Expo: de Wonderkamer van Wouters & Hendrix

Geüpdatet op 20 april 2022 door Jolien Vanhoof
Expo: de Wonderkamer van Wouters & Hendrix

Het Belgische juwelenduo Wouters & Hendrix viert dit jaar zijn vijfendertigste verjaardag en doet dat — in navolging van Axel Vervoordt — met een expo in het Antwerpse DIVA-museum. ‘Wonderkamer II’ geeft een inkijk in het surrealistische œuvre van Katrin Wouters en Karen Hendrix, aangevuld met hedendaagse kunst en pareltjes uit de collectie van het Diamantmuseum.

Wat mogen we verwachten van jullie Wonderkamer?

W&H: “We zijn verwoede verzamelaars en omringen ons graag met objecten die ons verbazen en inspireren. De Wonderkamer is een soort curiositeitenkabinet waarin we bezoekers meenemen in ons universum. Dat doen we in drie ruimtes met elk een thema: goud, zilver en curiositeiten. Samen met scenograaf Bob Verhelst maakten we een selectie uit ons archief, die onze carrière mooi samenvat. We tonen juwelen, drukwerk en objecten uit meer dan zeventig collecties. De expo bestaat al lang op papier en in ons hoofd. Het is spannend om nu te zien hoe alles werkt in het echt."

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DIVA, Antwerp Home of Diamonds (@divaantwerp) op

De stijl van Wouters & Hendrix is vrij surrealistisch. Hoe matchen jullie die met objecten uit de bestaande DIVA-collectie?

“In ons werk combineren we voortdurend elementen en stijlen die op het eerste gezicht niet bij elkaar passen. De spanning die dan ontstaat, maakt een juweel interessant. Hetzelfde gebeurt in de tentoonstelling en zelfs in het surrealisme: het gaat om de som van het geheel, de interactie. In combinatie krijgen alle onderdelen hun sterkte.”

Jullie werken al meer dan drie decennia harmonieus samen, dat is langer dan de meeste huwelijken standhouden. Wat is jullie geheim?

“Respect. We startten 35 jaar geleden met Wouters & Hendrix omdat we geïntrigeerd waren door elkaars werk, niet omdat we beste vriendinnen waren. Dat respect is in de loop van de jaren nog gegroeid. We vullen elkaar heel goed aan, zowel creatief als organisatorisch. We weten allebei dat we dit verhaal nooit hadden kunnen of willen schrijven zonder de ander.”

‘Wouters & Hendrix: Wonderkamer II’, van 13 september t.e.m 16 februari 2020 in het DIVA-museum
in Antwerpen.