10 lekkere gerechten met avocado

Geüpdatet op 21 januari 2019 door ELLE België
10 lekkere gerechten met avocado

Avocado's zitten niet alleen boordevol goede voedingsstoffen, dankzij hun veelzijdigheid bieden ze ook eindeloos veel variatie in de keuken. Laat je inspireren door deze vindingrijke recepten!

SALADE VAN AVOCADO, TOMAAT EN PAPRIKA

92328ea9-e883-4efc-96fb-f6b1c06fbba7

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 2 avocado's (geschild, ontpit en in stukjes)
  • 1 rode ui in stukjes
  • 1 groene paprika in stukjes
  • 1 grote rijpe tomaat in stukjes
  • een halve bos verse koriander, fijngesneden
  • het sap van een halve limoen
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Breng alle ingrediënten (uitgezonderd peper en zout) samen in een grote kom. Meng alles goed door elkaar en kruid af naar smaak met peper en zout.

Recept via All recipe
1/
GEGRILDE ZALM MET AVOCADO Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 zalmfilets
  • 2 avocado's
  • 1 limoen
  • 125 militer zure room
  • 10 gram bieslook
  • 1 eetlepel olijfolie

 Bereidingswijze

  1. Boen de limoen schoon, rasp 1 theelepel van de schil en pers hem uit.
  2. Pureer de avocado's met de helft van het limoensap, zure room en zout.
  3. Meng de helft van de bieslook door het mengsel.
  4. Verhit de grillpan, bestrijk de zalmfilets met olijfolie en rooster de zalmfilets 3 minuten aan beide kanten bruin. De binnenkant mag rosé blijven.
  5. Besprenkel de zalmfilets met de rest van het limoensap.
  6. Breng de zalm op smaak met limoenzeste en zout.
  7. Verdeel de filets onder vier bordjes en schep het avocadomengsel erover.
  8. Bestrooi de gerechten met de rest van de bieslook.

Recept via mijn receptenboek

2/

AVOCADOSOEP MET GARNALEN

Recepten_voor1_copy_2

Ingrediënten

  • 3 rijpe avocado's
  • 100 g grijze garnalen
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 5 dl kippenbouillon
  • 3 takjes verse munt
  • 4 lente-uitjes
  • 3 el avocado-olie
  • 100 g zure room
  • peper uit pepermolen, zeezout
  • enkele druppels tabasco
  • sap van 1 limoen

Bereidingswijze

  1. Schil de groene paprika en verwijder de zaadjes. Snijd de paprika en de ui in stukjes.
  2. Snijd de avocado's doormidden en schep er het vruchtvlees uit. Besprenkel de avocado met het limoensap en mix vervolgens de ui, avocado, paprika en muntblaadjes samen met de koude bouillon en de yoghurt.
  3. Breng de soep op smaak met peper, zout en tabasco en laat een uurtje afkoelen in de koelkast.
  4. Snipper de lente-uitjes fijn.
  5. Roer de zure room goed romig met wat peper en zout.
  6. Verdeel de avocadosoep over vier kommen en werk af met de grijze garnalen, de lente-uitjes, enkele druppels avocado-olie en een flinke lepel zure room.

Recept via culinaire ambiance

3/

AVOCADO-PEER SMOOTHIE

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado's
  • 4 - 5 takjes verse muntblaadjes
  • sap van 1 uitgeperste citroen
  • 500-600 ml perensap
  • chia-zaadjes

Bereidingswijze

Mix alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een glad geheel. Strooi er wat chia-zaadjes overheen voor wat extra smaak.

Recept via mijn receptenboek

4/

AVOCADOPASTA (2 personen)

IMG_2388edit

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado's
  • verse basilicum blaadjes
  • een teentje look
  • citroensap
  • olijfolie

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten samen in een blender.
  2. Kies je favoriete pasta uit en breng aan de kook.
  3. Serveer met verse groentjes naar keuze. Onze tip: kerstomaatjes gaan heerlijk samen met dit gerecht!

Recept via Damn Delicious

5/

GEVULDE AVOCADO

Ingrediënten (voor 4 personen als voorgerecht)

  • 2 avocado's
  • 1 bosuitje
  • 1 el koriander
  • 170 g krab (uit blik)
  • 2 wortels
  • 2 el mayonaise
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes, laat het krabvlees uitlekken en rasp de wortels heel fijn.
  2. Meng alles samen in een kom en voeg de mayonaise, bosuitjes en koriander toe.
  3. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Snij de avocado's in twee en haal de pitten eruit. Leg op elk bordje een halve avocado en schep de salade erop.

