Zonder stress het najaar in!

Gepubliceerd op 8 september 2017 door ELLE België
Zonder stress het najaar in!

Na de zomervakantie vliegen we er vaak hard tegenaan. Dus nemen we snel wat korrels om er niet onderdoor te gaan! Een beetje stress ervaren is niet erg: het is een normale reactie. Een overdosis stress is daarentegen veel lastiger. Je voelt je er niet alleen slecht door, maar stress veroorzaakt ook fysieke symptomen zoals nek- en rugpijn, migraine, slapeloosheid, maagpijn, … Redenen te meer om er vanaf het begin van het najaar iets tegen te ondernemen!

Homeopathie helpt je beter met stress om te gaan

Welke homeopathische geneesmiddelen kan je nemen om stress te verlichten? Alles hangt af van het soort stress waaraan je lijdt en je profiel”, zegt dokter Ingrid Theunissen. “Bepaalde geneesmiddelen compenseren het gevoel van geestelijke en fysieke uitputting, andere gaan een verminderde geheugenwerking tegen, het gevoel niet begrepen te worden, spanningen, hartkloppingen, … Homeopathie behandelt ook slaapstoornissen, op een zachtere manier dan slaappillen”.

“Het grote voordeel van homeopathie is dat er rekening wordt gehouden met de persoon als geheel en dat er wordt gezocht naar een of meerdere geneesmiddelen die hem bij alle aspecten van zijn leven zullen helpen, inclusief stress. Een homeopathisch geneesheer zal je die opvolging bieden en kan samen met jou moeilijk te beheersen angst- en stressreacties voorkomen”.

In afwachting van je bezoek aan de huisarts kan je apotheker alvast enkele geneesmiddelen aanbevelen die snel verlichting brengen bij uiteenlopende klachten. Bijvoorbeeld:

Aconit 30 CH (in pilletjes) als je last hebt van paniekaanvallen.

Gelsemium 9 CH tegen voorbijgaande stress. Voorafgaand aan een stresserende gebeurtenis: neem een dosis Gelsemium 9 CH de avond voordien en de ochtend van de gebeurtenis; vervolgens 5 korreltjes om de 2 uur.

Ignatia 9CH tegen angst en gevoeligheid.

Sédatif PC biedt als voordeel dat het verschillende bestanddelen bevat die werkzaam zijn tegen stresssymptomen (slaapstoornissen, prikkelbaarheid ...).

--- Homeopathie biedt effectieve oplossingen voor problemen gerelateerd aan angst en stress, zonder gevaar of risico op verslaving. Voor elke soort symptomen is er een geneesmiddel. Vraag advies aan je apotheker ---

Meer bewegen = beter slapen!

" Het behandelen van stress gaat niet enkel met het nemen van medicatie" benadrukt de specialist. "De medicatie moet zich integreren in een breder proces van verandering, waar een verbetering van comfort voorop wordt gesteld". Enkele zeer nuttige tips die we kunnen toepassen in het dagelijkse leven:

  • Meer bewegen is één van de meest efficiënte anti-stress middelen, maar vermijd 's avonds sporten.
  • Enkele gedragstherapieën worden vaak aanbevolen bij stressmanagement.
  • Denk ook aan verschillende complementaire activiteiten (zoals relaxatie, yoga, sofrologie, gedragsbenaderingen, ...) die nuttig kunnen zijn.
  • Tot slot: verander sommige van je gewoontes: eet evenwichtig en kleurrijk, slaap genoeg en beperk je alcoholconsumptie.

Zorg voor genoeg ijzer in je leven!!! 

Ondanks de reputatie van anti-stressmiddel, hebben we vaak een tekort aan magnesium, met als gevolg dat de stress onze magnesiumvoorraad uitput. En hoe meer magnesium je mist, hoe meer stress je hebt. Een vicieuze cirkel dus.

Water en melk zijn de belangrijkste bronnen van magnesium. In de winkelrekken vind je: wulken, maagdenpalmen en escargots (5 keer rijker aan magnesium dan oesters), witte bonen, linzen, mosselen, spinazie, en natuurlijk mogen we chocolade niet vergeten toe te voegen aan het lijstje. Twijfel niet om voedingssupplementen te vragen aan een apotheker of je huisdokter.