Dit zijn de beste escape rooms in Brussel

Geüpdatet op 1 februari 2018 door ELLE België
Dit zijn de beste escape rooms in Brussel

Het ELLE Team heeft al haar detectiveskills ingezet en voor jullie een aantal escape rooms in Brussel getest. Lees hier hoe dat eraan toeging! 

Wat is een escape room? Het concept is eenvoudig: jij en je team worden opgesloten in een ruimte, waar er jullie een raadsel verteld wordt. In de verschillende kamers zitten aanwijzingen verborgen. Het is aan jullie om deze te ontdekken en te ontcijferen zodat jullie uit de kamer kunnen ontsnappen... in minder dan 60 minuten! Challenge accepted?

Het concept van de Escape Games ontstond in Japan in 2007, waarna een Hongaar het vervolgens introduceerde in Europa. Het spelletje werd zo populair dat er al snel overal ter wereld meerdere ontsnappingskamers geopend werden. Na Londen, Barcelona en Parijs is het nu ook de beurt aan Brussel.

Waarom is het zo cool? Omdat iedereen eraan kan deelnemen, want er is geen leeftijdsgrens. Daarnaast is het een ideale activiteit om met vrienden of familie te spelen! Je kan je uiteraard ook alleen aan het spel wagen. Sommige verslaafden maken er zelfs een werk van om van de ene escape room naar de andere te lopen en zoveel mogelijk raadsels op te lossen in zo weinig mogelijk tijd.

Ontdek hier welke escape rooms wij getest hebben >>

1/

Enygma

Escape rooms in Brussel Enygma

Enygma is gelegen in het centrum van Brussel en is zonder twijfel een van de grootste escape rooms van de hoofdstad. Hier kan je jezelf onderdompelen in de tijd van de 'Grote Ontdekkingen' met een hele kamer gewijd aan de beroemde Sherlock Holmes, een andere gebaseerd op de roman van Jules Verne “Rond de wereld in 80 dagen" en in de laatste kamer waan je je in een Maya-tempel.

We testten de kamer 'Sherlocked’, waar we worden opgesloten in het bureau van de beruchte Professor Moriarty om het onderzoek te voeren en zijn duivels plan te dwarsbomen.

De eerste 10 minuten verlopen een beetje moeizaam: we weten niet goed wat te doen waardoor we in alle kleine hoeken zoeken. Toch lossen we al zeer snel de eerste puzzels op. Uiteindelijk vindt iedereen haar rol en dankzij echt teamwerk openen we de kamer 6 seconden vóór het einde van de timer. De laatste minuten waren dan ook zeer rijk aan emoties. Je hebt geen idee hoe euforisch het voelt om de kamer te kunnen verlaten (zoals je ziet, heb je niet veel nodig om gelukkig te zijn).

Escape Rooms in Brussel Enygma

Praktisch: Albertinaplein 3, 1000 Brussel.

2/

Escape Prod

Escape Rooms in Brussel Escape Prod

Deze keer stappen we de wereld van de cartoons en de strips binnen. We zijn nog maar net aangekomen of er wordt ons gevraagd om een geel-zwart kostuum aan te trekken, dat ons doet denken aan wat de Daltons dragen in de Lucky Luke-strip.

En ja hoor, we hadden gelijk: we stellen de 4 Dalton broers voor. Het scenario: wij zijn betrapt na een bankoverval en ons geld is in beslag genomen. Ons doel is om te ontsnappen uit het kantoor van de sheriff en onze zakjes met dollars op te halen. Meer gaan we je niet verklappen, want we willen het verrassingselement niet verpesten….

Bij Escape Prod wordt alles zelf gedaan: van de versiering en de elektronische apparaten tot de keuze van de thema's. Deze escape room is open sinds het einde van 2016 en heeft tot nog toe maar één kamer, die van de Daltons. Er wordt echter hard gewerkt aan een nieuwe ruimte, Blacksad, die midden juni moet openen.

