5 gezonde snacks voor tijdens de middagdip

Geüpdatet op 12 oktober 2020 door Marie Pauwels en ELLE België
5 gezonde snacks voor tijdens de middagdipUnsplash

Nood aan een opkikkertje zonder schuldgevoel? Probeer onze gezonde snack ideeën - boordevol energie en zonder al te veel calorieën.

Je kent het wel, de lunchpauze ligt al even achter je en je begint een kleine honger te krijgen. Je hebt nog enkele uurtjes werk te gaan voor je de keuken kan induiken. Op zo'n moment lijkt de snoepautomaat onweerstaanbaar, maar die ongezonde snelle suikers doen je voor je het weet in nog een zwaardere dip belanden. Kies daarom voor deze gezonde tussendoortjes en hou dat voldane gevoel vast tot het avondeten. De klassieke groentjes met hummus en granola tussendoortjes kennen we allemaal, maar welke gezonde snacks zijn er nog meer?

Paprika met kaas

Pint Embed Link

Wil je wat hartigs, zonder gluten om een zwaar gevoel achteraf te voorkomen? Gebruik dan eens paprika als vervanger voor brood. Het is heerlijk krokant en je zal je achteraf lang niet zo opgeblazen voelen.

Recept: Was de paprika en verwijder de zaden. Snij in reepjes en besmeer met kruidenkaas, ricotta, geitenkaas of andere magere kaas. Afwerken met zout en peper (en eventueel bieslook of peterselie). Deze snack is lekker rauw, maar ook heerlijk als je de paprika's met de kaas even in de oven zet.

Noten met honing

gezonde snack ideeën
Unsplash - Margarita Zueva

Iedereen weet dat noten (en vooral walnoten) het perfecte tussendoortje zijn voor op het werk: ze bevatten een hoge dosis omega 3-vetten die goed zijn voor het functioneren van je brein. Gewoon op zich vind je ze misschien saai als snack, maar daar komt verandering in als je ze dipt in honing.

Recept: Neem een handjevol noten (let op, niet meer dan een handvol) en dip ze in honing, Manuka honing (die extra gezond is) of Agave siroop.

Geroosterde groenten met looksausdip

Pint Embed Link

De perfecte, verwarmende snack - voor tijdens grauwe namiddagen - waarvan je lichaam bij zal worden. Deze snack is lekker à la minute, maar kan je ook een avond op voorhand maken en bewaren in de koelkast.

Recept: Voor dit recept kan je eender welke groenten gebruiken die je in de koelkast hebt liggen. Bijvoorbeeld courgette, paprika, aubergine, kerstomaatjes, ajuin, wortel, pompoen en kikkererwten (die heerlijk krokant worden) zijn allemaal heerlijk in de oven. Was en snij de groentjes, leg ze op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en kruiden (zout en peper, maar ook cayennepeper, paprikapoeder, kurkuma, komijn...). Voor de looksaus gebruik je magere yoghurt: voeg teentjes look toe - afhankelijk van hoe sterk jij het wilt -, meng met wat olijfolie en peper en zout. Laat het geheel even in de frigo op smaak komen.

Bananenkoekjes met havermout

Pint Embed Link

Een heerlijk tussendoortje boordevol vezels met slechts 5 minuten voorbereidingstijd. De enige calorieën die deze snack bevat, zijn goede calorieën. Je kan de koekjes perfect 's avonds bakken, in een doosje bewaren en meenemen naar je werk de dag erna.

Recept: Plet drie bananen (hoe rijper hoe beter!) in een kom. Voeg havermout toe en vermeng goed met elkaar. Voeg een snufje zout, kaneel,  honing en kokosolie (of boter, of olijfolie) toe. Meng alles goed en laat tien minuten staan zodat de havermout het vocht van de bananen goed opneemt. Leg kleine bolletjes van het mengsel op bakpapier op een ovenplaat en bak 20 minuten - tot de koekjes vanbuiten krokant zijn (vanbinnen blijven ze heerlijk zacht). Optioneel kan je altijd noten, zaden of zwarte chocolade aan je koekjes toevoegen.

Champignons in de oven gevuld met kruidenkaas

Pint Embed Link

Deze snack is simpel maar verrassend lekker als tussendoortje (en kan ook perfect dienen als bite voor bij de apero).

Recept: Ga voor ronde champignons in de winkel. Trek het steeltje er vanaf, waardoor er een holte vrijkomt in de champignon, en vul op met kruidenkaas. Zet het geheel in de oven en na slechts vijftien minuten kan je smullen van deze warme snack.

Lees ook:
Boost je immuunsysteem met dit superfood alfabet
10 lekker en gezonde recepten met avocado in de hoofdrol