Parijs Fashion Week: dit moet je onthouden

Geüpdatet op 25 mei 2019 door Laura Stynen
Parijs Fashion Week: dit moet je onthouden

De modeweken voor het FW19-seizoen lopen op hun einde. De fashion weeks in New York, Londen en Milaan lijken alweer een eeuwigheid geleden. Intussen keert in Parijs, waar ook de Belgische ontwerpers in actie kwamen, de rust stilaan weer. Voor wie de afgelopen dagen onder een steen heeft geleefd of - eveneens begrijpelijk - gewoonweg verloren liep in het circus, zetten wij de hoogtepunten op een rij.

1/

1. Jacquemus

Een kleinigheidje.

De aftrap van Fashion Week in Parijs werd gegeven door Jacquemus. Het waren echter niet de kleren die met de aandacht gingen lopen, maar een ini-mini tasje. Jacquemus bracht Le Chiquito vorig jaar al uit, maar dit seizoen maakten ze het tasje nog kleiner. Het was overigens ook de uitnodiging van de show. Wat erin past? Niets, of nou ja, misschien een chokotoff.

parijs fashion week

2/

2. Kenzo

Fashionable flashmob.

Geen saaie catwalk loopjes bij Kenzo. Het defilé voor La Collection Momento N°4 begon nochtans rustig. De modellen en dansers kwamen op met knikkende hoofden, maar begonnen al snel meer en meer te bewegen. De show veranderde in een heus dansfestijn en ook het publiek kon de benen niet stil houden.

3/

3. Dior

Teddy girls met bucket heads.

Maria Grazia Chiuri liet zich voor haar FW19-collectie inspireren door de stijl van Teddy girls, een Engelse subcultuur. Alle modellen op de catwalk waren voorzien van een vissershoedje, met ruitjes, kant of in stoer leder. Verder zagen we t-shirts met slogans van de Amerikaanse dichter Robin Morgan, ingesnoerde tailles en veel ruiten. Dior gaat voor feministische rock 'n roll volgend seizoen.

dior parijs fashion week

4/

4. Loewe

Hoedje af.

Twee weken geleden maakte Jonathan Anderson in Londen al indruk met zijn eigen label, J.W. Anderson. In Parijs slaagt de Britse ontwerper daar opnieuw in met Loewe. Wat vooral opviel waren de eigenzinnige hoofddeksels. De hoedjes zijn fun en vreemd, maar stralen tegelijk iets chics uit. Hij liet zich voor deze collectie inspireren door de selfie. Dat idee uit zich in draagbare kleren, maar tegelijk looks waarin je gezien - en gefotografeerd - wil worden.

parijs fashion week

5/

5. Off-White

Streetstyle schaken.

De geel geruite catwalk had wat weg van een gigantisch schaakbord. Zelf verklaarde Virgil Abloh echter dat het patroon afkomstig was uit het autorace circuit, een sport waarmee de ontwerper opgroeide in de Verenigde Staten. De ruitjes refereren naar de finishvlag, het uiteindelijke doel van de race. De kleren waren oversized in metallics, ruiten en veel zwart en wit, met uitzondering van de gigantische, gele jurk van Karlie Kloss en hier en daar wat blauw en rood. De Hadid-zusjes waren eveneens van de partij, al verklaarde Bella op Instagram dat ze 40° koorts had en dus ziek de catwalk op ging.

parijs fashion week

6/

6. Balmain

Female troublemakers.

Sinds Olivier Rousteing de creatieve leiding kreeg bij Balmain, waait er een moderne wind door het modehuis. Hij maakte gebruik van VR-modellen, introduceerde een nieuw logo, een haute couture lijn en een gigantisch nieuw winkelconcept op Rue Saint Honoré. Olivier Rousteing wil vrouwen niet in een enkel hokje plaatsen. De FW19-collectie is vrouwelijk en sexy, maar tegelijk stoer en voorzien van die typische Balmain-edge.

balmain parijs fashion week

7/

7. Stella McCartney

'Dedicated to the ones we love in the past, present and future.'

In de voorbereiding naar het defilé lanceerde Stella McCartney de There She Grows campagne. Hiermee wil ze aandacht vragen voor het tropisch regenwoud in Indonesië. Op sociale media berichtten sterren als Justin Timberlake, Karlie Kloss en Gwyneth Paltrow reeds over de boompjes die ze lieten planten. Als sinds het prille begin van haar modelabel onderneemt Stella McCartney stappen om duurzaamheid en diervriendelijkheid in de mode-industrie de norm te maken. Zo gebruikt ze enkel vegan leer, heeft ze een in-house laboratorium dat voortdurend onderzoek doet naar milieuvriendelijke materialen en werkte ze mee aan het VN-charter over duurzaamheid. Niemand minder dan Oprah Winfrey zetelde front row en zag dat het goed was.

parijs fashion week

8/

8. Chanel

Karl Lagerfeld's laatste winterwonderland.

Voor de laatste Chanel show van Karl Lagerfeld werd Le Grand Palais omgebouwd tot een skidorp, inclusief sneeuw, Chanel ski's en houten chalets. De show begon met een minuut stilte om het recente overlijden van de ontwerper te herdenken, waarna de stem van Karl het publiek toesprak. Op de catwalk - nou ja, skipiste - liepen verschillende van zijn muzes. Cara Delevingne opende de show en als laatste verscheen Penélope Cruz, die een witte roos in haar hand hield.

chanel parijs fashion week