Waarom een gezonde hoofdhuid het geheim van een glanzende haardos is

Geüpdatet op 1 augustus 2022 door Belen Ucros en Laure Vandendaele
Waarom een gezonde hoofdhuid het geheim van een glanzende haardos is

Ben jij ook al jarenlang op zoek naar de ultieme verzorging voor doffe en pluizige lokken? Blijkt dat dit helemaal niet zo belangrijk is. Een gezonde hoofdhuid, dát is waar het om draait. Want die bepaalt hoe stralend de rest van je haardos erbij hangt.

De hoofdzaak

Je kan de beste serums, conditioners, shampoos of maskers gebruiken, zolang je hoofdhuid niet in topconditie is, halen die niets uit. Dat weten ze bij het Franse haarmerk Dessange al langer: met Phytodess creëerden ze een merk dat zich richt op een gezonde hoofdhuid, en Jason Le Carrour, Internationaal Directeur van de Dessange Salons, legt ons uit waarom dit belangrijk is.

Wat is de functie van onze hoofdhuid?

Eerst en vooral zorgt ze voor de verankering van je lokken. Maar daarnaast heeft ze nog heel wat andere functies. Haar fysiologische taak is de bescherming van het cranium, de top van je schedel, die je hersenen beschermt. De hoofdhuid is bovendien een beetje dikker en bevat meer zenuwen en bloedvaatjes om zichzelf sneller te kunnen regenereren, én om als een soort van alarmsysteem te werken. Omdat ze zo gevoelig is, waarschuwt ze het lichaam bij de minste schok of gevaar. Maar die gevoeligheid heeft ook een nadeel, want als je het te bont maakt of een nachtje doorzakt, is jouw hoofdhuid daar het eerste slachtoffer van, omdat ze meteen uit balans raakt. Ze voelt meteen droog aan, begint te jeuken en je merkt dat je lokken vettig of dof worden en moeilijk in de model te krijgen zijn.

En waarom is het zo belangrijk dat onze hoofdhuid gezond is?

Omdat die bepaalt hoe gezond de haarwortel i, het enige levende onderdeel van onze haren. Die haarwortels zitten verankerd in de hoofdhuid en produceren de haarvezels waaruit onze haren zijn opgebouwd. Een optimale doorbloeding en een soepele hoofdhuid betekenen een gezonde haardos. Vervuiling, sigarettenrook, agressieve beautyproducten, shampoo die je niet goed uitspoelt...Dat alles heeft een invloed op de gezondheid van de hoofdhuid en verzwakt het haarzakje. Daardoor groeien je lokken trager en minder en kan je last krijgen van haaruitval. Je lokken zelf verzorgen haalt niets uit: dat is een dood materiaal.

Hoe kies je een goede shampoo en verzorging?

Je shampoo moet aangepast zijn aan de staat van je hoofdhuid, terwijl je je verzorging bepaalt op basis van je haren. Op die manier kan je tegelijkertijd je lokken verzorgen en je hoofdhuid behandelen, of je nu last hebt van een vette, geïrriteerde of droge hoofdhuid. Aangezien het een kleine vijf minuten duurt vooraleer actieve bestanddelen in de hoofdhuid dringen, kan je van die tijd gebruik maken om bij het aanbrengen van de shampoo jezelf een kleine hoofdmassage te geven, om zo de bloedcirculatie te stimuleren. Breng daarna de verzorging aan, maar enkel op de haarlengtes en de puntjes.

Is een scrub aan te raden?

Dat hangt ervan af. Is jouw hoofdhuid gevoelig of snel geïrriteerd? Dan laat je een scrub beter voor wat het is. Maar het is wel een topproduct tegen het effect van vervuiling op je hoofdhuid en haren, en om restjes shampoo of stylingproduct weg te wassen. Een haarscrub werkt net als een gelaatsscrub: hij verwijdert dode huidcellen en zorgt voor een optimale opname van de actieve ingrediënten in je verzorging door je hoofdhuid. Eén keer per week scrubben is ideaal, net voor de shampoo. Of je kan kiezen voor een shampoo met een scrubeffect zoals de Phytodess Peppermint detox-shampoo Die heeft een ontgiftende werking en is heel efficiënt bij roos.

Het verhaal achter Phytodes

Sophie Joubrel, Dessange Products Division Managing Director: "De jaren negentig waren de hoogdagen van producten vol siliconen die je lokken enorm deden glanzen. Maar onze coloristen merkten al snel dat er ook een keerzijde was: omdat het niet wateroplosbaar is, legt het een laagje op de lokken, waardoor het steeds moeilijker werd om onze haarkleuringen te laten hechten op de lokken. Daarom besloten we om met een nieuwe, natuurlijke lijn te starten, die focust op een gezonde hoofdhuid en gezonde lokken. Bij de ontwikkeling van de formules hebben we ons laten inspireren door eeuwenoude schoonheidsrituelen, zoals het gebruik van klei, dat ook de basis vormt voor het ritueel om je hoofdhuid te verzorgen. het resultaat: de Terres Précieuses-producten op basis van vier kleisoorten, verrijkt met essentiële oliën en edele metalen. In de Dessange hair spa mengen we deze producten tot een verzorging op maat, een masker of een scrub."

De fabriek waar de Phytodess-producten worden gemaakt, net zoals alles uit het gamma van Dessange en Camille Albane, ligt in Guidel, Bretagne, en is een innovatief complex in de beautywereld. Dessange is het eerste merk dat haar producten van A tot Z zelf produceert en in 2003 behaalde deze site de ISO 9001-standaard, die sindsdien jaarlijks werd vernieuwd. Dat betekent dat de hele productieketen, van het uitkiezen van de natuurlijke ingrediënten tot het verwerken ervan, de omzet aan milieuorganisaties zoals Surfrider en Man&Nature. Ze hebben ook een Positive Sourcing-programma, waarbij ze leveranciers van hun belangrijkste ingrediënten uitkiezen op basis van een positieve impact op de biodiversiteit en de plaatselijke gemeenschap.