Interview: “lelijke”schoonheid bij Vêtements

Geüpdatet op 17 februari 2017 door Isabelle
Interview: “lelijke”schoonheid bij Vêtements

„Er moet over worden gesproken én nagedacht.”

Dixit collega Elisabeth na afloop van de Vêtements show in Parijs. Een show die haar toeschouwers, nochtans en masse toegestroomd voor het populaire label, met verstomming sloeg wegens… lelijk? We durven het woord bijna niet in de mond nemen, al lag het gisterenavond op ieders lippen. „En toch zijn ze belangrijk,” dringt Elisabeth aan -„ze” verwijst naar het twintigkoppige team achter het modecollectief Vêtements. „Ze hebben niet de pretentie om nieuwe dingen uit te vinden, maar leggen bepaalde, vastgeroeste codes op de rooster. Ze decoderen, halen uit elkaar en bouwen weer op. Dat het resultaat niet altijd „mooi” oogt, heeft meer te maken met onze vooroordelen dan met hun talent!”

Een visie die backstage weerklank kreeg in de woorden van de Belgische M.A.C. make-up artieste Inge Grognard. Ook zij was razend enthousiast over de looks: „Het draait allemaal om rauwheid en om het bewaren van imperfecties die eigenlijk juist prachtig zijn: waarom zouden we die zogenaamde lelijke dingen verbergen, terwijl het juist karakter geeft? De casting bestaat vandaag uit veertig modellen, die stuk voor stuk om hun bijzondere look werden gekozen. Wallen, puistjes en vlekken vertellen tenminste een verhaal en moeten zeker niet gecamoufleerd worden!”

VET0061

Hoe ze haar modellen dan toch heeft opgemaakt? „We hebben de gezichten wat „opgefrist” door de huid goed te reinigen en hydraten, waarna we hele lichte foundation en highlighter hebben aangebracht. That’s it, het moest rauw blijven. Het is moeilijk om die balans te bewaren: veel mensen gebruiken uiteindelijk toch teveel make-up. De verleiding is groot, maar je moet eraan leren weerstaan. Dit zijn allemaal jonge mensen en ik wil hun frisse verschijning bewaren. Ik verkies deze look écht boven de zogenaamde perfecte schoonheid, dat vind ik maar saai.”

Of ze zelf een favoriete imperfectie heeft? „Natuurlijk: mijn litteken.”

VET0251

VET0447