New York Fashion Week: dit moet je onthouden

Geüpdatet op 14 oktober 2019 door Laura Stynen
New York Fashion Week: dit moet je onthouden

De modeweken zijn begonnen! Naar goede gewoonte opent het seizoen in New York, waarna de horde journalisten, influencers, modellen en fotografen naar Londen, Milaan en Parijs reist. Voor wie de afgelopen dagen onder een steen heeft geleefd of - eveneens begrijpelijk - gewoonweg verloren liep in het circus, zetten wij de hoogtepunten op een rij.

1/

1. Tomo Koizumi

De debutant waar iedereen het over heeft.

Hoewel hij al verschillende Aziatische popsterren en Lady Gaga kleedde, is de Japanse ontwerper voor velen een onbekende. Tot het team van Marc Jacobs hem op Instagram ontdekte en enkele dagen voor fashion week naar New York haalde. Last minute werd een show in elkaar gebokst, die plaatsvond in de winkel van Marc Jacobs. De line-up was echter niet van de minste, want op de catwalk liepen onder andere Bella Hadid, Emily Ratajkowski en Joan Smalls. Van de show onthouden we tule, kleur en nog meer tule. Sinds zijn debuut wordt Tomo Koizumi wereldwijd getipt als aanstormend talent. Wellicht verschijnt er binnenkort ergens een creatie van deze Japanse designer op een of andere rode loper.

Tomo Koizumi, NYFW

2/

2. Tom Ford

Elegantie in ton sur ton.

Weinig toeters en bellen bij Tom Ford. Op de derde dag van het modecircus stuurt de ontwerper zijn mannen en vrouwen de catwalk op in draagbare maar verfijnde looks. Elegante silhouetten in combinaties van satijn en fluweel. Dit rode pak van Gigi Hadid? Wishlisted!

tom ford, new york fashion week

3/

3. Prabal Gurung

Het level extravaganza waar je van droomt op vrijdagavond.

Veren, glanzende strikken en oorbellen tot aan je navel. Wie niet oppast, riskeert eruit te zien als een dure kerstcadeauverpakking. Eén ding is zeker: aan fun en kleur geen gebrek.

prabal gurung, new york fashion week

4/

4. Philipp Plein

Het schandaal.

Philipp Plein bracht twee collecties naar New York, de mannenlijn Billionaire en een ready-to-wear collectie, die hij beide voorstelde tijdens een dinnerparty in Manhattan. Daarmee kon de Duitse designer echter niet iedereen overtuigen. In een review op Fashionista schreef journaliste Alexandra Mondalek hoe teleurstellend het hele gebeuren was.

Judging by his perennial aesthetic and this fall show, Plein’s muse is an urban cowboy futurist with a trust fund and a coke problem. As exciting as that may sound, it wasn’t enough to keep one editor from falling asleep - the kind of head back, mouth ajar snooze you’d expect to see on a red-eye flight to Milan or Paris.

Ze noemde het merk 'a tacky joke' en de collectie 'soulless'. En hoewel er bewijs is van een slapende gast op de show, was de designer niet opgezet met deze review. Hij vond er vervolgens niks beters op dan de journaliste te bodyshamen op Instagram. Op het officiële account van Philipp Plein verscheen de volgende boodschap.

I like it when journalists are objective and trustworthy… Especially if they write bad after a fashion show just because they did not get paid with food…

Next time you want a free meal babe, show up on time at the show...

Daarna deelde de designer een oude foto van de journaliste, eentje waarop ze enkele kilo's minder weegt dan nu. Hij schreef er bij dat hij er de volgende keer voor ging zorgen dat ze wel genoeg eten zou krijgen, inclusief hamburger cartoons. Al betwijfelen wij of die volgende keer er komt...

5/

5. Marc Jacobs

Een intiem onderonsje met een knipoog.

Heel wat lof voor Marc Jacobs deze week. Niet alleen de lancering van Tomo Koizumi, maar ook zijn eigen show viel in de smaak. Deze keer geen extravagant festijn met alles erop en eraan, maar draagbare mode in een intieme setting. Slechts 180 uitnodigingen gingen de deur uit. Toen Christy Turlington de show afsloot, was de boodschap duidelijk. Het model liep in 1992 ook al mee in de voorstelling van zijn grunge collectie waarvoor de ontwerper destijds zijn ontslag kreeg. Sommigen menen dat Marc Jacobs dit jaar 'zijn beste show ooit' bracht.

marc jacobs fashion week new york

6/

6. Calvin Klein 205W39NYC

De grote afwezige.

Geen show voor Calvin Klein op deze editie van New York Fashion Week. In december vorig jaar liet het merk weten dat ze hun samenwerking met Raf Simons voortijdig stopzetten. Onze landgenoot stond iets langer dan twee jaar als creatief directeur aan het hoofd van het Amerikaanse label. En met succes, want in 2017 mocht hij voor zowel voor de vrouwen- als mannencollectie de prestigieuze CFDA-award in ontvangst nemen als Designer of the Year. Vorig jaar nog verzamelde hij alle Kardashian-zussen voor een campagne. Sinds Raf Simons de deur in New York achter zich dicht trok, werkt de Belg opnieuw aan zijn eigen label.

7/

7. Bode

De oplossing voor uw te kleine portefeuille.

Voor wie zich al jaren afvraagt wat hij in feite met die verdomde, rosse eurocentjes moet aanvangen, is er goed nieuws. Het antwoord vind je dit seizoen op de catwalk van Bode: in je regenjas steken.

bode, fashion week, new york

8/

8. Sies Marjan

Een snoepwinkel in Swarovski-decor.

Of ontwerper Sander Lak fan is van 50 cent? Geen idee, but he took us to the candy shop. Op een zilveren glitter catwalk werden alle romantische clichés bevestigd: kristallen, pastelkleuren en zweverige stoffen. Hier en daar zorgde wat leer voor extra rock 'n roll. Laat dat feestje maar komen!

sies marjan, fashion week