Londen Fashion Week: dit moet je onthouden

Geüpdatet op 6 maart 2019 door Laura Stynen
Londen Fashion Week: dit moet je onthouden

De modeweken zijn volop aan de gang. New York Fashion Week lijkt intussen al een eeuwigheid geleden, in Londen worden de laatste feestjes opgekuist en de horde journalisten, influencers, modellen en fotografen is alweer onderweg naar Milaan en Parijs. Voor wie de afgelopen dagen onder een steen heeft geleefd of - eveneens begrijpelijk - gewoonweg verloren liep in het circus, zetten wij de hoogtepunten op een rij.

1/

1. Vivienne Westwood

Pinokkio, punk en politiek.

Het politieke klimaat in het Verenigd Koninkrijk is troebel en dat vertaalt zich naar de catwalk. Vivienne Westwood staat bekend om haar vestimentaire boodschappen en ook op haar 77e is het punk icoon niet vies van een statement. Met haar FW19-collectie vroeg ze aandacht voor het klimaat en de Brexit, inclusief vlaggen, pamfletten en slogans. Eén van de modellen droeg bovendien een Pinokkio neus, symbool voor de politieke leugens van het Britse beleid.

Vivienne Westwood, Londen, Fashion Week

2/

2. J.W. Anderson

'Woman walking on clouds.'

Met zijn zachte, witte catwalk wilde de Britse ontwerper het idee simuleren van vrouwen die op wolkjes lopen. Dat doen ze met de nodige elegantie in zweverige stoffen en gesofisticeerde gestaltes. Wij wanen ons in de wolken.

j w anderson londen fashion week

3/

3. Alexa Chung

It-girl goes grannie cool.

Model, it-girl, presentatrice, redacteur en nu ook ontwerpster: Alexa Chung kan het allemaal. In 2017 stampte ze haar eigen modelabel uit de grond en dat is even lekker Brits als zij zelf. Haar vorige collecties waren kleurrijk, schattig en on trend. Voor FW19 houdt ze het soberder en serieuzer. We zien zijden pyjamajurken met ruffles, oubollige ruiten en maatpakjes in volwassen winterkleuren. Eigenlijk alles uit de kast van je oma, maar dan met de juiste, hedendaagse Chung-flair gedragen. De zonnebrillen zijn afkomstig uit Alexa's eigen capsule collectie in samenwerking met Sunglass Hut.

alexa chung londen fashion week

4/

4. Victoria Beckham

De front row met de beste genen.

Hippe office outfits met felgekleurde schoenen: dat was het recept van Victoria Beckham in Londen afgelopen week. En niet alleen de collectie werd gesmaakt, maar ook de front row. Daar zaten namelijk alle Beckhams te blinken. Sappig detail: dochter Harper nam op de schoot van papa plaats naast Anna Wintour en dat zorgde voor hilarische beelden. De twee hebben namelijk hetzelfde, iconische kapsel. 'Who wore it better', klinkt het op Instagram.

Ook goed nieuws voor beautylovers, want Victorica Beckham kondigde onlangs aan dat ze eind dit jaar eindelijk parfum, make-up en skincare onder haar label uitbrengt. Drukke tijden dus voor Posh Spice, maar is dat nu echt een geldige reden om de Spice World Tour te missen?

londen fashion week, victoria beckham

5/

5. Burberry

Een dodelijk slippertje.

Onder leiding van creatief directeur Riccardo Tisci wordt Burberry steeds meer rock 'n roll. Vorig jaar kwam het merk voor het eerst sinds 20 jaar met een nieuw logo en monogram. De beroemde Burberry-ruit maakt plaats voor logomania en aan de klassieke silhouetten wordt wat meer drama toegevoegd. Hoewel er van dat laatste misschien iets te veel was... Een van de sweaters op de catwalk had namelijk een wel erg opvallende knoop aan zijn capuchon, eentje die leek op een strop. Het was model Liz Kennedy die vlak na de show op Instagram verontwaardigd reageerde.

Suicide is not fashion. It is not glamorous, nor edgy.

The issue is not about me being upset, there is a bigger picture here of what fashion turns a blind eye to or does to gain publicity. A look so ignorantly put together and a situation so poorly handled. I am ashamed to have been apart of the show.

Naar eigen zeggen gaf Burberry oorspronkelijk geen gehoor aan haar oproep. Ondertussen liet het merk wel weten het item uit de collectie te halen.

burberry, londen, fashion week

6/

6. Roksanda

Belle zonder beest.

Oversized fits in combinatie met tassen en riemen in een strak, minimalistisch design. De Servische ontwerpster Roksanda Ilincic bracht een combinatie van overdaad en minimalisme naar Londen met trends en klassiekers in balans.

roksanda londen fashion week

7/

7. Ashish

De net-uit-bed look to the extreme.

Je wekker gaat, maar je besluit nog even onschuldig te snoozen tot... jawel, je jezelf alweer overslapen hebt. Je moet nu noodgedwongen kiezen tussen ofwel ontbijten ofwel je haar en make-up redden. Omdat je uiteraard niet met een lege maag de deur uit wil, kies je voor het eerste en verschijn je op tijd - maar iets minder opgepoetst dan normaal - op het werk. Gelukkig is sleepwear nog steeds een ding en ziet niemand dat je stiekem je pyjamashirt nog onderaan hebt. Ik, net wakker? Nee joh.

ashish londen fashion week

8/

8. Erdem

Zoals we hem kennen: draagbare drama.

Deze designer ken je vast nog van zijn samenwerking met H&M in 2017. Vorig jaar werd hij bovendien getipt als één van de mogelijke ontwerpers voor de trouwjurk van Meghan Markle. Erdem staat bekend om zijn draagbaar dramatische stijl en ook dit seizoen gaat hij op dat elan verder. Geïnspireerd door de Romeinse aristocratie, stuurt de Canadese ontwerper strikken, bloemen, kant, ruffles, kraagjes en hier en daar wat overdaad aan stof de catwalk op. Bonuspunten: in de show liep ook het Belgische model Noor Chaltin mee.

erdem, fashion week, londen