Raf Simons en Demna Gvasalia winnen CFDA Awards

Geüpdatet op 20 juni 2019 door Marjolijn Vanslembrouck
Raf Simons en Demna Gvasalia winnen CFDA AwardsRaf Simons en Nicole Kidman. @ Theo Wargo/Getty Images

Zondagavond zijn in New York de CFDA Awards uitgereikt, de oscars van de modewereld, zeg maar. Raf Simons en Demna Gvasalia gingen met de belangrijkste prijzen aan de haal.

Dat Raf Simons zowel de Womenswear, als de Menswear Designer of the Year Award won, kan niet verbazen. Zijn debuut bij het Amerikaanse Calvin Klein is een van de mode-events van het voorbije jaar. Het is de tweede keer in drie jaar tijd dat onze landgenoot een van de gerenommeerde modeprijzen mee naar huis neemt. In 2014 kreeg hij de International Award voor zijn werk bij Christian Dior.

Het is nog maar de tweede keer in de lange geschiedenis van de CFDA awards (sinds 1984) dat een ontwerper in hetzelfde jaar met zowel de Womenswear als de Menswear award bekroond wordt. In 1993 deed Calvin Klein het hem voor, destiny someone?

Demna-Gvasalia,Vetements,Balenciaga,CFDA-awards,modeprijzen,New-York,Amerikaanse-modeprijzen,Amerika,Diane-von-Furstenberg,international-award
Model Alek Wek en ontwerper Demna Gvasalia @ Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images

Ne welgemeende fuck you

Ook bij de uitreiking van de International Award geen verrassing. Niemand schudde de modewereld de laatste jaren meer dooreen dan Demna Gvasalia, Georgiër en alumni van de Antwerpse Modeacademie. Met zijn avant-garde label Vetements lapt hij alle bestaande moderegels en schoonheidsnormen aan zijn laars. Denk maar aan het DHL-shirt dat vorige zomer voor meer dan 200€ als zoete broodjes over de toonbank ging. 'Lelijk is het nieuwe mooi', een trend die op naam van Gvasalia en zijn muze/styliste Lotta Volkova staat.

Sinds maart 2016 is Gvasalia ook artistiek directeur van Balenciaga, een functie waar hij evenveel lof voor krijgt. Redenen genoeg dus om hem met de International Award te bekronen.

Rick-Owens,Michele-Lamy,lifetime-achievement,CFDA-awards,modeprijzen,Amerikaanse-modeprijzen,Amerika,Diane-von-Furstenberg,New-York
Rick Owens en zijn partner Michèle Lamy @ Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images

De Amerikaanse ontwerper Rick Owens kreeg de Lifetime Achievement Award voor zijn baanbrekende carrière die 15 jaar geleden in New York begon. Meteen daarna verhuisde de Californische ontwerper met zijn excentrieke partner Michèle Lamy naar Parijs.

Ook Franca Sozzani viel postuum in de prijzen. De onlangs overleden hoofdredactrice van Vogue Italia werd door haar hartsvriendin Anna Wintour met de Fashion Icon Award geëerd. Franca's zoon Francesco Carrozzini kwam de prijs in ontvangst nemen. Hij en Wintour kennen elkaar overigens erg goed, Francesco is verloofd met Bee Shaffer, Anna Wintours dochter.

Anna-Wintour,Bee-Shaffer,Francesco-Carrozzini,Franca-Sozzani,CFDA-awards,Amerikaanse-modeprijzen,New-York
Anna Wintour met dochter Bee Shaffer en soon-to-be schoonzoon Francesco Carrozzini @Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images