stijltang vinden is geen gemakkelijke taak. Toch is het erg belangrijk dat je een goed exemplaar kiest om ervoor te zorgen dat je haar gezond blijft, zeker bij dagelijks gebruik. Wij gidsen je door de wereld van de haarstyling.

DE TECHNOLOGIE

De krultang

Een krultang is een ideaal hulpmiddel als je graag eens iets anders wilt doen met je haar. Goed nieuws: je hoeft hiervoor niet langer meerdere toestellen aan te schaffen. Met dit apparaat is het mogelijk om je haar zeer stijl te krijgen, maar je kan er even goed mooi golvend haar mee creëren. Het resultaat is erg natuurlijk. Niet zo'n fan van golven? Je kan deze stijltang ook gebruiken voor meer volume.

Één apparaat, meerdere mogelijkheden. De Smooth & Wave is een 2-in-1 apparaat waarmee je je haar kan stijlen én krullen. Hij is erg gebruiksvriendelijk en je haar is stijl of krullend in no time. Je haarvezels worden niet beschadigd dankzij de drie verschillende temperatuurstanden. Deze stijltang is geschikt voor elk haartype.

Kies de juiste stijltang

Smooth & Wave van Babyliss, €149,90

De Wet & Dry functie

De meeste stijltangen op de markt kunnen alleen gebruikt worden op haar dat volledig droog is. Dit komt omdat er geen gaatjes inzitten waar het vocht uit kan. Dankzij de Wet & Dry technologie is het ook mogelijk om de stijltang te gebruiken op vochtig en nat haar.

Dankzij de unieke technologie van deze stijltang, worden vochtige plekken in je haar opgespoord en wordt de hitte van de stijltang aangepast in functie daarvan. Dankzij deze slimme functie bespaar je enorm veel tijd. Vooral voor vrouwen met wild, frizzy of dik haar.

Deze handige stijltang is ideaal voor de busy girls onder ons. Dit apparaat werkt perfect op vochtig haar en bereikt de gewenste temperatuur in 15 seconden.

Kies de juiste stijltang

Extreme Aqualisse Stijltang van Remington, €39,99.

De stoom-stijltang

Stijltangen met ingebouwde stoom-functie zijn al enkele jaren beschikbaar op de markt, ideaal voor rebels haar. Dankzij de hitte en het vocht is het mogelijk om je haar te stijlen en in model te brengen zonder het te beschadigen.

De stoom zorgt ervoor dat je haar zeer goed beschermd is en tegelijkertijd gehydrateerd wordt. De stoom-stijltang temt je haar op een natuurlijke manier en zorgt ervoor dat je haar er zijdezacht en glanzend uitziet. Deze stijltang is vrij prijzig, maar erg doeltreffend.

De Steampod ziet eruit als een normale stijltang, maar dan voorzien van een waterreservoir. Je gebruikt hem ook op dezelfde manier als een traditionele stijltang. Je stijlt je haar dus van boven naar onder (van je haarwortel tot de puntjes), terwijl je het apparaat traag beweegt zodat de stoom je haarvezels in model brengt.

Kies de juiste stijltang

Steampod van L'Oréal Professionnel, €200 (prijs varieert afhankelijk van model en kleur)

De ionische stijltang

De ionische functie zorgt ervoor dat er negatieve ionen vrijkomen. Dit neutraliseert de positieve ionen die haarvezels afgegeven, waardoor elektrische lading uit je haar verwijderd wordt. Geen enkel ander apparaat voorkomt uitdroging van het haar zo goed en is tegelijkertijd even doeltreffend. De ionische technologie laat je haar glanzen en is ideaal voor droog of beschadigd haar.
Kies de juiste stijltang
Intense Protect stijltang van Babyliss, €69,99

DE GROOTTE

De grootte van het stijloppervlak speelt een uiterst belangrijke rol bij hoe doeltreffend en snel je haar gestijld wordt. Korte kopjes kiezen best een ander model aan dan vrouwen met lang haar. Naast de lengte, moet je ook rekening houden met je haartype.

Kort haar

Voor kort haar (dat rond de 20 cm is) en pony's is het aangeraden om een smalle, fijne of zelfs ultrafijne stijltang te kiezen. Deze geven je de mogelijkheid om dichter bij je haarwortel te stijlen en je haar makkelijker in model te brengen.

