Zo kies je de borstel die echt bij jouw haartype past

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Isabelle
Zo kies je de borstel die echt bij jouw haartype past

De haarborstel. Lijkt doodeenvoudig, maar is het niet. Iedereen heeft er een, maar driekwart gebruikt eigenlijk de verkeerde.

Wist je dat de algemene gezondheid, glans, sterkte en zelfs het groeitempo van je haar grotendeels afhangt van je haarborstel -het instrument dat je elke ochtend en avond plichtbewust door je lokken haalt? Last van een doffe, uitgedunde, geïrriteerde haardos? De kans is groot dat jij de verkeerde kamroutine hanteert (of dat je een foute shampoo gebruikt, maar dat is een ander verhaal).

Voor eens en voor altijd dus, het grote haarborstel-ABC:

1/

VRAAG 1: UIT WELK MATERIAAL BESTAAT JE BORSTEL? 

De eerste vraag die je je moet stellen bij het aanschaffen van een haarborstel: waaruit zijn de haartjes gemaakt? Grofweg verdeeld bestaan er drie verschillende soorten: zwijnen- (je leest het goed!), synthetisch- en gemengd haar. De regel luidt als volgt:

  • Borstels uit zwijnenhaar zijn ideaal voor alle haartypes, maar vooral aangeraden voor mensen met fijn en breekbaar haar. Het natuurlijke materiaal is zacht en flexibel en glijdt over je lokken zonder zich erin te boren, waardoor die laatste minder snel breken. Bovendien helpt het de natuurlijke stoffen die je hoofdhuid aanmaakt beter te verdelen (van wortel tot punt zelfs!), waardoor je op termijn een meer glanzende én gevoede haardos krijgt. Dat laatste is interessant want het zet ook je haargroei in gang…

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 1

  • Borstels met synthetische tandjes kunnen uit allerlei verschillende materialen bestaan: rubber, nylon, plastiek,… Bijzonder hieraan is dat ze meer grip hebben dan hun natuurlijke variant. Deze soort is dus aangeraden voor mensen met dik haar en is uitstekend om je lokken te temmen, plat te krijgen en een kroezelig effect tegen te gaan. Extra pluspuntje: waar een borstel uit zwijnenhaar compleet machteloos is tegenover statisch lokken, kan je met een synthetische variant wel degelijk een elektrisch effect tegengaan.

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 2

  • Gemengde borstels - ook wel „porcupine brushes” genoemd- zijn opgemaakt uit een mix van natuurlijke en synthetische haartjes, waardoor je de voordelen van beiden combineert. In principe is dit goed voor elke soort haar: ga na wat jouw type is en beslis op basis daarvan of je één van de extremen of juist de gulden middenweg nodig hebt.

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 3

2/

VRAAG 2: WAT IS DE BESTE BASISBORSTEL VOOR JOU?

Borstels bestaan in alle vormen en maten, elk met hun eigen specifieke effect, maar iedereen heeft -zonder uitzondering- een goede basisborstel nodig in haar badkamer en handtas. Het is degene waarmee je ‚s morgens je bed head temt en ‚s avonds nog een laatste aaitje over je bolleke geeft, het instrument dat altijd in je handtas zit en je op een bad hair momentje uit nood helpt.

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 4

Algemeen is de beste variant daarvoor een zachte, pneumatische borstel. Wat? De haartjes van een pneumatische borstel zitten in een soort kussentje geplant, dat meegaat in je kambewegingen en perfect de vorm van je schedel volgt. Dankzij de ademgaatjes in het kussen wordt de druk op je hoofdhuid geregeld, goed voor een aangename massage die de doorbloeding van de hoofdhuid (hallo sneller groeiend haar!) stimuleert en de natuurlijke stoffen die die aanmaakt (zoals oliën) losmaakt. Die laatste worden dan via de haartjes van de borstel over je lokken verdeeld, goed voor een gezonde glans. Last but not least: omdat het kussen „schokken” opvangt, buigen de tandjes van deze borstel van zodra ze tegenkanting ervaren. Dit zorgt ervoor dat ze lange haren niet gaan breken, splitten of scheuren.

De pneumatische borstel bestaat in verschillende vormen en maten:

1. De ovale/klassieke/„looper” borstel: ideaal voor alle haartypes, de ultieme basic.

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 2

2. De platte/vierkante/„paddle” borstel: aangeraden voor mensen met lang of heel dik haar. Dankzij de bredere kop krijgt deze borstel meer grip op je haar en kan hij meer lokken tegelijk bewerken én masseren. Bovendien heeft de platte vorm ook een steilmakend en zacht effect -ideaal dus ook voor mensen met frizzy haar.

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 5

3. De antiklitborstel/„tangle teezer”: wie krullen heeft, of echt last heeft van weerbarstig haar en klitten, haalt best een tangle teaser in huis. Door een afwisseling van lange en kortere haartjes in combinatie met het kusseneffect, glijdt deze borstel heel gemakkelijk door je lokken. Dankzij de wijd uit elkaar staande tanden draait hij ook zacht rond je krullen heen. Resultaat: je kan je haar doorborstelen en zelfs ontwarren zonder pijnlijk te moeten trekken en de structuur ervan te breken. Op termijn levert dit gezonder, sterker én sneller groeiend haar op.

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 6

3/

VRAAG 3: WELKE STYLINGBORSTEL HEB JE NODIG?