Dan rest enkel nog de vraag of we geslaagd zijn in ons opzet…. Het was héél erg nipt, maar het ELLE Team opende de deur net op het moment dat de klok stopte. Van een close call gesproken!

Escape Rooms in Brussel Escape Prod

Praktisch: Stoofstraat 69, 1000 Brussel. 

3/

Let Me Out

Escape Rooms in Brussel Let Me Out

Let Me Out opende zijn deuren in september 2015 met twee kamers: Spaceship en Prison. Slechts enkele maanden later was er al een derde ruimte klaar, Alice in Wonderland. Nu lijkt het erop dat het niet lang meer zal duren voor ze een vierde kamer verwelkomen.

Hun visie op escape rooms? Elke kamer is een scène en elke deelnemer is een acteur. Hun doel is om een origineel en ludiek scenario te creëren, waarin de spelers zo actief mogelijk aan de slag moeten. Hun advies? Je moet oplettend zijn, logisch denken en goed samenwerken met de mensen die samen met jou opgesloten zijn.

Zeer snel passen we dan ook deze tips toe. De plaats? Een cel! We hebben 60 minuten om te ontsnappen, er is wel wat druk, maar uiteindelijk niet zo veel. Onze "gids" geeft immers aan elke deelnemer de kans om deze uitdaging te volbrengen, zelfs wanneer de tijd al verstreken is. Het doel is dat iedereen tevreden is over de ervaring.

Wat Let Me Out onderscheidt van de andere Escape Games? Er is geen taalprobleem, waardoor ze zeer toegankelijk is. Je hoeft je geen zorgen te maken als je geen Engels, Frans of Nederlands begrijpt, het zijn logica en observatie die de sleutel vormen tot succes. En of we succesvol waren! Het ELLE Team is uit de gevangenis ontsnapt op 13 minuten voor het einde!

Escape rooms in Brussel Let Me Out

Praktisch: Vrijheidsplaats 3, 1000 Brussel. 

4/

Escape Hunt

Escape Rooms in Brussel The Escape Hunt Experience

Eerst en vooral informeert de spelmeester ons dat onze groep het hele spel lang geobserveerd zal worden met camera's. Dit is de kans voor hem om ons gedurende de escape een aantal, zeer nuttige, aanwijzingen toe te fluisteren.

Escape Hunt beschikt over acht kamers die drie raadsels aanbieden. Voor elke kamer is het aangeraden om je in groepjes van drie of vier te verdelen. Het is dus mogelijk om elkaar uit te dagen om de raadsels gelijktijdig op te lossen in verschillende kamers (geweldig idee voor een teambuilding!).

We hebben twee teams van telkens drie personen samengesteld, een ideale set-up om elkaar gedurende een uur uit te dagen. Het spelletje is zeer verslavend, omdat je een heleboel emoties doorloopt. Eerst voel je spanning, daarna stress en een heleboel gelach en uiteindelijk waan je je zelfs een echte detective.

De atmosfeer en decoratie zijn prima in orde. Het spelletje zit goed in elkaar en is niet te simpel: ideaal om de hersenen aan het werk te zetten!

Escape rooms in Brussel The Escape Hunt

Praktisch: Livornostraat 13, 1060 Sint-Gillis.

Zin in nog meer escape rooms? In Brussel kan je nog terecht op de volgende plaatsen:

60 Minutes, Sint Jansstraat 37, 1000 Brussel.

Chamber Challenge, Kasteleinsstraat 69, 1050 Elsene.

Quarantine Live Escape Games, Sint-Jansstraat 45, 1000 Brussel.

Op het eerste zicht lijkt opgesloten zitten in een kamer met 3 andere mensen misschien niet het meest verleidelijke idee van de wereld, maar de ruimte uitstappen binnen de tijdslimiet geeft je zo’n gevoel van voldoening dat je deze ervaring zo snel mogelijk nog eens zal willen beleven. Dus, wie durft?

(Via ELLE Belgique, Coralie Dubreucq en Marine Dehossay)