Lang haar

Voor lang of half-lang haar, gebruik je best een stijltang met een standaard grootte van ongeveer 9 cm lang en 3 cm breed.

Zeer lang haar

Om zeer lang haar zo efficiënt mogelijk te stijlen, is het noodzakelijk dat je een grote of extra grote stijltang kiest, meestal groter dan 10 cm lang en 4 cm breed.

Kroezig of krullend haar

Dit haartype is het moeilijkste te temmen. Er wordt geadviseerd om te kiezen voor een stijltang met een soepel, flexibel stijl-oppervlak. Zo kan je de vorm van je krullen makkelijker volgen met je stijltang.

Wolford Second Skin Customized Tattoos

DE BEKLEDING VAN HET STIJL-OPPERVLAK

Bij het kiezen van de juiste stijltang, is de bekleding misschien wel het belangrijkste criterium waarmee je rekening moet houden. De staat van je haar zal voor het grootste deel hiervan afhangen. Er zijn drie verschillende soorten:

Ceramiek

Er zijn soorten ceramische bekleding: witte, gele en zwarte (ideaal voor kroezelig haar of frieshaar). Deze materie staat erom bekend op gelijkmatige wijze de hitte te verspreiden. Het glijdt zeer makkelijk over je haar heen, dus best bij dun en fragiel haar.

Titaan

Titaan is een stevige metalen en ultra-lichte bekleding. Het materiaal is sterk en gaat zeer lang mee. Net zoals een ceramische bekleding, wordt de hitte op een gelijkmatige, continue manier verspreid. Dit type bekleding kan gebruikt worden bij elk haartype, behalve bij haar dat erg fragiel en beschadigd is.

Toermalijn

Toermalijn is een halfedelsteen. Het bestaat uit een zeer lichte materie die natuurlijk geïoniseerd is en elimineert op doeltreffende manier de statische elektriciteit uit je haar. De tang glijdt makkelijk door je haar en zorgt ervoor dat je haar zeer stijl wordt. Toermalijn verwijdert ook krulletjes en frizz uit je haar. Deze materie is ideaal voor haar dat chemisch behandeld, droog of frizzy is.

1/

DE TEMPERATUUR

Kies de juiste stijltang

Het laatste, maar zeker niet het minst belangrijke criterium: de temperatuur. Deze moet in functie zijn van de staat van je haar. Een te lage temperatuur kan ervoor zorgen dat je je haar niet ontkruld krijgt, een te hoge temperatuur (sommige toestellen kunnen gaan tot wel 235°) kan ervoor zorgen dat de vezels verbranden.

Best kies je een stijltang met aanpasbare temperatuur. Er bestaan zelfs slimme stijltangen die je haar analyseren en de temperatuur automatisch aanpassen. Afhankelijk van het merk en model van de stijltang, zit de temperatuur meestal tussen 65° en 235°. Wanneer je je nieuwe stijltang voor het eerst gebruikt, begin je best met een niet al te hoge temperatuur. Dit zijn de ideale temperaturen voor elk haartype:

  • Voor fragiel, gevoelig, breekbaar, chemisch ontkruld, beschadigd of gekleurd haar: tussen 80° en 140°C,
  • Voor dun haar: tussen 140° en 170°C,
  • Voor normaal haar: tussen 170° en 190°C,
  • Voor golvend, frizzy of zeer frizzy haar: tussen 190° en 210°C,
  • Voor kroeshaar, afro-kapsels of zeer dik haar: tussen 210°C en 230°C,
  • Voor Braziliaans gladstrijken: meer dan 230°C.

Je stijltang laten opwarmen is niet echt noodzakelijk. De tijd dat het minutenlang duurde voor je toestel klaar was, is voorbij. Er bestaan modellen die bijna onmiddellijk heet worden.

Je haar stijlen doe je best niet elke dag. Hoe beter je stijltang is, hoe minder je 'm zal moeten gebruiken. Gebruik je je toestel toch vaak? Onze raad: investeer in een goed model, want je investeert eigenlijk in je haar.

Lees ook: Tips tegen vettig haar.

(vertaald door stagiaire Marie Pauwels)