Milaan Fashion Week: dit moet je onthouden

Geüpdatet op 21 februari 2020 door Laura Stynen
Milaan Fashion Week: dit moet je onthouden

De modeweken zijn volop aan de gang. De fashion weeks in New York en Londen lijken alweer een eeuwigheid geleden. Milaan is intussen voorbij en de horde journalisten, influencers, modellen en fotografen is onderweg naar Parijs. Voor wie de afgelopen dagen onder een steen heeft geleefd of - eveneens begrijpelijk - gewoonweg verloren liep in het circus, zetten wij de hoogtepunten op een rij.

1. Alberta Ferretti

Serieus, subtiel en sexy.

Milaan Fashion Week was een circus en Alberta Ferretti zorgde voor de directeursoutfit. Strakke hoeden en elegante maatpakken met een vrouwelijke touch.

milaan fashion week

2. Fendi

Emotioneel eerbetoon aan Karl Lagerfeld.

Op de tweede dag van Milaan Fashion Week zorgde Fendi voor kippenvel. De show stond in het teken van ontwerper Karl Lagerfeld, die eerder deze week overleed in Parijs. Op de zitjes van de gasten lagen zijn sketches, alsook kleine kaartjes met de datum van zijn overlijden, het logo van Fendi met een hartje erin en Karls handtekening. De ontwerper zat 54 jaar lang achter de tekentafel bij Fendi, "het langste liefdesverhaal uit de modegeschiedenis". Na de show werd een video afgespeeld waarin Karl Lagerfeld zijn look schetst van zijn eerste werkdag bij Fendi.

Ook de modellen op de catwalk, waaronder Kaia Gerber en de Hadid-zusjes, waren duidelijk geëmotioneerd. Creatief directeur Silvia Venturini Fendi nam na de show het applaus in ontvangst en kreeg een staande ovatie.

milaan fashion week karl lagerfeld

3. Max Mara

Eénkleurig maximalisme.

De show werd geopend met de iconische teddyjas van Max Mara, die in drie nieuwe kleuren uitkwam: blauw, geel en turquoise. Verder zagen we oversized silhouetten in één kleur. En de fanny pack trend mag je ook vergeten, hang je tassen gewoon aan je revers volgende winter. Handig!

milaan fashion week

4. Naamloos schandaal

De croissant gate.

Hoewel we af en toe een plus size model op de catwalk spotten, blijft size zero voor veel designers de norm. En dat werd afgelopen week in Milaan nogmaals bevestigd. Topmodel Edie Campbell liet namelijk weten dat ze door een designer 'te dik' was bevonden om zijn show te openen. Ze reageerde in een Instagramstory, waarop ze te zien was aan het ontbijt met een croissant in haar mond. Om welke designer het gaat, is niet bekend. Het Britse model was wel te zien op de catwalks van onder meer Versace, Fendi, Tod's en Alberta Ferretti.

milaan fashion week
@ediebcampbell

5. Moncler 1

Klaar voor een inclusieve winterslaap.

Voor deze collectie werkte Pierpaolo Piccioli samen met vriendin en model Liya Kebede. Zij runt het Ethiopische label Lemlem. Met de samenwerking wil Piccioli couture collecties inclusiever maken, daar het Afrikaanse continent in die wereld vaak vergeten wordt. Het resultaat zijn prachtige pufferbaljurken. Moet je binnenkort naar een winterbruiloft in de ruimte? Dan wordt dit wellicht je go-to outfit.

milaan fashion week

6. Act N°1

De matrassenkoning.

Ook Act N°1 maakt zich klaar voor een winterslaap, zij het iets minder comfortabel door de extra large neusringen en kettingen. Over het podium waren stapels matrassen verspreid waar de modellen tijdens hun catwalk loopje overheen moesten rollen.

milaan fashion week

7. Gucci

Genderbending en een beetje horror.

De uitnodigingen voor de Gucci-show kwamen in een houten kist met hooi erin, waartussen het masker van Hermaphroditus verstopt zat. Dat is een figuur uit de Griekse mythologie die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. En zo was de toon voor de show meteen gezet: mannen in jurken, vrouwen in kostuum. Verder zagen we spikes, kettingen, maskers en ingesnoerde silhouetten. Zo van die mensen die je liever niet op straat tegenkomt na 22 uur...

milaan fashion week gucci

8. Moschino

Ondraagbaar hoog diva gehalte.

Nog een groter circus bij Moschino. Temidden van de catwalk vond een gigantische spelletjesshow plaats, inclusief een rode, ronddraaiende Ferrari en gokmachines. De collectie had een ondraagbaar hoog diva gehalte, zoals we van Jeremy Scott gewoon zijn. Als zelfs Bella Hadid er niet mee wegkomt, dan wij vast ook niet.

moschino milaan fashion week