Ontwerper Karl Lagerfeld is niet meer

Gepubliceerd op 19 februari 2019 door Elisabeth Clauss en ELLE België
Ontwerper Karl Lagerfeld is niet meer

De geruchten gingen al meerdere seizoenen de ronde. Karl Lagerfeld, één van de laatste couturiers, kwam aan het einde van zijn Haute Couture defilé afgelopen januari het publiek niet groeten. Een eerste teken aan de wand dat het wonderkind verzwakt was. Zijn nalatenschap zal een stempel drukken op de geschiedenis van de hedendaagse mode.

Zijn leeftijd blijft onduidelijk - officieel 85 jaar. Karl Lagerfeld, designer en fotograaf, geboren te Hamburg, was creatief directeur van het modehuis Chanel gedurende 36 jaar, van Fendi gedurende 54 jaar en van zijn eigen gelijknamige merk gedurende 35 jaar.

1/

Een unieke langdurigheid aan het hoofd van een toonaangevend modehuis

Didier Vervaeren, expert en modeconsultant, aan het woord. "De mode zal nooit meer zijn zoals voordien. Het is een wereld die uitdooft. Karl Lagerfeld was in zekere mate de opvolger van Andy Warhol. Er waren weinig transversale mensen in mode, kunst en cultuur. Zij die de trends, gebeurtenissen van het leven en geschiedenis overstijgen en die bad buzz overleven. Karl heeft alles wat hij aanraakte, veranderd in goud. Hij is niet voor niks recordhouder qua carrière aan het hoofd van een luxemerk. Vooral vandaag de dag, waar de mercato onverbiddelijk is geworden. Hij installeerde zijn onafhankelijkheid overal waar hij ging. Hij hield vast aan zijn vrijheid, met behoud van het vertrouwen van iedereen. Voor hem ging Azzedine Alaïa een gelijkaardig traject, meer in discretie, maar met dezelfde dwingende behoefte om zich te uiten.

2/

In 1983 wordt Karl Lagerfeld, dan reeds 20 jaar designer bij Chloé, aangewerfd bij Chanel

Ter voorbereiding van zijn eerste collectie vraagt hij zijn vriend Hervé Léger te helpen met de overstap. Het pseudoniem was destijds zijn idee, daarvoor was hij bekend als "Hervé Leroux". Hervé, zelf gestorven in 2017, heeft ons verteld dat Karl, wanneer hij zijn laatste dag bij Chloé werkt, die avond bij hem komt met foto's en archieven om een moodboard te maken op de muur van zijn appartement. "Karl heeft alles van nul opgebouwd bij Chanel. Hij had archieven, maar heeft alles heruitgevonden in het licht van zijn ervaring en zijn persoonlijke visie."

3/

Karl Lagerfeld ontwikkelde een 360° perspectief in mode, regie en beeld

Hij heeft bij Fendi bont als kledingstuk van de bourgeois neergezet. Hij had de zoektocht naar nieuwe materialen voortgestuwd en een nieuw logo uitgevonden: FF voor 'Fun Fur'. In 2007 organiseert hij een défilé op de Chinese Muur: zonsondergang, 88 mannequins waaronder 44 van Chinese origine en 44 van de rest van de wereld, dwalend op een podium van 80 meter. Projecten en decors van faraoneske défilés, georkestreerd door het evenementenbureau Villa Eugénie - waaronder een Chanel supermarkt onder de koepel van Le Grand Palais, een strand onder de golven, een lanceerplatform van NASA - een passie voor innovatie die niet verouderde met de jaren.

4/

Karl Lagerfeld is onvervangbaar, maar 15 dagen voor het FW19 défilé, zal het modehuis weldra zijn opvolging aankondigen

Chanel laat weten in zijn officiële communicatie dat Virginie Viard, directrice en rechterhand van Karl Lagerfeld gedurende 30 jaar, de leiding overneemt. Desondanks wordt in Parijs ondertussen gefluisterd dat Phoebe Philo, momenteel bij geen enkel modehuis aan het werk, weldra de nieuwe artistieke directeur wordt. Maar geruchten maken geen ontwerpers. En ondertussen, vanaf de Chinese Muur of elders, kan Karl eindelijk de zon in het gezicht kijken, zonder donkere bril.