Je bent maar net verlost van beschadigde zomerlokken, of een nieuw seizoen met nieuwe haarproblemen gaat alweer van start. Dit keer reiken de dilemma's - letterlijk - tot ongekende hoogten. We hebben het over statisch haar. Dit kan je eraan doen.
Waar komt statisch haar vandaan?
Let's get nerdy. Je haar bestaat uit atomen, die op hun beurt bestaan uit elektronen, protonen en neutronen. Als atomen dezelfde hoeveelheid protonen en neutronen hebben, zijn ze neutraal. Wanneer er echter elektronen tussen de atomen bewegen, worden de atomen positief geladen. Gevolg: statisch haar. Waar komen die verduivelde elektronen dan vandaan? Door de wrijving van twee materialen, zoals een muts en je haar bijvoorbeeld.
Waarom wordt het erger in de winter?
De boosdoeners zijn het droge buitenklimaat en de verwarmde temperaturen binnen. Winterlucht heeft een lage luchtvochtigheid, waardoor statische elektriciteit een groter probleem wordt. Als er geen vocht in je haar en in de lucht zit, zorgt de elektrische geladenheid dat je haar zich afstoot tegen andere materialen. En net daarom is het najaar verschrikkelijk voor je kapsel, want de wollen truien, dikke sjaals en mutsen die je eindeloos aan- en uittrekt creëren frictie. Wie eerder dun haar heeft, zal hier sneller last van ondervinden.
Hoe kan je statische lokken voor goed verbannen?
Nu weet je tot in de details waar die ontplofte coupe vandaan komt, maar nog niet hoe je jouw kapsel glad en glanzend houdt. Deze tips kunnen helpen.
1. Hydraterende haarolie
Als kersvers chemicus weet je intussen dat statische lokken veroorzaakt worden door een gebrek aan vocht. De oplossing is dus simpel: hydrateren die handel! Zoek je heil in haarolie of -serum om je haar tegelijk smooth en gevoed te houden. Tip: stop een klein flesje haarolie in je handtas om acute statische problemen te verhelpen.
2. De juiste borstel
Plastic borstels zijn een no-go, want aangezien kunststof slecht geleidt, komt alle elektrische spanning op je haar terecht. Een borstel met metalen pinnetjes of natuurlijke haren neemt daarentegen alle elektriciteit op zich en houdt je lokken glad.
3. Minder wasbeurten
Probeer je wasbeurten terug te schroeven tot 2 à 3 keer per week. Gebruik hydraterende shampoo en conditioner van goede kwaliteit en vermijdt daarnaast uitdrogende producten met alcohol, evenals haarlak en droogshampoo.
Eens per week kan je een haarmasker gebruiken dat weerbarstig haar in toom houdt dankzij het anti-frizz complex en intens hydrateert met duurzaam gewonnen tijgernootolie.
4. Slimme kapsels
Een makkelijke oplossing - als je haren lang genoeg zijn - is om ze weg te stoppen in een staart of vlecht. Dit hoeft geen strak kapsel te zijn, denk bijvoorbeeld aan de signature messy bun van Meghan Markle.
5. Anti-frizzproducten
Voor last-minute oplossingen of voor onderweg zijn er handige anti-frizzdoekjes. Deze lijken op brillenpoetsdoekjes en zijn bedoeld om de statische elementen uit je haren te halen. Let op: er bestaat ook zoiets als blotting paper voor je lokken, dat net als droogshampoo het teveel aan moisture (lees: vet) verwijdert. En laat hydratatie nu net zijn waar je haar naar verlangt!
6. Hittebescherming
Voor optimaal resultaat laat je je lokken aan de lucht drogen. Kan je toch geen haardroger missen? Bescherm je haren dan goed tegen de hitte. Zo gaat er geen of minder hydratatie verloren.
7. De juiste haardroger
Een haardroger kan het haar statischer maken, net niet wat je wilt dus. Kies daarom voor een exemplaar die de lucht zeer gelijkmatig verdeedt, zoals deze Dyson Supersonic. Resultaat: een gladdere coupe.
Wist je dat er stylingtools bestaan die statische elektriciteit neutraliseren? Deze toestellen stralen positief geladen ionen uit om de negatieve elektronen te neutraliseren, en dus de elektriciteit wegnemen. Diezelfde snuggere technologie wordt niet alleen toegepast op haardrogers, maar ook op borstels. Zo kan je tegelijk stylen en drogen zonder dat je haar achteraf één statisch boeltje wordt. Win-win-win!