Recept via mijn receptenboek.

6/

SUSHI VAN AVOCADO EN KING CRAB

Ingrediënten

  • 1 zakje gekookte sushirijst
  • 1 avocado
  • 8 dun gesneden king crab laagjes
  • 1 tube wasabi
  •  1 citroen
  • 1 flesje sojasaus
  • 4 takjes koriander

Bereidingswijze

  1. Snij de krab schijn in dunnen laagjes.
  2. Schil de avocado, besprenkel met citroen en snijd er met de dunschiller 8 dunne laagjes van. Besprenkel opnieuw met citroen.
  3. Maak met je handpalmen stevige rolletjes van de rijst en bestrijk met een beetje wasabi.
  4. Leg de laagjes krab op de laagjes avocado en rol deze rond de rijst.
  5. Kruid af met koriander en serveer met sojasaus.

Recept via solo open kitchen.

7/

GEGRILDE AVOCADO MET TOMATENSALSA

img_1317

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 avocado (niet te zacht)
  • scheutje limoensap en scheutje olijfolie
  • peper en zout
  • 2 el zure room
  • handjevol verse koriander

Voor de tomaten/ui-salsa

  • halve tomaat
  • halve ui
  • klein teentje knoflook
  • 1 tl  witte of rode wijnazijn
  • 2 tl verse koriander
  • versgemalen peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten voor de tomatensalsa in een blender.
  2. Snij de avocado in twee, verwijder de pit en besprenkel met limoensap en olijfolie.
  3. Leg de avocado 5 tot 7 minuutjes met de schil naar boven op de BBQ of grill.
  4. Besprenkel de gegrilde avocado met limoensap en zout.
  5. Vul de avocado met de zure room en salsa.
  6. Bestrooi het geheel als afwerking met koriander.

Tip: ook lekker om uit te lepelen met nacho's

Recept via Dewi Kookt

8/

SCAMPI'S MET WARME AVOCADO

scampi-paprika-avocado-tw-620x439

Ingrediënten

  • 10 grote scampi's
  • 2 rijpe avocado's
  • 2 sjalotten
  • 1/4e gele paprika
  • 1/4e groene paprika
  • 10 kleine kerstomaatjes
  • 1 citroen

Bereidingswijze

  1. Snij de avocado's in twee, haal de pitten eruit en lepel het vruchtvlees eruit.
  2. Voeg wat citroensap toe, tegen de verkleuring, en plet met een vork tot een romige massa. Zet het even aan de kant.
  3. Pel de scampi's maar laat de staart er wel nog aan. Vergeet het darmkanaal niet te verwijderen!
  4. Snijd de scampi's in twee tot aan de staart en zet ze even opzij.
  5. Snijd de sjalotten en paprika's in kleine stukjes en stoof ze in een beetje olijfolie.
  6. Voeg de kerstomaatjes toe en laat alles op een laag vuurtje even garen tot de tomaatjes openspringen.
  7. Bak in een andere pan de scampi's in een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout. 5 à 7 minuutjes is lang genoeg.
  8. Haal de pan van het vuur en meng de warme groentjes met de avocado, zodat deze ook warm wordt.
  9. Dresseer de scampi's op een bedje van warme avocado.

Recept via Mijn Gezonde Keuken

AVOCADO MET EI UIT DE OVEN

Avocado-met-ei-uit-de-oven

Ingrediënten

  • 1 grote avocado
  • 2 eieren

Bereidingswijze

  1. Snij de avocado in twee en haal de pit eruit.
  2. Vul elke helft met een ei.
  3. Plaats 15 minuten in een oven op 200°.
  4. Laat even afkoelen, werk af met peper en zout en lepel uit met een lepeltje.

Recept via Voedzaam en Snel

Tot slot ook nog eventjes een life hack die je leven in de keuken zoveel gemakkelijker zal maken: zo krijg je een avocado sneller rijp!

Helemaal verknocht aan avocado? Ontdek hier dan meer recepten en goodies voor elke zichzelf respecterende foodie (en ga langs bij The Avocado Show in Brussel):

(Stagiaire Laura Németh)