Naast je dagdagelijkse borstel is het ook goed enkele styling instrumenten in huis te halen, die je haar -vooral bij het drogen- in vorm helpen brengen. Opgelet: ga nooit zomaar natte lokken te lijf met een borstel, maar wacht eerst tot ze zo’n 80% gedroogd zijn (ze lijken met andere woorden droog, maar voelen nog een beetje nat aan) om aan het werk te gaan.

1. De ronde borstel

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 7

Goed voor: volume en krullen, alle haartypes

Werking: wil je meer beweging in je haar, maar geen zin om aan de slag te gaan met krultang en -spelden? Met een ronde borstel bekom je een minder extreem, maar zeer natuurlijk effect. Hoe groter de borstel, hoe groter de slag in je haar, hoe dichter de haartjes bij elkaar staan, hoe meer grip je op je lokken krijgt. Dankzij de ronde bewegingen die je maakt, „verlucht” je je lokken, wat ze op termijn extra vitaliteit bezorgt.

2. De föhnborstel

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 8

Goed voor: extra volume en krullen, alle haartypes

Werking: dit is eigenlijk hetzelfde als de basis, ronde variant, maar bestaat uit aluminium en heeft luchtgaatjes. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht uit de föhn in de borstel kruipt en hem extra werkkracht geeft -warme lucht zorgt er immers voor dat je lokken beter gefixeerd zitten. Leuk neveneffect: je haar zal met dank aan alle circulerende wind twee keer zo snel gedroogd zijn.

3. De halfronde borstel

Schermafbeelding 2016-03-23 om 17.41.09

Goed voor: alle haartypes. Deze klassieker is veruit de meest veelzijdige haarborstel uit de groep: je kan met dank aan de halve cilindervorm stylen, ontwarren, krullen én extra volume creëeren -afhankelijk van hoe je hem gebruikt. Ideaal om kapsels met veel beweging in te maken.

4. De spijker/visgraat/vented borstel

Schermafbeelding 2016-03-23 om 17.39.58

Goed voor: breekbaar haar, kort of lang, zorgt voor extra volume.

Werking: deze borstel wordt gekenmerkt door wijd uit elkaar staande tanden en openingen in de steel. De tanden houden je lokken omhoog, terwijl de hitte van je haardroger eronderdoor blaast (én dankzij de openingen in en uit de verwarmende borstel kan). Op die manier droogt je haar „rechtopstaand” en krijg je meer volume. De spijkerborstel is ook ideaal voor wie graag de natuurlijke beweging in haar lokken houdt, omdat de wijde tanden nooit een bepaalde vorm kunnen forceren. Leuk extraatje: omdat je haar dankzij de luchtigheid van deze borstel sneller droogt, moet je het minder lang met warme lucht bewerken, wat beschadiging van je lokken door hitte voorkomt.

5. Toupeerborstel

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 11

Goed voor: volume in je opsteekkapsel dankzij getoupeerd haar.

Werking: laten we eerlijk zijn: touperen (of „teasen”) is niet goed voor je lokken, maar nu en dan is het nodig om een leuk kapsel te creëeren. Zorg dus dat je een gezonde borstel gebruikt als je het toch doet -lees: een zachte uit zwijnenhaar. Als je toupeert, borstel je je haar tegen de draad in, waardoor een deel ervan wordt gebogen en een bolle massa vormt.

4/

VRAAG 4: WELKE KAM HEB JE NODIG?

Hoewel velen gruwen bij de gedachte van een kam door hun lokken, is het eigenlijk heel gezond voor ons haar. Meer zelfs: op speciale varianten voor nat haar na (en dan nog), is het verboden om je natte haardos met een borstel aan te pakken. Drie soorten kammen die iedere vrouw moet bezitten:

1. De wijde/strengen-/ontwarrende kam

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 13

Goed om: nat haar te ontwarren.

Werking: Waarom is het een slecht idee om nat haar te kammen met een borstel? Omdat de compacte haartjes ervan aan je lokken trekken en ze bij elke natte kambeurt langzaam maar zeker verscheuren. Je haar is in natte staat extra fragiel en moet dus ook met extra veel liefde worden behandeld. Die liefde vind je in de wijd uit elkaar staande tanden van een brede kam: ze glijden gemakkelijker door je haar en voeren geen strijd telkens ze een hindernis op hun weg vinden. Het neemt wat tijd in beslag, maar met een strengenkam kan je je lokken optimaal ontwarren -hoe vaker je hem gebruikt, hoe minder snel je haardos trouwens in de knoop raakt.

2. De fijne kam

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 14

Goed voor: alle types haar, strakke kapsels.

Werking: in tegenstelling tot zijn wijde broertje, heeft deze kam tandjes die heel dicht op elkaar staan. Geen haartje dat aan zijn grip ontsnapt, en dus deze variant uitstekend geschikt om strakke kapsels te maken -zoals bijvoorbeeld de wet look.

3. De puntkam

zo kies je de borstel die bij jouw haartype past 12

Goed voor: ingewikkelde kapsels.

Werking: vlechten, opsteekkapsels, ingewikkelde haarscheidingen,…; je pakt het haarfijn aan met een puntkam. De scherpe staart helpt je verschillende lokken te verdelen en weer op te pakken, en dat ondanks het feit dat je reeds beide handen vol hebt met twee, drie, vier andere te vlechten plukken haar… Probeer maar, deze kam is het geheim achter kunstige kapsels, je zal nooit meer zonder kunnen!