Daarom is Lotta Volkova de coolste vrouw van de modewereld

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
Daarom is Lotta Volkova de coolste vrouw van de modewereld@lottavolkova

Om in 2016 je als mode-insider beschouwd te worden, moest je mee zijn met de Post-Sovjet hype en minstens enkele stukken van Vetements in je kast hebben hangen. In 2017 blijft deze Oost-Europese stijl gewoon verder furore maken. Hoog tijd voor een stylefile van Lotta Volkova, muze van de zogenaamde "lelijke" look. 

Ontwerpers Demna Gvasalia en Gosha Rubchinskiy zijn dan wel het brein van de beweging, styliste Lotta Volkova is er de absolute muze van. Ze wordt omschreven als ‘coolste styliste van de industrie’, ‘koningin van de Parijse underground’ en ‘modescheidsrechter van haar generatie.’ Iemand om op je radar te houden dus …

Haar Instagram geeft op het eerste zicht een verontrustende indruk, maar hoe meer je de beelden bestudeert, hoe meer je zal merken dat dit een ajuin van vele laagjes is. Om het samen te vatten: ze-is-cool-maar-je-moet-weten-dat-ze-cool-is-om-te-realiseren-dat-ze-cool-is.

Hier zijn alvast 10 dingen die je moet weten:

#1. De 32-jarige Russische werd geboren in Vladivostok. Haar moeder, een professor Fysica, gaf haar de boodschap mee om de dingen op haar eigen manier te doen, wat voor Lotta betekende: rebelleren tegen het communisme en het bijhorende voorverpakte leventje. Ook haar naam ‘Lotta’ heeft ze te danken aan haar moeder, die fan was van de Led Zeppelin song ‘Whole Lotta Love.’

#2. In 1991 maakte ze de ontbinding van die Sovjet Republiek mee. Ze groeide op tijdens het verval van de communistische staat, die opeens overspoeld werd met elementen uit de Westerse popcultuur en de consumptiemaatschappij (Coca-Cola, MTV, Vogue, …) Ze maakte deel uit van de generatie die hun ‘coming of age’ meemaakte in die chaos van East-meets-West.

#3. In deze sfeer ontstond de spontane en interessante mix tussen trendy streetwear stukken en obscure vintage items, waar Lotta een boegbeeld van is. Ugly chic of de verheerlijking van slechte smaak werd haar handelsmerk. ‘Voor mij is mode, uitdrukken hoe anders dat  je bent.’ Verklaarde ze aan The Guardian.

#4. Op haar 17e kwam ze aan in London om er een cursus mode ontwerp te volgen aan Central Saint Martins. Enkele jaren later, in Parijs, ontmoette ze Gosha Rubchinskiy en begon ze voor hem te werken.

#5. Toen ze Demna Gvasalia ontmoette, was ze onmiddellijk verkocht. Althans, wat zijn ontwerpen betreft: zijn styling vond ze maar niks. Demna vond dat ze het dan maar zelf moest doen. Ondertussen werkt Lotta zowel voor Vetements als Balenciaga. Sinds hun gigantische succes zijn beide trouwens helden in Rusland en omstreken.

#6. Het was haar idee om de beruchte Vetements FW15 show in de Parijse seksclub, Depot, te houden.

#7. Ze loopt zelf mee in de Vetements shows en opende de eerste show. De rest van de modellen waren vrienden of mensen die ze van Instagram hadden geplukt, aangezien echte modellen te duur waren.

#8. Ze houdt niet van flip-flops.

#9. In de toekomst zou ze graag kortfilms maken. Haar favoriete regisseurs zijn David Lynch en Gregg Araki met hun films over subculturen.

#10. Uiteindelijk houdt ze zich gewoon bezig met ‘the things she laaaavs.’(Haar Baltische accent is te leuk, om niet te vermelden.)

(stagiaire: Isabelle Leempoels)