5 grote make-up fouten die we allemaal maken

Geüpdatet op 29 april 2024 door Marie-Noëlle Vekemans en ELLE België
5 grote make-up fouten die we allemaal maken Launchmetrics Spotlight

Ben je een echte kenner op vlak van make-up? Zelf dan is de kans groot dat jij je aan deze make-up fouten schuldig maakt.

1. Make-up heeft een vervaldatum

Ja, alle make-up producten hebben een beperkte houdbaarheid. Over het algemeen kan mascara na opening nog 3 tot 6 maanden worden gebruikt. Lip- of oogpotloden kunnen 5 jaar meegaan. Lippenstiften, oogschaduw, lipgloss, foundations en concealers moeten na 2 jaar worden weggegooid. Het is belangrijk deze houdbaarheidsdata in de gaten te houden om het risico op irritatie of zelfs infectie te voorkomen. De exacte houdbaarheid van producten kan je op de verpakking lezen.

2. Donkere kringen verdwijnen niet door concealer alleen

Om van de donkere kringen af te komen die je ogen zo dof maken, moet je eerst een primer gebruiken. Deze basis "fixeert" de concealer en zorgt ervoor dat hij de hele dag blijft zitten. Vervolgens moet je een gekleurde concealer gebruiken die het blauw van de donkere kringen neutraliseert. Voor een natuurlijk effect is het belangrijk dat de concealer bij je huidskleur past en zelfs een lichtere tint heeft dan je huid. Dat zorgt ervoor dat je ogen oplichten.

3. Waterproof mascara is niet voor dagelijks gebruik

Met waterproof mascara kan je je wimpers de hele dag donker en gekruld houden zonder bang te zijn dat je panda-ogen krijgt. Dit product kan er wel voor zorgen dat je klontjes krijgt in je wimpers door de dikke textuur, maar kan ook zorgen voor het afbreken of vroegtijdig uitvallen van je wimpers en verstoort de groei ervan. Het "plastificerende" ingrediënt dat in waterproof mascara zit heeft namelijk de neiging je wimpers te verharden, waardoor ze bij het verwijderen van de mascara broos worden.

4. Lippenstift rechtstreeks op je mond aanbrengen

Om lippenstift perfect aan te brengen, moet je eerst een lipliner en primer aanbrengen. Deze producten zorgen ervoor dat je lippenstift langer blijft zitten en voorkomen dat de kleur te snel vervaagt, je lippen uitdrogen en er gebarsten uitzien of dat de lippenstift in de lijntjes rond je mond "glijdt".

make-up fouten
Launchmetrics Spotlight

5. Te veel lijm gebruiken bij het aanbrengen van valse wimpers

Je hebt maar een beetje lijm nodig om je valse wimpers correct en permanent aan de wortel van de echte te bevestigen. Wacht 30 seconden en je zal zien dat de lijm hard wordt en de valse wimpers perfect blijven zitten. Te veel lijm kan je natuurlijke wimpers en de huid van je ooglid beschadigen en dat wil je natuurlijk liever voorkomen.