Mindfulness: 4 oefeningen voor meer welzijn op het werk

Geüpdatet op 19 september 2019 door Noemi Dell'Aira en Virginie Dupont
Mindfulness: 4 oefeningen voor meer welzijn op het werk

Mindfulness meditatie is niet enkel iets voor thuis. Je kan het ook beoefenen op je werkplek, waar constante stress en angstgevoelens zich vaak het meest voordoen. Om te voorkomen dat je horendol wordt in een samenleving die steeds veeleisender wordt en je het risico loopt op een burn-out, is het tijd om goed voor jezelf te zorgen, maar ook om af en toe wat stoom af te laten, ongeacht de tijd en de plaats. We geven je enkele zeer eenvoudige oefeningen die je op kantoor kan uitvoeren.

Ter herinnering, het ELLE Active Forum gaat door op 15 en 16 november in Brussel (hoofdkantoor van AXA). Arsenia Corcoba Santamaria is de bedenkster van de veelzijdige leadership tool "Tombo" en zal er ook aanwezig zijn. Ze komt haar geheimen delen om je innerlijke kracht te vinden dankzij een methode geïnspireerd door vechtsporten. Er zal uiteraard ook een sessie worden gewijd aan mindfulness, waarbij je de mechanismen van je geest leert analyseren en je zelfvertrouwen maximaliseren. Deze workshop maakt het mogelijk om vooruitgang te boeken in je professionele projecten door je energie zodanig te kanaliseren dat je de stress beter onder controle krijgt en je je efficiëntie verhoogt.

Wat gas terugnemen

Als je iemand bent met een zeer actief beroepsleven en je moeite hebt om even te stoppen, dwing jezelf dan om een paar pauzes in te lassen waarin je je gedachten op jezelf richt, en enkel op jezelf. In onze hectische samenleving worden we voortdurend geprikkeld. Het is van essentieel belang om af en toe wat gas terug te nemen en je te concentreren op je ademhaling en je innerlijke welzijn. Dankzij deze momenten voor jezelf zal je de volgende professionele prestaties op een veel efficiëntere manier kunnen uitvoeren.

Focussen op delen van je lichaam

Wanneer we ons verplaatsen naar kantoor, naar het toilet gaan, lunchen of naar een vergadering gaan, kunnen we ook een mindfulness-oefening doen door ons te concentreren op onze stappen, op onze voeten die de grond raken. Als je met een computer werkt, probeer je dan bewust te worden van je vingers op het toetsenbord, terwijl je gefocust blijft op de taak die je moet uitvoeren. Dit is een eenvoudige oefening die je in veel situaties kan toepassen met eender welk lichaamsdeel.

Mindful eten

Nog steeds lunchen veel mensen op het werk, omdat ze nog te veel werk of simpelweg geen eetlust hebben. Toch is dit een belangrijk moment om de efficiëntie van je professionele prestaties te waarborgen. Eten is één ding, maar op een volledig bewuste manier eten is iets helemaal anders. Voor je computer eten terwijl je blijft doorwerken, is geen goede idee. Je hoofd moet even vrijgemaakt worden. Het is van belang om van dit moment te genieten en het te optimaliseren om je bewust te worden van de voedingsstoffen die je lichaam binnenkomen. Haast je niet en geniet van je lunch terwijl je je concentreert op iedere hap.

Aandachtig proberen luisteren

Leer je te concentreren op wat je omgeving tegen je zegt op het werk. Vaak hebben onze gedachten de neiging af te dwalen en pikken we enkel bepaalde sleutelwoorden van het gesprek op. Maak je hoofd leeg en probeer gefocust te blijven. Dit zal je werkrelatie verbeteren en je geheugen zal je later ook dankbaar zijn.

Ontmoet Arsenia Corcoba Santamaria op het ELLE Active Forum en vind je innerlijke kracht op 15 en 16 november dankzij haar inspirerende workshops. Info en inschrijvingen op ELLE.be.

Koop hier je tickets

LEES OOK:

Carrière: hoe lanceer ik mijn product in het buitenland?

Hoe kan creativiteit de essentie van een bedrijf veranderen?