SOS shampoo: Kan sulfaat kwaad?

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
SOS shampoo: Kan sulfaat kwaad?

cover-shampooings-2

Meer en meer wordt het gebruik van sulfaten in cosmeticaproducten ten strengste afgeraden. Maar waarom kies je eigenlijk? ELLE zocht het haarscherp voor je uit.

Shampoos, conditioners, serums,… Sulfaten nestelen zich het liefst van al in haarproducten. Het zijn deze chemicaliën die jouw shampoo doen schuimen en op die manier de indruk wekken dat ze jouw coupe een zachtaardige wasbehandeling geven. Daar knelt echter het schoentje: achter deze business-strategie ligt namelijk een andere waarheid. In realiteit zijn sulfaten heel agressief en irriterend voor je hoofdhuid. Bovendien zijn ze zelfs vaak de oorzaak van een vette huid, dof haar, gespleten haarpunten en zelfs van roos!

1/

Doe de test

cover-ingredients-3

Je hoeft geen ervaren wetenschapper te zijn om de samenstelling van je favo shampoo te ontleden. We geven enkele tips & tricks om de meest schadelijke labels van jouw cosmetica producten te identificeren.

Neem je shampoofles erbij en bekijk de achterkant. Daar vind je de ingrediënten van het product. Doorgaans zijn ze gerangschikt op volgorde van gewicht. Met andere woorden, de eerste vijf componenten komen het meest voor in jouw shampoo en zijn dus de belangrijkste.

Volgende stoffen zijn absoluut te vermijden in de top 5:

- Ammoniumlaurylsulfaat
- Natriumlaurethsulfaat
- Natriumlaurylsulfaat
- Natrium lauryl sulfoacetate
- Natrium sulfaat myreth

Iets minder giftige, maar ook beter te voorkomen stoffen:

- Cocamidopropylbetaïne
- Dinatriumcocoamfodiacetaat
- Disodium Laureth sulfosuccinaat
- Natrium Coco sulfaat

Al is deze problematiek goed bekend, toch is het nog steeds bijzonder moeilijk om sulfaatloze producten te vinden in de gewone supermarkt. Je neemt daarom best een kijkje in speciaalzaken (zoals Di of IU), biologische winkels of online (sebio.be, hetnatuurhuis.be, ... ).

2/

idees-recues-2

Dus...

Het is niet omdat je shampoo stevig schuimt dat hij effectief is. Wel integendeel, dan bevat hij net méér schadelijke stoffen.

Maar...

Standaard shampoos bevatten een hoog gehalte aan siliconen. Deze vormen een gladde, glimmende laag rond het haar en geven je de illusie dat het gezond is. In werkelijkheid werken ze verstikkend en vernietigen ze de haarwortels.

Shampoos zonder sulfaten zijn tevens ook siliconenvrij. Wanneer je dus kiest voor een sulfaatvrije variant, kunnen je haren droog, ruw of zelfs broos lijken. Niet panikeren, dit is slechts een overgangsfase. Het is gewoon wat wennen voor je coupe terug glanzend en volumineus is. Na een aantal wasbeurten krijgen je haren hun glans terug, op een geheel gezonde manier.

3/

Ontdek onze selectie van shampoos zonder sulfaat: