Wat zijn de beste kaaswinkels van Brussel?

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Eloïse Pirard en Virginie Dupont
Wat zijn de beste kaaswinkels van Brussel?

Schimmel- of roodflorakaas, hard of zacht, van schapen- of koeienmelk... Heb jij ook een zwak voor kaas? Ontdek dan snel onze favoriete Brusselse adresjes waar je kazen kan ontdekken die je hart en smaakpapillen veroveren!

Ben jij ook zo iemand die de winter niet overleeft zonder raclette/tartiflette/fondue en zich 's zomers te goed doet aan aperitiefjes vol zuivel? Wij hebben de Brusselse kaaswinkels afgelopen om je aan de beste adresjes te kunnen helpen. Maar opgelet! Deze informatie is goud waard, deel ze dus enkel met echte cheese lovers!

La Fruitière

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door La Fruitière Brussels (@lafruitierebrussels) op

La Fruitière houdt het midden tussen een winkel en een bar. Het is een ware kaastempel in hartje Brussel. Je kan er terecht als je een kaas- en wijnavond onder vrienden of een raclette met het gezin wil organiseren maar ook gewoon om even aan te schuiven voor een glas en een heerlijke kaasplank. La Fruitière ademt liefde voor zuivel uit, maar bovenal is het ook een familieverhaal. Op deze plek hebben moeder en zoon immers samen een winkel volgens het korte ketenprincipe geopend die geurt naar zorgvuldig geselecteerde en heerlijk gerijpte producten. Véronique won de prijs "premier fromager de Belgique 2016" en is een rasechte kaasexperte. Vraag haar gerust om advies, ze legt je met plezier de nuances uit van de kazen in haar etalage en raadt je graag ook een goede wijn aan die bij de kaas past.

De kers op de kaas? La Fruitière is onlangs gestart met een gloednieuw concept voor zuivelhandel in de stad. Het biedt enkel zuivelproducten zoals yoghurt of kwark aan die in Brussel en (nabije) omstreken zijn gemaakt, in bokalen met statiegeld!

Waar? Kolenmarkt 99-103, 1000 Brussel

Wanneer? Van dinsdag tot vrijdag van 11 u. tot 19 u. en op donderdag van 11 u. tot 22.30 u.

Meer info? La Fruitière Facebookpagina

Saint-Octave

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SAINT OCTAVE (@saint_octave) op

Een universitair verleden en een comfortabele carrière achter je laten om in Brussel kaas te gaan verkopen? Als je Octave mag geloven, is dat easy peasy! Enkele jaren geleden verruilde deze rebel onder de kaasverkopers zijn job als trade marketeer voor een ongelofelijk avontuur in ondernemersland. Al van kinds af aan was hij gepassioneerd door lekker eten. Toen hij eens van een reis terugkwam, besloot hij dan maar om zijn (zuivel)weg in de kaasindustrie verder te zetten. Net zoals de meeste jongeren van vandaag informeerde hij zich eerst op internet alvorens hij avondcursussen ging volgen, producenten ontmoette en het beroemde "Maître Corbeau" op de markten vergezelde. Gesterkt door die ervaringen opende hij in de Marollen een eerste winkeltje van amper 20 vierkante meter. Daar biedt Octave een selectie van intelligent geselecteerde en ongelofelijk lekkere kazen en fijne vleeswaren aan. Al snel lag het adres op ieders lippen en gaven buurtbewoners het aan elkaar door. Dankzij dit succes ging Octave een vennootschap aan om in Sint-Gillis een tweede winkel te openen, groter maar nog steeds even gezellig. Vandaag kunnen we dus op twee verschillende adressen van zijn pareltjes proeven!

De kers op de kaas? De fondues die in de winter worden georganiseerd en de kaasconstructies op maat van huwelijken!

Waar? Hoogstraat 254, 1000 Brussel en Alsembergsesteenweg 54, 1060 Sint-Gillis

Wanneer? Marollen: van donderdag tot zaterdag van 10 u. tot 18.30 u. + op zondag van 11 u. tot 17 u. / Sint-Gillis: van dinsdag tot vrijdag van 10 u. tot 18.30 u. + zaterdag van 10 u. tot 18 u.

Meer info? Saint Octave

Julien Hazard

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Julien Hazard Affineur (@julien_hazard_affineur) op

Wie het over kaas heeft, kan niet om Julien Hazard heen! Hij is de kleinzoon van een landbouwer en deed bijna tien jaar lang ervaring op bij de gecertificeerde kaasrijper Fried Elsen. Daarna sloeg hij zijn vleugels uit en opende z'n eigen winkel in Ukkel. Julien Hazard gaat ambachtelijk te werk en houdt het niet bij het aankopen van kaas. Hij heeft ook vier kelders waar hij de kaas laat rijpen. Dagen-, weken- en zelfs maandenlang ontwikkelen en onthullen deze gepassioneerde man en zijn team de texturen, aroma's, smaken en korsten om van hun producten echte meesterwerkjes te maken. In zijn winkel biedt hij dan ook een honderdtal kazen voor particulieren aan, maar hij bevoorraadt ook de grootste restaurants van de stad! Om te voorkomen dat de kunst van het kaasrijpen verloren gaat, leidt Julien Hazard nu op zijn beurt mensen op die aan dit project meewerken. Kortom, dit adres is veel meer dan een winkel, we kunnen het bijna een monument noemen.

Waar? Vanderkinderestraat 137, 1180 Brussel

Wanneer? Van dinsdag tot vrijdag van 10 u. tot 18.30 u. en op zaterdag van 9 u. tot 18 u.

Meer info? Julien Hazard

Le Comptoir du Samson

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Le comptoir du Samson (@lecomptoirdusamson) op

Le comptoir du Samson is het adres met de meeste girl power! Achter deze winkel-traiteur schuilen namelijk Laura en Hélène, twee zussen die een passie voor kaas delen. Ze besloten om hun leven om te gooien en producten te verkopen die ze samen maken met hun oom, die Premier Fromager de Belgique 2014 is. In hun werkplaats in het hart van de Naamse Condroz verwerkt het trio rauwe geiten-, koeien- en schapenmelk en maken ze er heerlijke kaas van. En dat alles met aandacht voor korte keten en respect voor de producenten! De zusjes verkopen niet alleen hun kaas - die voor het grootste deel een biocertificaat heeft, 's middags bieden ze ook een dagschotel en lekkere broodjes aan en in het weekend kan je er terecht voor een meer dan uitgebreide brunch met verse seizoens- en lokale producten.

Waar? Elsensesteenweg 359, 1050 Brussel

Wanneer? Van maandag tot vrijdag van 10 u. tot 18.30 u. en op zaterdag van 9 u. tot 19 u.

Meer info? Le Comptoir du Samson

La Crèmerie de Linkebeek

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mary Scherpe (@stilinberlin) op

Kom je langs de Sint-Katelijnebuurt? Nadat je bij Noordzee verse grijze garnaaltjes hebt gehaald en bij Dierendonck truffelworst hebt gekocht, loop je nog even bij de Crèmerie de Linkebeek langs. Deze kaas-kruidenierswinkel is een Brussels begrip. Je gaat er om een enorme schotel met Belgische kazen te bestellen om 's avonds met vrienden te delen. Of om enkele stukjes harde kaas te halen om op het terras op de hoek bij een glas wijn van te genieten. Of om er 's middags een vers broodje te eten.

Waar? Oude Graanmarkt 4, 1000 Brussel

Wanneer? Op maandag van 9 u. tot 15 u. en van dinsdag tot zaterdag van 9 u. tot 18 u.

Meer info? Crèmerie de Linkebeek

Catherine

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fromagerie Cathare (@fromageriecathare) op

Vlak bij de Grote Markt vind je Catherine, een vintage winkeltje uit 1951 met kaas en fijne vleeswaren. Deze piepkleine handelszaak, dat door Catherine De Sloovere en José Servais wordt uitgebaat, barst van de verrukkelijke parels. Kaas van geiten-, schapen- en koeienmelk, harde en zachte kazen, schimmel- en roodflorakazen... Een onvoorstelbare keuze wacht je op! Mogelijk moet je wat geduld oefenen voor je wordt bediend, want de reputatie van dit kaasparadijs is alom gekend. De eigenaars zijn gepassioneerd door hun vak en geven je graag raad en informatie maar ze nemen ook de tijd om je correct en met de glimlach te bedienen! Kortom, we zijn helemaal in de ban van dit 'slow' adresje dat ons eraan herinnert waar het allemaal om gaat.

Waar? Zuidstraat 23, 1000 Brussel

Wanneer? Van dinsdag tot zaterdag van 8.30 u. tot 19.30 u.

Meer info? Fromagerie Catherine