Gulzig Gent: 4 hotspots in de Arteveldestad

Geüpdatet op 11 oktober 2019 door Alexis Alvarez en Virginie Dupont
Gulzig Gent: 4 hotspots in de Arteveldestad

De beste manier om aan de herfstroutine te ontsnappen? Spring op de trein met bestemming Gent, proef van de middeleeuwse geschiedenis en de bruisende stad, klets gezellig bij een kopje koffie, doe een minicruise op de Leie, leer van alles bij over de vroegere bierbrouwers en jeneverproducenten, en nip aan een cocktail terwijl je onderstaande zinnen neerschrijft.

Reizen in eigen land helpt je om de dagelijkse sleur te doorbreken. Voeg daar vier Gentse adresjes aan toe die zowel je pupillen als je papillen verwennen en je bent klaar voor een heerlijk dagje uit om je herfststemming een flinke boost te geven.

But first cappuccino

In de trein zaten we al van dit bakje troost te dromen. De barista van de OR Coffeebar gaat met elke internationale prijs lopen. De eigenaars - die vier zaken in Gent en Brussel uitbaten - hebben in Wetteren een eigen ambachtelijke koffiebranderij. Daar branden ze de koffie die ze op de plantages hebben gekocht. Hier kom je voor de kwaliteit van het zwarte goud maar ook voor de rode bakstenen muur die het interieur een industriële touch geeft. We bestellen een cappuccino en het melkschuim is versierd met een lieflijk hartje (latte art, you know). Daarna bezwijken we voor een stuk banana bread. Klassiek maar wel een voltreffer.

OR Coffeebar, Sint-Pietersnieuwstraat 126 A

Prescription food

https://instagram.com/p/B2eouQ3gsWN/

Tegen lunchtijd stappen we binnen bij Le Botaniste, een voor 99,99% biologisch concept. Zout wordt immers niet als een landbouw- maar als een mijnbouwproduct beschouwd en kan dus geen biocertificaat krijgen. In deze vegan kantine die wat weg heeft van een oude apotheek stel je je bowl samen op basis van originele humus en andere plantaardige ingrediënten die je op het marmeren werkblad bovenop de houten toonbank vindt. Heb je zelf geen inspiratie? Kies dan voor de penne met bolognaisesaus - lees: met soja. Good to know: 's avonds krijgen de natuurlijke wijnen van Le Botaniste naar verluidt antivirale krachten. Je vindt Le Botaniste ook in Brussel en... in New York.

Le Botaniste, Hoornstraat 13

Een literair concept

https://instagram.com/p/Bq9iZcRBYKO/

We kwamen, we dronken en we kwamen nog eens terug. Want we kenden hem al, deze koffiebar die zijn klanten uitnodigt om aan een glaasje te nippen of een goed boek te verslinden. Tweedehandsexemplaren zijn hier dan ook koning. Van de vloer tot aan het plafond wachten rijen en rijen met boeken tot een lezer erin wilt verdwalen. De literaire decoratie vinden we tot in het toilet terug: de muren zijn er bekleed met postkaarten, affiches van clubs en flarden liedjesteksten. Wat drank betreft, vieren we het einde van de middag met een Moscow Mule en een Negroni.

Le Bal Infernal - used book café, Kammerstraat 6

Pizza, pasta e basta

Shazanna is een intiem en authentiek restaurant dat de zoete melancholie van zuiderse maaltijden oproept. Het blijkt onmogelijk te kiezen uit de pizza Parma en de pasta alla Norma, dus nemen we ze allebei om te delen. De eenvoud van de forse penne met aubergines, tomaten en gezouten ricotta voert ons mee naar Sicilië, terwijl de pizza met zijn heerlijk smeltende burrata ons foodiehart verovert. We aarzelen of we gaan afsluiten met rode wijn of met een caffè ristretto. Uiteindelijk kiezen we voor het eerste en dat laatste glas wijn is misschien wel het beste van de hele dag, ver van onze telefoons met lege batterij en onder de goedkeurende blik van Sophia Loren die ons vanaf de muur achterin het restaurant observeert.

Shazanna, Steendam 5

LEES OOK

Het Nomad Beer Project: bier van hier (en daar)

Schrijf je nu in voor de kookworkshop ELLE Eten x Pink Lady op 9 november