Nazomer zonder kopzorgen: zo krijg je je haar weer gezond na de vakantie

Geüpdatet op 29 augustus 2019 door Laure Vandendaele
Nazomer zonder kopzorgen: zo krijg je je haar weer gezond na de vakantie

Vakantie is goed voor het gemoed, maar je haar krijgt het in zonnige oorden vaak zwaar te verduren. Hou je lokken in topvorm met deze tips, tricks en producten.

Wat zegt de pro?

mijn haar jochen vanhoudt
In zijn boek ‘Mijn Haar’ beantwoordt kapper Jochen Vanhoudt de 100 meest gestelde vragen over haar. Uitgegeven bij Lannoo, 19,99 €.

Wat mag je zeker niet doen?
“Ga niet zomaar in de zon zitten na een duik in water met chloor. Spoel je haren altijd eerst zorgvuldig uit. Chloor is een ontsmettend en bijtend middel en uv-stralen versterken dat effect, zodat je haar sneller uitdroogt, z’n glans verliest en vervaagt van kleur.”

Welk effect hebben uv-stralen op haar?
“Uv-straling verbrandt niet alleen de huid maar ook het haar. Dat voel je niet omdat haren geen zenuwen hebben, maar je lokken worden droger en fragieler.”

Hebben chloor en zeewater een effect op je kleuring?
“Zeker, het haar van blondines kan zelfs een groene schijn krijgen! In dat geval zit er niets anders op dan de kapper je kleur te laten redden met een ontkleurende shampoo. Voor alle andere gekleurde haartinten gebruik je in de zomer best een ‘kleurende shampoo’. Door de toegevoegde pigmenten blijft je kleuring glanzend en mooi. Ik raad de semi-permanente kleuringen uit het Color Fresh Create-gamma van Wella aan.”

Heb je een ultieme tip om beschadigd haar te herstellen, zonder er de schaar in te zetten?
“Gesplitste puntjes kan je aanpakken met een split-ender. Het toestel trimt op een veilige manier 3 mm van ieder haartje waardoor de punten weer voller worden. Let op: droge, kapotte punten hebben echt wel een knipbeurt nodig.”

Must-have zomerproduct?
“Extra Liquid Hair van System Professional. Verdeel na elke wasbeurt één pipetje over je haar om het weer tot leven te brengen. Omdat je het serum niet moet uitspoelen, werkt het een hele tijd.”

Groeit je haar sneller tijdens de zomer?

Op de speelplaats werd gefluisterd dat je van dansen in de regen lang haar krijgt. Pure fictie natuurlijk, je houdt er enkel een verkoudheid aan over. Minder fictief is het feit dat haren sneller groeien tijdens de zomer. Dat komt door de combinatie van zonlicht (lange dagen) en hogere temperaturen. Zonlicht bevat vitamine D en speelt een belangrijke rol tijdens de groeifase van je haar. De warmte heeft dan weer een gunstige invloed op de aanmaak van het eiwit keratine, de bouwstof van je haar.

The Frizz

Haar heeft de neiging om de vochtigheid uit de lucht op te nemen waardoor een coupe frisée nooit veraf is. Wees dus op je hoede als je naar een tropische bestemming trekt. We herinneren ons ongetwijfeld allemaal Monica ‘humid hair’ Geller uit ‘Friends’. Wie niet dol is op vlechtjeskapsels om de pluizenbol onder controle te houden, kan na de shampoo en verzorging het best een beroep doen op een haarolie.

LEKKER STRAK

Losse, natte haren nemen zout en chloor makkelijker op. Hoe strakker je haar zit, hoe beter dus. Maak je haren nat en gebruik een kleine hoeveelheid conditioner voor je een strakke dot of vlecht maakt. Voor strakke kapselinspiratie is YouTube de place to be.

T-SHIRT-HAARHACK

Droog je haar na het douchen niet met een handdoek, maar kies voor een T-shirt. “Nat haar is zachter en zwakker”, aldus kapster Isabella Vázquez. “Badstof kan de haarschubben beschadigen. Een handdoek absorbeert niet alleen het water maar ook het vocht dat we net in het haar willen houden om gefriseerd haar te voorkomen. T-shirtstof is egaal van textuur waardoor het makkelijk en in alle zachtheid over de haren glijdt en water opneemt.”

HAARACCESSOIRE

haarkam born in the sun
Halvemaanvormig haarkammetje, Born in the Sun, 72,45 €

Een opvallend haaraccessoire is dé manier om een wat saai kapsel op te leuken of een bad hairday te redden. Met de haarbanden, -kammetjes en -clips van het jonge Britse merkje Born in the Sun, voeg je instant een dosis glamour aan je look toe. Easy peasy.

DE TOOL

orcle ghd

Nonchalante beach waves zijn tijdens de zomermaanden #hairgoals en met de nieuwe stylingtool van ghd wordt het maken ervan een makkie. Anders dan de klassieke krultang heeft de ‘Oracle’ een unieke U-vorm waarmee je in één simpele beweging een krul creëert. Het koelsysteem fixeert de krul zodat je lang van je waves kan genieten.
De ghd Oracle is verkrijgbaar bij een selectie premium kapsalons, 265 €

DE MASKERS

getest haarmasker ikoo

 

Het is niet altijd makkelijk om je favoriete masker mee te nemen op vakantie. Probeer er eens eentje in handig ‘wrap’ formaat: je drapeert het rond je vochtige haren, waarna hittetherapie ervoor zorgt dat verzorgende ingrediënten diep in je lokken dringen.

thermal treatment wrap ikoo

Thermal treatment wrap haarmasker, Ikoo, verkrijgbaar bij Di, 5,99 €
Coconut mask van Starskin, verkrijgbaar bij Planet Parfum, 9,90 €

Shopping

LEES OOK: Zo blijft je haar glanzend en zacht tijdens de zomer